Kompozycja Doskonała - przepisy na pyszne obiady, zupy i ciasta

Strony

  • Dania główne
  • Zupy
  • Słodkości
  • Przystawki
  • Instagram
  • Facebook
  • TIK TOK
  • UPRAWA POMIDORÓW
  • REGULAMIN

marca 21, 2023

Gęsta i sycąca fasolka po bretońsku

Witajcie! ;) Dzisiaj chciałabym przedstawić Wam najlepszy przepis na pyszną i gęstą fasolkę po bretońsku. Jest dobrze doprawiona, sycąca, możemy ją zajadać z różnymi dodatkami lub solo. Mocno pomidorowa, pachnąca boczkiem i kiełbasą, z rozpływającą się w ustach fasolą. Rozgrzewa i apetycznie pachnie. Tworzy doskonałą kompozycję z gładkim, puszystym purée ziemniaczanym lub chrupką bagietką.



Z poniższych składników przygotowałam 7 sporej wielkości porcji. 


Składniki:
* 500 gramów białej fasoli Jaś
* 3 laski kiełbasy dobrej jakości 
* 250 gramów boczku wędzonego
* Duża butelka przecieru pomidorowego 
* nieduży słoiczek koncentratu pomidorowego
* 4 listki laurowe
* 4 ziarenka ziela angielskiego
* 3 kuleczki owoców jałowca
* 2 duże białe cebule najlepiej czosnkowe
* 2 ząbki czosnku
* 1 łyżeczka suszonego majeranku
* 1 łyżeczka cząbru
* 1 łyżeczka mielonego kminku
* 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
* 1 łyżeczka ostrej papryki
* sól/pieprz/sos sojowy jasny/ciemny do smaku 

Przygotowanie:
Przygotowanie fasolki po bretońsku może zająć ok. 1,5h. W pierwszej kolejności fasolę musimy namoczyć przez całą noc w dużej misy. Nalewamy nawet 10 cm wody ponad poziom fasoli.  Następnego dnia poprzednio namoczoną fasolę, płuczemy, zalewamy zimną wodą, dodajemy ziele angielskie, jałowiec i liście laurowe. Zagotowujemy i gotujemy do miękkości, pod przykryciem na średnim ogniu.

Podczas gdy fasola się gotuje. Przygotowujemy i kroimy resztę składników. Kiełbasę (warto obrać z osłonki) kroimy w półplastry, boczek w mniejszą kostkę, cebulę drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę. Na głębokiej i suchej patelni podsmażamy boczek. Następnie na tłuszczu po boczku smażymy kiełbasę (rumienimy, wytapiamy tłuszcz). Zdejmujemy boczek z kiełbasą z patelni i szklimy posiekaną cebulę z czosnkiem. Do przesmażonej cebuli dodajemy koncentrat pomidorowy. Dodajemy na patelnię passatę pomidorową i przez 10-12 min. redukujemy na średnim ogniu z nadmiaru płynu i wydobywamy kolor (jeżeli używamy pomidorów z puszki warto przed gotowaniem zmiksować je blenderem). Wszystkie przesmażone składniki przekładamy do gotującej się MIĘKKIEJ fasoli. Jeżeli za wcześnie połączymy wszystkie składniki, czas gotowania fasoli może się wydłużyć. Wtedy należy ratować się cukrem - trik, który się sprawdza ;) Ważne jest aby podgotować całość razem, tak aby danie przeszło smakami i aromatami. Nie warto spieszyć się z przygotowywaniem fasolki po bretońsku. Dokładne przesmażenie poszczególnych składników, odparowanie passaty pomidorowej i powolne gotowanie nada daniu wyjątkowego smaku i głębokiego, czerwonego koloru. Nie zagęszczajmy fasolki zasmażką. Powinna być naturalnie gęsta, bez mąki. 

Fasolkę po bretońsku warto przygotować dzień wcześniej. Dzięki temu zyska na wyrazistości. Podajemy z pieczywem lub tłuczonymi ziemniaczkami.
Smacznego! ;) 

Read more »
on marca 21, 2023 0
Podziel się!
etykiety
fasolka, fasolka po bretonsku, kuchniapolska, obiad
Nowsze posty
Starsze posty

października 01, 2022

Kruche ciasto ze śliwkami


Witajcie! ;) Niedawno upiekłam przepyszne ciasto z dużą ilością śliwek węgierek. Kruchy spód, boki i wierzch ciasta doskonale komponują się z rozpływającymi w ustach owocami. Wypiek przygotowałam z myślą o zbliżającym się weekendzie. Był to strzał w dziesiątkę. Ciasto fenomenalnie smakowało przy porannej kawce na tarasie i herbacie wieczorem. Swoim wyglądem zdumiewało częstowanych gości, a zapach śliwek z cukrem trzcinowym i cynamonem unosił się w całym domu. 



Użyłam śliwek odmiany węgierka dąbrownicka. Wyjątkowo smaczna, soczysta i słodka. Dodatkowo w tej odmianie w bardzo łatwy sposób odchodzi pestka. Owoce te mają wiele cennych właściwości. Przede wszystkim regulują trawienie, chronią przed wolnymi rodnikami i zapobiegają zaparciom. Są bogate w błonnik, witaminę B, oraz takie minerały jak potas, żelazo, fosfor, magnez i wapń.

Składniki:
* 250 gramów bardzo zimnego masła ( cała duża kostka ma 200 gramów)
* 300 gramów mąki pszennej tortowej
* 200 gramów mąki krupczatki
* 2 żółtka
* 2/3 szklanki cukru pudru ( moja szklanka ma 250ml)
* 1 kopiata łyżka gęstej, kwaśnej śmietany 18%

* ok. 1 kg śliwek węgierek
* ok. 2 łyżki cukru trzcinowego (według upodobań)
* 1/2 łyżeczki cynamonu
* ok. 1 łyżka cukru białego (według upodobań)
* 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej

Tortownica, w której piekłam ma 24cm średnicy. Zaraz po przygotowaniu śliwek, nastawiamy piekarnik na 180'C grzanie góra/dół. Przed pieczeniem należy blaszkę nasmarować masłem, zarówno spód jak i boki ( nie za dużo masła!).


Przygotowanie:
Śliwki myjemy, pozbywamy pestek i kroimy w mniejsze części. Przekładamy do głębokiej patelni/ garnka i dusimy na średnim ogniu. Dodajemy stopniowo cukier i cynamon. Odparowujemy z namiaru płynu. Duszenie śliwek może zająć ok. 10-15 minut. Gotowe śliwki odstawiamy do wystudzenia. ** Nastawiamy piekarnik na 180'C grzanie góra/dół. **

Przygotowanie ciasta:
Masło kroimy w kostkę ( pamiętajmy aby masło było naprawdę zimne).Mąkę pszenną i mąkę krupczatkę łączymy z masłem i siekamy. Można siekać nożem lub łopatką metalową. Ja preferuję łopatkę, jest bardziej poręczna i wygodna. W momencie gdy mąka razem z masłem zamieni się w piasek. Robimy wgłębienie. Dodajemy cukier puder, żółtka i śmietanę.
Wszystko razem łączymy nadal siekając. Kiedy składniki wyraźnie się połączą, a ciasto będzie bardziej zbite możemy wyrabiać je rękami. Nie długo i tworzymy zwartą kulę. Kulę dzielimy na dwie części, jedną większą drugą mniejszą. Mniejszą kulkę ciasta zawijamy szczelnie w folię spożywczą ( to ciasto będzie nam potrzebne na dekoracje) i wstawiamy do lodówki.

Ciasto wałkujemy na grubość ok. 3 mm. Rozwałkowane ciasto przekładamy do tortownicy. Jeżeli podczas przenoszenia, ciasto się nam porozrywa, możemy potem je dolepić. Dno i boki tortownicy po wylepieniu ciastem, nakłuwamy widelcem. Tak przygotowane ciasto wkładamy do lodówki na 30 minut. Następnie z lodówki do nagrzanego piekarnika.  Podpiekamy spód przez ok. 20-30 minut w 180'C grzanie góra/ dół. Po 20 minutach musimy obserwować, czy spód zrobił się lekko złoty. Jeżeli tak, możemy wyjąć blaszkę. UWAGA: nie wyłączamy piekarnika.


Na jeszcze gorące ciasto, wykładamy śliwki - jeżeli owoce pływają w dużej ilości soku, warto nakładać je za pomocą łyżki cedzakowej. Resztę ciasta, które odłożyliśmy do lodówki, używamy do dekoracji - kroimy w paski, trzemy na tarce lub wylepiamy kwiatki i układamy na wierzchu. Tak przygotowane ciasto, wkładamy do gorącego piekarnika. Nastawiamy czas na 50 minut. Po upływie ok.40 minut obserwujemy ciasto - jeżeli ma ładny rumiany kolor możemy wyłączyć piekarnik. Ciasto zostawiamy w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach. Studzimy ok. 20 minut. Kroimy dopiero po całkowitym wystudzeniu.

Smacznego! ;)

Read more »
on października 01, 2022 0
Podziel się!
etykiety
ciasto, ciasto ze śliwkami
Nowsze posty
Starsze posty

września 28, 2022

Kurczak w czosnkowej glazurze z pieczonymi ziemniakami i surówką colesław



Witajcie! Przygotowałam filety z kurczaka w zupełnie nowej, ciekawszej odsłonie. Grillowane kąski kurczaka, duszone w gęstym i czosnkowym sosie. Smakują doskonale z pieczonymi ziemniakami i surówką colesław. Kurczak w tym wydaniu rozpływa się w ustach. Świetnie łączy się z pieczonymi, zarumienionymi ziemniakami i surówką z białej kapusty. Dania z kurczaka wcale nie muszą być nudne. Jeżeli lubicie wyraziste dania, z dominującą nutą czosnku, to ten przepis przypadnie Wam do gustu.
 



Pieczone ziemniaczki na wzór ziemniaków hasselback wybitnie łączą się z miękkimi kawałkami kurczaka. Tworzą po prostu kompozycję doskonałą. Ziemniaki dzięki temu, że mają głębokie nacięcia, szybciej się pieką, są chrupkie z zewnątrz i miękkie w środku.

Z poniższych składników przygotowałam 3 solidne porcje.

Składniki:
* 2 piersi z kurczaka ok 450 gramów
* 5 ząbków czosnku
* 1 duża cebula
* 3 łyżki stołowe sosu ostrygowego
* 1 łyżeczka sosu rybnego
* cukier/ sól/ pieprz do smaku
* ok 1 i 1/2  - 2 szklanki  wody
* masło do smażenia
* olej do smażenia

Surówka colesław:
* niewielka główka kapusty ok 1,5 kg
* 1 duża marchew
* 1 cebula
* 1 jabłko
* 3 łyżki stołowe ulubionego majonezu
* 2 łyżki stołowe jogurtu naturalnego
* 0,5 łyżki stołowej soku z cytryny/ octu winnego/ octu jabłkowego
* Opcjonalnie 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
* sól/ pieprz/ cukier do smaku

+ dodatkowo:
* ok. 0,5 kg ziemniaków nie za dużych (podobnej wielkości)
* 2 - 3 łyżki oliwy z oliwek
* gruboziarnista sól np. himalajska
* świeże zioła np. tymianek/ oregano/ rozmaryn


Przygotowanie:
Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy, pozbywamy błon oraz chrząstek. Kroimy po skosie w tzw. polędwiczki. Rozgrzewamy patelnię z niewielką ilością oleju. Smażymy szybko do zarumienienia mięsa. Zgrillowane mięso zdejmujemy z patelni. Drobno posiekany czosnek i cebulę smażymy na tej samej patelni po smażeniu mięsa z odrobiną masła. Dolewamy oba sosy oraz wodę. Na średniej mocy palnika redukujemy sos przez kilka minut. Następnie do sosu dodajemy wcześniej zgrillowane kąski kurczaka. Dusimy całość pod przykryciem do momentu aż sos wyraźnie zgęstnieje i mięso wchłonie część sosu. Przygotowanie mięsa w glazurze powinno zająć ok 20 minut. Kluczowe jest odparowanie większej części sosu, tak aby ten nabrał gęstości i przylegał do mięsa. Sos ostrygowy oraz rybny jest słony, dlatego warto doprawianie solą pozostawić na sam koniec (może okazać się, że doprawimy jedynie cukrem i pieprzem). 


Główkę kapusty pozbywamy wierzchnich liści. Kapustę kroimy, pozbywamy twardego głąbu.  Szatkujemy ostrym nożem dość drobno, bądź trzemy na mandolinie. Solimy i odstawiamy aby zmiękła. Odciskamy. Szatkujemy również marchew, cebulę i jabłko. Nasiona kopru włoskiego rumienimy przez krótką chwilę na mocno rozgrzanej i suchej patelni.
Wszystkie składniki dokładnie łączymy ze sobą w dużej misy. Pod koniec doprawiamy według własnych upodobań. Surówka colesław najlepiej smakuje kolejnego dnia. 


Ziemniaki (młode lub stare) obieramy (młodych nie obieramy), płuczemy, osuszamy i nacinamy. Nacinamy ostrożnie, tak aby nie przekroić ziemniaków. Gęsto ponacinane ziemniaki możemy piec zarówno w naczyniu żaroodpornym ( bez przykrycia) lub na blaszce od piekarnika wyścielonej papierem do pieczenia. Ziemniaki skrapiamy oliwą i wkładamy do nagrzanego piekarnika  - 200 stopni termoobieg. Pieczemy ok. 35 - 40 minut. Muszą się zarumienić i nabrać chrupkości z zewnątrz. Każdy piekarnik jest inny, mocniejszy lub słabszy. Po upływie 40 minut warto sprawdzić ziemniaki i w razie potrzeby dopiec przez 10 minut w nieco niższej temperaturze. Upieczone solimy gruboziarnistą solą himalajską. Serwujemy z ulubionymi świeżymi ziołami. 


Read more »
on września 28, 2022 1
Podziel się!
etykiety
kurczak w glazurze czosnkowej, kurczak w sosie, obiad, pieczone, sos czosnkowy, surówka, surówka z białej kapusty, ziemniaki
Nowsze posty
Starsze posty

września 06, 2022

Pierogi z kapustą i grzybami



Witajcie!;)
Jeżeli szukacie przepisu na pyszne pierogi z kapustą i grzybami to świetnie trafiliście. Pierogi z tego przepisu, mają cudowny bardzo aromatyczny farsz. Kiszona kapusta, mięsiste prawdziwki, podsmażone na maśle pieczarki, rumiana cebulka i duża ilość czosnku to bez wątpienia kompozycja doskonała. Najlepiej smakuje, następnego dnia po spędzonej nocy w lodówce. Smaki się łączą, farsz nabiera przyjemnej struktury i bardzo łatwo nakłada się na kółeczka ciasta pierogowego.


Wigilijne, tradycyjne, postne pierogi według mnie biją na głowę każde, nawet te z mięsnym farszem. Pierogi z kapustą i grzybami to obowiązkowa pozycja w świątecznym menu. Dlatego za przygotowanie zabieram się stosunkowo wcześnie. Przygotowuję ok. 90 szt. pierogów, porcjuję i zamrażam. Dzięki temu mam spokojną głowę, że z resztą dań zdążę na czas. A przecież wiemy jaki chaos panuje w kuchni, podczas świątecznych przygotowań ;) 

Kapitalnym dopełnieniem smaku pierogów o leśnym aromacie jest zaserwowanie czerwonego wina. Wyraźny smak grzybów w farszu, w akompaniamencie wina z czarnych porzeczek to bez wątpienia mistrzowska kompozycja. Kieliszek słodkiego wina o głębokiej barwie, lekko kwaskowatym tonie i charakterystycznej woni dojrzałych porzeczek znakomicie sprawdzi się na uroczystej kolacji. Wino z 
Winiarni Zamojskiej zamknięte w subtelnej butelce z przyjemną dla oka grafiką, wzorowo przyozdobi świąteczny stół. 

Reasumując poniżej przedstawiam przepis na pyszne pierogi z kapustą i grzybami. Z poniższych składników przygotowałam ok 90 sztuk pierogów. 

Składniki na farsz:
* 1 kg kapusty kiszonej najlepiej ekologicznej
* ok. 600 gramów mrożonych prawdziwków ( lub innych grzybów np. maślaków)
* ok 500 gramów pieczarek
* 3 średniej wielkości cebule
* 4 ząbki czosnku
* 1 łyżka suszonego majeranku
* 5 listków laurowych
* 5 ziarenek ziela angielskiego
* masło min 82% do smażenia
* 2 łyżki stołowe jasnego sosu sojowego
* sól/pieprz do smaku 

Składniki potrzebne do przygotowania ciasta:
* 750 gramów mąki pszennej tortowej typ 450
* ok 450 ml gorącej wody
* 1 1/2 łyżki stołowej oleju
* 2 szczypty soli


Przygotowanie farszu:
Kapustę odcedzamy na sicie, ale nie pozbywamy się soku. Drobno siekamy i przekładamy do dużego garnka. Zalewamy sokiem i wodą do przykrycia kapusty. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i majeranek. Solimy i pieprzymy dopiero kiedy kapusta wyraźnie zmięknie i odparuje z nadmiaru wody. 

Prawdziwki rozmrażamy i bardzo drobno siekamy. Pieczarki myjemy, kroimy w cienkie półplasterki. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Czosnek obieramy i przepuszczamy przez praskę. Cebulę wraz z czosnkiem smażymy na niewielkiej ilości masła do wyraźnego zarumienienia. Zdejmujemy z patelni i na tej samej smażymy pieczarki. Smażymy do uzyskania złotego koloru i odparowania nadmiaru wody. Zdejmujemy z patelni i tak samo postępujemy z prawdziwkami. Generalnie należy wszystkie składniki przesmażyć na tej samej patelni po kolei. Dodamy je do kapusty dopiero kiedy ta będzie gotowa. 


Przygotowanie farszu, odparowanego i gęstego zajmie ok 2 godzin. 

Odparowaną, gęstą kapustę pozbywamy liści laurowych i ziarenek ziela angielskiego. Dodajemy wszystkie przesmażone wcześniej składniki. Na średniej mocy palnika gotujemy całość do momentu aż odparuje cały płyn. Doprawiamy solą, pieprzem oraz sosem sojowym. Odstawiamy do wystudzenia i przekładamy do lodówki na całą noc. 

Przygotowanie ciasta:
Mąkę przesiewamy. Dodajemy sól i gorącą wodę. Najpierw ciasto możemy mieszać drewnianą łyżką w misce, następnie po chwili zagniatać rękoma. Dodajemy olej i wyrabiamy. Ciasto powinno być aksamitne, zbite i elastyczne zarazem. Gotowe ciasto przekładamy do siateczki, zawijamy szczelnie i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.
Po upływie 15 minut, dzielimy ciasto na 3 - 4 części i wałkujemy po jednej. Im cieniej rozwałkujemy ciasto, tym smaczniejsze będą pierogi. To farsz jest najważniejszy, choć ciasto nie powinno odstawać z boku ;) Farsz nakładamy solidnie, łyżeczkę na jedno kółko. Polecam do wykrajania kółek - metalowy ring, ale szklanka również będzie dobra. Każdy pierożek dokładnie lepimy i odkładamy na oprószoną mąką tacę. Gotowe pierogi wrzucamy na gotującą, osoloną wodę. Gotujemy ok 4 - 5 minut. Wyławiamy za pomocą łyżki cedzakowej.

* Nadmiar pierogów możemy zamrozić, najpierw na tacce tak aby się nie dotykały. Następnie przekładamy do próżniowych woreczków

* Zajrzyjcie na moje wyróżnione relacje na InstaStories z ikonką pierożka. Znajdują się tam zdjęcia i filmy z przygotowania pierogów @kompozycja_doskonala. 

Read more »
on września 06, 2022 1
Podziel się!
etykiety
ciasto, pierogi, pierogi z kapustą i grzybami, święta
Nowsze posty
Starsze posty

września 02, 2022

Kotlet schabowy z kapustą



Witajcie! ;)
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na wyśmienity, niedzielny obiad. Klasyka polskiej kuchni i bohater niedzielnych, rodzinnych obiadów. W wielu polskich domach kotlet schabowy króluje na stołach w towarzystwie ziemniaków i mizerii lub kapusty zasmażanej.



Niedzielny obiad to uroczysta uczta w gronie najbliższych. Czas kiedy cała rodzina jest razem, a z kuchni za sprawą pani domu wydobywają się cudowne zapachy. Czyżby to taka nasza polska tradycja, że w niedzielę zasiadamy przy wspólnym obiedzie, a w tle słuchamy i zgadujemy hasła z "Familiady". 



Składniki:
* schab wieprzowy, kawałek ok. 100 - 120 gramów na porcję. 
* 3 duże cebule
* 0.5 l mleka
* 5 ząbków czosnku
* majeranek
* sól himalajska
* pieprz kolorowy

+ panierka:
* mąka pszenna tortowa
* bułka tarta
* 2 jajka 
* 100 gramów śmietany słodkiej lub kwaśnej

Składniki potrzebne do przygotowania kapusty zasmażanej:
* 1 główka młodej kapusty ( sporej wielkości )
* 10 szt. pieczarek średniej wielkości
* 5 szt. szalotek
* 150 ml wody
* 1 pęczek świeżego koperku
* 1 kopiata łyżka masła
* 1/ 2 łyżki octu
* sól himalajska
* pieprz kolorowy świeżo mielony
* cukier według uznania

+ zasmażka:
* 1 łyżka masła
* 1 łyżka mąki pszennej

Dodatkowo ( według upodobań) :
+ młode ziemniaki
+ jajka
+ koperek




Przygotowanie:
Mięso myjemy, pozbywamy błon, ścięgien i kawałków tłuszczu. Kroimy w równej szerokości plastry. Za pomocą metalowego tłuczka rozbijamy każdą porcję mięsa na kotlety o grubości ok 1 cm. Cebulę również kroimy w plastry. Do misy wkładamy na przemian kotlet, a na to kilka plasterków cebuli. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Zalewamy mlekiem do przykrycia i wstawiamy na noc do lodówki ( ewentualnie na kilka godzin).


Składniki potrzebne do przygotowania młodej kapusty zasmażanej:
Pozbywamy się brzydkich liści, kroimy kapustę na kilka mniejszych części i szatkujemy. Szalotkę kroimy dość drobno, a pieczarki w plasterki. W dużym garnku o grubym dnie rozpuszczamy łyżkę masła i dodajemy posiekaną szalotkę. Gdy szalotka wyraźnie się przyrumieni dodajemy pieczarki. Po chwili, gdy pieczarki stracą na objętości i nieco odparują, dodajemy poszatkowaną kapustę. Kapustę smażymy, dodajemy wodę, a następnie dusimy do momentu aż zmięknie i straci na objętości. Doprawiamy dopiero na samym końcu. 

Gotową kapustę doprawiamy solą, pieprzem kolorowym, octem oraz cukrem. Dodajemy również koperek i przygotowujemy na niewielkiej patelni/ garnku zasmażkę. Łyżkę masła rozpuszczamy na średniej mocy palnika, dodajemy mąkę i energicznie mieszamy. W momencie gdy zasmażka uzyska jasno-złoty kolor dodajemy ją do gorącej kapusty. 



Przygotowujemy trzy głębokie talerze na mąkę, jajka ze śmietaną i bułkę. Jajka doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy śmietanę. Kotlety odsączamy z mleka i doprawiamy. Nacieramy kotlety solą, pieprzem, czosnkiem i majerankiem. Doprawione kotlety obtaczamy kolejno w mące, jajku ze śmietaną i w bułce tartej. Ważne aby zrobić to dokładnie, tak aby cały kotlet był równo opanierowany. Smażymy ok. 3-4 minuty na złoty kolor. 


Read more »
on września 02, 2022 5
Podziel się!
etykiety
kapusta zasmażana, kotlet schabowy, kuchniapolska, obiad
Nowsze posty
Starsze posty

września 01, 2022

Żeberka wieprzowe kruche i soczyste


Witajcie! Mam dla Was doskonały przepis na żeberka wieprzowe. Są soczyste, kruche, kostka z nich dosłownie wypada. Smakują wyjątkowo z ziemniakami i tartymi buraczkami z chrzanem. Nie są to standardowe żeberka, które zazwyczaj jadamy w glazurze miodowej czy z musztardą lub chili. Te żeberka są doprawione cząbrem, majerankiem, mielonym kminkiem, papryką wędzoną i czosnkiem. Pieczone pod przykryciem z cebulą we własnym sosie, pyszne i aromatyczne.

Wieprzowe żeberka w wersji polskiej, z cebulą i cząbrem są doskonałym pomysłem na obiad. Choć przygotowanie ich warto zaplanować nawet z dwudniowymm wyprzedzeniem. Swoją kruchość zawdzięczają dwudniowemu leżakowaniu w solance i jednej nocy w samych przyprawach. Mięso możemy przygotować w krótszym czasie choć nie gwarantuję, że będzie aż tak pyszne.

Składniki na 5 - 6 porcji:
* 2 kg żeberek wieprzowych ( 2 paski)
* 3 duże cebule

Marynata:
* 1 i 1/2 łyżki stołowej papryki słodkiej wędzonej
* 1/2 łyżki stołowej papryki ostrej
* 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
* 1 łyżka stołowa suszonego cząbru
* 1 łyżeczka mielonego kminku
* 1 łyżeczka majeranku
* 1 łyżeczka brązowego cukru

Solanka:
* na 1 litr przegotowanej wody, dajemy 50 gramów soli


Przygotowanie:
Żeberka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i wkładamy do solanki. Solankę przygotowujemy z przegotowanej i ostudzonej wody. Na dwa paski żeberek przygotowałam 3 litry solanki, które umieściłam w szerokim i niskim garnku. Ważne jest aby mięso było całkowicie zanurzone, nie wystawało ponad taflę wody. 

Żeberka wkładamy do lodówki na minimum 12 godzin. 

Następnie żeberka dokładnie płuczemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Opcjonalnie możemy zdjąć białą błonę przy kościach. Warto również żeberka przekroić na mniejsze części. W osobnej miseczce przygotowujemy marynatę. Do marynaty nie dodajemy soli. Przyprawy dokładnie wcieramy w mięso, szczelnie zakrywamy i wkładamy do lodówki na całą noc. 


Następnego dnia wyjmujemy żeberka z lodówki ok. 30 minut przed pieczeniem. Nastawiamy piekarnik na 170 stopni grzanie góra/dół. Żeberka możemy piec na blaszce od piekarnika pod przykryciem lub w naczyniu żaroodpornym. Na patelnię dodajemy odrobinę masła i smażymy cebulę pokrojoną w piórka. Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 3 godziny.  Cieńsze kawałki mogą szybciej się upiec. Pod koniec pieczenia należy zdjąć pokrywę z żeberek i zapiec je w wyższej temperaturze z funkcją grila, przez ok 10 minut. 
 Żeberka w tej wersji pysznie łączą się z buraczkami z chrzanem. Przepis na wyśmienitą ćwikłę z chrzanem znajdziecie TUTAJ. 
Smacznego! ;) 

Read more »
on września 01, 2022 0
Podziel się!
etykiety
obiad, pieczone, święta, Żeberka wieprzowe
Nowsze posty
Starsze posty

września 01, 2022

Cynamonki z malinami i kremem maślanym


Witajcie!;)
Wczoraj upiekłam rozpływające się w ustach Raspberry Cinnamon Rolls, czyli trochę lata w typowo jesiennym wypieku. Element kwaśny w cynamonowych ślimaczkach, przełamuje słodycz i tworzy przyjemny balans. Kropką nad i jest polewa z ubitego na puch masła z kremowym mascarpone. Odrywane cynamonowe ślimaczki doskonale smakują z szklanką ciepłego mleka, poranną kawą lub herbatą. Znikają w momencie, a przygotowanie ich jest bardzo proste i przyjemne. Jedyne o czym musimy pamiętać to wyjęcie z lodówki wszystkich składników przynajmniej 30 minut wcześniej, tak aby nabrały temperatury pokojowej.

 

Forma jakiej użyłam do pieczenia ma 30 cm średnicy. 

Składniki na ciasto: 
* 340g mąki pszennej tortowej typ 450/ 500
* 1 jajko rozm .M
* 1/2 szklanki ciepłego (niegorącego!) mleka (125ml)
* 20 gramów świeżych drożdży lub 7 gramów drożdży suszonych instant
* 2 płaskie łyżki stołowe cukru kryształu
* 60 gramów masła min 82%
* szczypta soli

Składniki na masę cynamonową:
* 50 gramów miękkiego masła min 82%
* 3 łyżki stołowe cukru najlepiej brązowego/ ew. białego 
* 3 płaskie łyżeczki cynamonu
* 1 płaska łyżeczka kakao


Składniki na polewę:
* 60 gramów miękkiego masła min 82%
* 1/3 szklanki cukru pudru
* 250 gramów philadelphia 
* 1 płaska łyżeczka ekstraktu waniliowego/ cukru wanilinowego
* 2-3 łyżki stołowe mleka w temperaturze pokojowej

Dodatkowo:
* 1 jajko do smarowania wierzchu ciasta
* 1 szklanka malin świeżych lub mrożonych

Ponadto potrzebujemy:
* tortownicę o wymiarach 28cm-30cm
* papier do pieczenia
* duża miska + rózga
* mikser do przygotowania polewy
* ostry nóż


Przygotowanie: 
Ciasto wyrabiamy ręcznie. W pierwszej kolejności musimy przygotować sobie wszystkie składniki i zadbać o to by były w temperaturze pokojowej. Świeże drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem i cukrem. Odstawiamy na 5 minut w ciepłe miejsce pod ściereczką. W przypadku drożdży instant ten proces pomijamy. Masło rozpuszczamy w garnku. Mąkę przesiewamy i przesypujemy do misy. 

Najpierw do mąki dodajemy mleko z drożdżami i cukrem. Mieszamy i dodajemy roztrzepane jajko i szczyptę soli. Znów mieszamy aby pozbyć się ewentualnych grudek. Pod koniec dodajemy rozpuszczone masło. Całość łączymy za pomocą rózgi do uzyskania gładkiego i puszystego ciasta. W końcowej fazie możemy ciasto wyrabiać przez krótką chwilę rękoma. Jeżeli za bardzo się lepi, podsypujemy niewielką ilością mąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 40 minut. 

W tym czasie przygotowujemy masę cynamonową. Miękkie masło łączymy ze wszystkimi składnikami i ucieramy za pomocą łyżki lub widelca. Powinna powstać masa przypominająca masę "marcepanową"  - czyli niezbyt zbita, taka którą bez problemów będziemy mogli wysmarować ciasto. 


Mrożone maliny warto wcześniej rozmrozić i odsączyć na ręczniku papierowym. Zapobiegniemy powstaniu zakalca. Ciasto z zamrożonymi malinami może przed pieczeniem nie wyrosnąć, lub rosnąć bardzo długo. 

Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat/matę/stolnicę chwilkę wyrabiamy aby pozbyć je pęcherzyków powietrza (klejące podsypujemy niewielką ilością mąki). Następnie wałkujemy na kształt prostokąta, na grubość ok. 4 milimetrów. Rozwałkowane smarujemy przygotowaną wcześniej masą. Na wierzchu układamy maliny i zwijamy ciasto w rulon. Zwijamy od siebie, delikatnie i bez pośpiechu, tak aby nie uszkodzić ciasta. Za pomocą ostrego noża, rulon kroimy w kawałki mierzące ok 4,5 cm. Przekładamy na tortownicę wyłożoną papierem. Warto zachować między każdym kawałkiem odstęp, ponieważ podczas pieczenia się połączą. Przykrywamy ściereczką  do wyrośnięcia na ok. 20-30 minut.


W momencie drugiego wyrastania ciasta możemy przygotować polewę. Ważne jest aby zarówno masło, mleko jak i serek były w temperaturze pokojowej. Miękkie masło łączymy z cukrem pudrem i miksujemy na biały puch (do momentu az będzie białe i podwoi objętość). następnie przy średnich obrotach miksera  dodajemy w trzech partiach serek. Przy zbyt gęstej masie dodajemy 3 łyżki mleka. Po pierwszej dodanej łyżce mleka obserwujemy polewę. Musi być kremowa ale trzymająca poziom - nierozlewająca się. Mogą tak naprawdę wystarczyć 2 łyżki mleka. Gotową polewę wstawiamy do lodówki. 



Nastawiamy piekarnik na 180'C z termoobiegiem. Wierzch cynamonek przed pieczeniem smarujemy roztrzepanym jajkiem. Do nagrzanego piekarnika wkładamy cynamonki i pieczemy ok. 20 minut. Upieczone powinny być mocno zarumienione, wyrośnięte i sprężyste. Studzimy przy uchylonym piekarniku ok. 10 minut. Następnie wyjmujemy i letnie cynamonki obficie smarujemy przygotowaną wcześniej serowo-maślaną polewą. 
Smacznego! ;)


Read more »
on września 01, 2022 3
Podziel się!
etykiety
ciasto, cinnamon rolls, cynamonki
Nowsze posty
Starsze posty

maja 15, 2022

Pieczone cukinie i bakłażany wypełnione cieciorką w pomidorach



Witajcie!
Dzisiejsza propozycja na bezmięsny obiad to pieczone, faszerowane warzywa. Gęsty farsz, składający się z ciecierzycy, sosu pomidorowego, miąższu bakłażana, cukinii oraz podsmażonej na złoto cebulki. Bogate w potas i magnez bakłażan i cukinia doskonale łączą się z treściwym, pomidorowym farszem. Łatwy w przygotowaniu, syty i aromatyczny obiad. Podany z kleksem kwaśnej śmietany, tartym parmezanem i drobno siekanym szczypiorkiem. Brzmi pysznie prawda?

 

Warto co jakiś czas wprowadzić do swojego menu bakłażana, cukinie oraz ciecierzycę. Połączenie tych trzech składników nie tylko doskonale smakuje ale dobrze wpływa na cały nasz organizm. Zarówno bakłażan jak i cukinia posiadają ogrom właściwości i wartości odżywczych. Ciecierzyca, inaczej cieciorka jest skarbnicą błonnika, zapobiega zaparciom i obniża poziom cholesterolu.

Owoc bakłażana jest źródłem błonnika i zawiera go więcej niż jabłko czy brzoskwinia. Cukinia natomiast jest bogata w beta karoten, witaminę C oraz K. Szczególnie polecana osobom borykającym się nadkwaśnością.

Reasumując poniżej przedstawiam przepis na przepyszną faszerowaną cukinie i bakłażany.

Z poniższych składników przygotowałam trzy solidne porcje.

Składniki:

* 2 średniej wielkości bakłażany
* 2 średniej wielkości cukinie
* 2 puszki ciecierzycy konserwowej ( 2x400 gramów, po odsączeniu ok. 2x250 gramów) lub 1 szklanka suchej ( 220-240 gramów) po ugotowaniu ok. 500 gramów
* 2 puszki pomidorów 2x400g np. "Dawtona" pomidory krojone bez skórki z ziołami
* 2 średniej wielkości cebule/ 4 szalotki
* 2 duże ząbki czosnku
* 1 kopiata łyżeczka papryki słodkiej np. wędzonej
* 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
* oliwa z oliwek
* sól/pieprz/papryczki peperoncini 
* opcjonalnie cukier

Dodatkowo:
* 3 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 12% lub 18%
* pęczek szczypiorku
* opcjonalnie łyżka tartego parmezanu/grana padano

Ponadto potrzebujemy:
* blachę z papierem do pieczenia
* głęboką patelnię lub szeroki garnek

Przygotowanie:
Jeżeli posiadamy suchą ciecierzycę, należy ją przepłukać w zimnej wodzie, następnie zalać wodą. Na szklankę ciecierzycy przypadają 3 szklanki zimnej wody. Tak przygotowaną odstawiamy na całą noc, lub minimum 8 godzin. Na następny dzień ciecierzycę odsączamy na sicie, płuczemy i zalewamy zimną wodą ( ok. 10 cm ponad poziom ciecierzycy). Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem ok 1,5h. Solimy pod koniec gotowania. Wygodniejszą opcją jest zakup ciecierzycy w puszce.

Bakłażany myjemy i kroimy w wzdłuż na pół. Nacinamy tworząc kratkę ( ostrożnie aby nie przebić skórki) i solimy. Nasolone odstawiamy na ok. 20 minut. Po tym czasie bakłażany płuczemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Cukinię przekrajamy na pół. Piekarnik nastawiamy na 200'C grzanie góra/dół. Warzywa układamy na blaszce z papierem do pieczenia. Delikatnie solimy i skrapiamy oliwą. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na środkową półkę. Pieczemy ok 15-17 minut. Podpieczone warzywa pozbywamy miąższu, który dodajemy do sosu pomidorowego. 

W międzyczasie przygotowujemy sos pomidorowy. Cebulę wraz z czosnkiem drobno siekamy. Na głębokiej patelni rozgrzewamy dwie łyżki oliwy z oliwek. Rumienimy cebulę i dodajemy czosnek. Po chwili dodajemy przyprawy (kmin rzymski + paprykę słodką wędzoną) i całość przez krótką chwilę podsmażamy. Dodajemy pomidory z puszki. Smażymy na średnim ogniu, często mieszając. Do gęstniejącego sosu pomidorowego, dodajemy miąższ z bakłażana i cukinii. Sos odparowujemy i dodajemy miękką ciecierzycę. Całość dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Gotowym, gęstym farszem uzupełniamy wydrążone warzywa. Farsz nakładamy solidnie i kopiato. Nastawiamy ponownie piekarnik na 200 stopni grzanie góra/dół. Warzywa możemy posypać tartym serem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy ok 20-25 minut. Podajemy z kleksami kwaśnej śmietany i solidną porcją szczypiorku. 
Smacznego!

Read more »
on maja 15, 2022 0
Podziel się!
etykiety
faszerowana cukinia, faszerowane bakłażany, obiad, wegetariańskie
Nowsze posty
Starsze posty
Strona główna
Subskrybuj: Posty (Atom)

Łączna liczba wyświetleń

Polecany post

Moje pomidory

Jest 7 listopada 2023 roku i dopiero dziś kończę swoją przygodę z uprawą pomidorów. Prawie kończę, bo zostawiłam jeden krzak z niedojrzałymi...

Popularne posty

  • Cynamonki z malinami i kremem maślanym
    Witajcie!;) Wczoraj upiekłam rozpływające się w ustach Raspberry Cinnamon Rolls, czyli trochę lata w typowo jesiennym wypieku. Element kwaśn...
  • Duszone polędwiczki wieprzowe w sosie z boczniakami
    Witajcie! Dzisiejszy pomysł na pyszny obiad, to rozpływające się w ustach bitki z polędwiczek wieprzowych w gęstym, grzybowym sosie. Kruche,...
  • Żeberka wieprzowe kruche i soczyste
    Witajcie! Mam dla Was doskonały przepis na żeberka wieprzowe. Są soczyste, kruche, kostka z nich dosłownie wypada. Smakują wyjątkowo z ziemn...
  • Moje pomidory
    Jest 7 listopada 2023 roku i dopiero dziś kończę swoją przygodę z uprawą pomidorów. Prawie kończę, bo zostawiłam jeden krzak z niedojrzałymi...
  • Domowy ramen z pieczoną karkówką, marynowanym jajem, boczniakami i olejem z palonego czosnku
    Witajcie! ;) Dzisiaj chciałabym przedstawić Wam danie, nad którym pracowałam od kilku dni. Co ciekawsze, przymierzałam się do ugotowania go ...
  • Kapitalny tatar wołowy
    Tatar wołowy to wyjątkowe, tradycyjne danie kuchni polskiej, choć jego pochodzenie nieco zadziwia. Historia tatara sięga czasów tatarskich, ...
  • Pierogi z borowikami ceglastoporymi
    Witajcie! ;)  Jeżeli szukacie pomysłu na wykwintny obiad to świetnie trafiliście! Obiad, którym oczarujecie swoich bliskich, ponieważ zaskak...
  • Żur staropolski
    Żur staropolski na żytnim zakwasie. Gęsty, wyrazisty, lekko pikantny, idealnie kwaśny. Z wędzonymi żeberkami, białą kiełbasą i chrzanem. Zap...
  • Placki ziemniaczane z kurczakiem w kremowym sosie
    Witajcie! Dzisiejszy przepis przypadnie do gustu smakoszom chrupiących, złocistych placków ziemniaczanych. Rumiane, o czosnkowym aromacie py...
  • Wyśmienity barszcz czerwony na żeberkach
    Witajcie! ;) Propozycja na dzisiejszy obiad to wyrazisty w smaku barszcz czerwony, wolno gotowany na wywarze z żeberek z dodatkiem aromatyc...

Kompozycja Doskonała

Roboty kuchenne - wybierz na Ceneo
Baza przepisów kulinarnych

Etykiety

(nie)bolognese babeczki babka babka wielkanocna babka z malinami barszcz czerwony barszcz czerwony obiad bataty beza beza szwajcarska beza włoska biała czekolada bigos bitki wieprzowe boczniaki borowiki ceglastopore bób brownie brukselka cezar chleb ciasto ciasto z galaretką ciasto z truskawkami ciasto ze śliwkami cielęcina cinnamon rolls cynamonki czereśnie ćwikła z chrzanem de volaille domowy ramen dorsz drozdzowki drożdzówkizserem drożdżówki fasolka fasolka po bretonsku fasolka szparagowa fast food faszerowana cukinia faszerowane bakłażany flaczki wołowe flaki frytki ganache gnocchi gołąbki green curry gulasz gulasz wołowy gulasz z jelenia gzik jajko jogurtowe ciasto kacze udka kakaowa tarta kapusta zasmażana karkówka kiwi klopsiki drobiowe kluski śląskie knedel chlebowy knedle z jabłkami kotlet schabowy krem krem maślany krem z dyni krokiety krupnik kuchniapolska kurczak w glazurze czosnkowej kurczak w sosie łosoś makaron pappardelle makaron penne makaron spaghetti marchewkowe mazurek naleśniki obiad ogórki w marynacie pasztet pavlova penne pieczeń pieczone pierniczkowe muffiny piernik piernik długodojrzewający piernikstaropolski pierogi pierogi ruskie pierogi z bobem pierogi z kapustą i grzybami pierogi z prawdziwkami ziemniakami i białą kiełbasą pizza placek placki ziemniaczane polędwiczka wieprzowa pomidorowa pomidory przepis rabarbar ramen roladki z kurczaka rosół rosół drobiowo-wołowy rosół z kaczki rumsztyk ryba rzodkiewki sajgonki salsa paprykowa sałatka sałatkawitaminowa sernik sernik na zimno sernik pistacjowy serowocebulowa słodkokwaśny soczewica solony karmel sos chrzanowy sos czosnkowy sos grzybowy sos paprykowy sos pietruszkowy sospomidorowy spaghetti surówka surówka z białej kapusty surówka z kiszonej kapusty surówka z marchwi surówka z pora surówka z selera szarlotka szaszłyki szparagi szpinak święta tarta tarta z malinami tarta z rabarbarem tartaletki tatar tatar wołowy tiramisu Tort czekoladowy tortilla truskawki udka udkawsosie wegańskie wegetariańskie wielkanoc wino witaminy wrapy zapiekanka ziemniaki zupa zupa krem z pieczarek i pora Żeberka wieprzowe

Kompozycja Doskonała

Roboty kuchenne - wybierz na Ceneo

Wykwintne dania na specjalne okazje

Wykwintne dania na specjalne okazje

Archiwum bloga

Obsługiwane przez usługę Blogger.
Ⓒ 2018 Kompozycja Doskonała - przepisy na pyszne obiady, zupy i ciasta . Design created with by: Brand & Blogger. All rights reserved.