Kompozycja Doskonała - przepisy na pyszne obiady, zupy i ciasta

Strony

  • Dania główne
  • Zupy
  • Słodkości
  • Przystawki
  • Instagram
  • Facebook
  • TIK TOK
  • UPRAWA POMIDORÓW

października 31, 2020

Pikantny krem z pieczonych ziemniaków z gzikiem i chorizo



Witajcie!:)
Listopad za pasem, chłodne wieczory i niezbyt przyjemna aura powodują, że w naszym menu pojawiają się rozgrzewające dania. Dzisiejsza gęsta zupa-krem o pikantnym i dymnym aromacie, świetnie wpasowuje się w ten jesienny klimat. Połączenie kremu z twarożkiem i podpieczoną kiełbaską chorizo doskonale ze sobą współgra. Jest bardzo treściwa, idealna na spotkanie w gronie rodzinnym. Zaskakuje smakiem, zapachem i cieszy oczy swoim nietuzinkowym wyglądem. Wyjątkowość tej zupy-krem zyskujemy dzięki przypieczeniu nie tylko ziemniaków ale i włoszczyzny. Dużą rolę odgrywa pieczony por, czosnek oraz cebula. Podkręcają smak i przyjemnie rozgrzewają. 


Jako dodatek przygotowałam ziemniaczki faszerowane gzikiem. Gzik w tym przepisie jest z nutą chrzanu - jeżeli nie przepadacie, można go oczywiście pominąć. Chorizo natomiast użyłam w plasterkach, wiem że są jeszcze w sklepach dostępne kiełbaski. Oczywiście jest pełna dowolność w wyborze ;) 

Z poniższych składników przygotowałam ok. 5 litrów gęstej zupy-krem. 

Składniki:
* ok 1 kg ziemniaków najlepsze odmiany typu B: "Gloria", "Ingrid", "Flaming", "Irys" - są one najlepsze do zapiekania nawet ze skórką. Upieczone stają się wilgotne i kruche wewnątrz, a chrupkie z zewnątrz. 
* 1 duży por
* 1 duża marchew
* 1 duży korzeń pietruszki
* 2 cebule najlepiej czerwone
* 2 ząbki czosnku
+ 2,5 litra wcześniej przygotowanego wywaru mięsnego/grzybowego/ warzywnego
* olej/oliwa z oliwek
* sól himalajska/ pieprz kolorowy świeżo mielony 

Dodatkowo:
* 150 gramów twarogu chudego/półtłustego/tłustego
* 2 łyżki stołowe śmietany 18% / 12% lub jogurtu naturalnego
* 1 łyżka stołowa chrzanu ze słoiczka
* sól himalajska oraz pieprz kolorowy świeżo mielony do smaku 

* chorizo w plasterkach lub kiełbaski 
* koperek/nać pietruszki

Ponadto potrzebujemy:
* dużą blachę z papierem do pieczenia
* blender

Przygotowanie:
Aby krem miał solidną podstawę warto wcześniej przygotować wywar mięsny lub warzywny. 

Piekarnik nastawiamy na 200'C grzanie góra/dół. Warzywa obieramy i kroimy w mniejsze części. Kilka  mniejszych ziemniaków tylko myjemy i kroimy na pół - będą potrzebne do wypełnienia gzikiem. Przekładamy na blachę z papierem, skrapiamy olejem/oliwą, solimy i pieprzemy. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 40 minut do wyraźnego zarumienienia. 


Upieczone warzywa przekładamy do garnka zalewamy wywarem, zagotowujemy i miksujemy (oprócz kilku ziemniaków ze skórką) . Doprawiamy solą oraz pieprzem. 

Twaróg łączymy z resztą składników i nakładamy na ziemniaczki. Aby zmieścić więcej gzika, możemy ziemniaczki wydrążyć.

Chorizo kroimy w mniejsze części, układamy na blaszce z papierem i podpiekamy ok 7 minut w 200 stopniach. 

Smacznego! ;)

Read more »
on października 31, 2020 1
Podziel się!
etykiety
gzik, krem, pieczone, ziemniaki, zupa
Nowsze posty
Starsze posty

października 29, 2020

Kurczak w sosie z pieczonej papryki i cukinii z mascarpone i oliwkami


Witajcie!:)
Dzisiejsza propozycja na wyśmienity obiad to kawałki grillowanego kurczaka zapieczone w gęstym warzywnym sosie. Danie jest bogate w różne smaki i aromaty, zachęca zapachem i wyglądem. Przygotowanie jest dość łatwe,  a efekt końcowy zadowoli nawet wymagających niejadków. Bogaty w składniki sos nie wymaga żadnych zagęstników. Dopełniającym akcentem jest kremowy serek mascarpone. Choć ricotta lub ser feta też świetnie pasują. 


Jako dodatek skrobiowy, przygotowałam podsmażony ryż z rozbełtanym jajkiem. Alternatywą dla standardowej surówki są chrupkie ogórki, które wcześniej zamarynowałam w zalewie o charakterystycznej orientalnej nucie. Tak przyrządzony czwartkowy obiad zyskał miano kompozycji doskonałej ;)

Reasumując poniżej przedstawiam przepis na pyszny obiad. Z poniższych składników otrzymałam dwie solidne porcje. 

Składniki:
* Podwójna pierś z kurczaka
* 5 czerwonych papryk
* 1 duża cukinia
* 2 duże cebule ( np. biała i czerwona)
* 3 ząbki czosnku
* 1 opakowanie 250 gramów serka mascarpone
* oliwki czarne/zielone
* nać pietruszki/ listki bazylii/ szałwii
* oliwa z oliwek/ olej
* sól himalajska/ pieprz kolorowy świeżo mielony

Dodatkowo:
* ryż ok. 100 gramów
* masło
* 1 - 2 jajka
* sól/pieprz

* 2 szt. dużych ogórków szklarniowych lub ok. 4 ogórków gruntowych
* 1 szklanka ( 250ml) przegotowanej letniej wody
* 3 łyżki stołowe octu np. jabłkowego/winnego lub spirytusowego
* 1 łyżka stołowa oleju sezamowego
* 3 łyżki stołowe cukru/ lub według upodobań
* 1/2 łyżeczki soli np. himalajskiej
* 1 łyżka stołowa sezamu
* 1 łyżeczka suszonego imbiru
* 1 duży ząbek czosnku
* 2 szt. suszonych papryczek piri-piri lub innych (ew. według upodobań)

Ponadto potrzebujemy:
* głębokie naczynie żaroodporne z pokrywką/ ew. folia aluminiowa
* blender


Przygotowanie:
W pierwszej kolejności nastawiamy piekarnik na 200 stopni grzanie góra/dół. Wszystkie warzywa kroimy w mniejsze części i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Skrapiamy oliwą/olejem dość obficie i doprawiamy solą oraz pieprzem. Naczynie szczelnie zakrywamy. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 45 - 50 minut. Pod koniec pieczenia zdejmujemy pokrywkę/folię i podpiekamy jeszcze ok 12 minut to zarumienienia. Upieczone warzywa miksujemy za pomocą  blendera do uzyskania gęstego sosu.  Bardzo ważne jest, aby naczynie było wysokie, ponieważ na dno będzie spływała woda z warzyw. Dzięki temu nie będziemy musieli sosu niczym podlewać. Będzie on naturalnie gęsty i łatwiej będzie nam się go miksowało. 


Pierś z kurczaka pozbywamy błon i ewentualnych chrząstek. Kroimy w tzw. polędwiczki o grubości ok. 1 cm. Doprawiamy solą, pieprzem i grillujemy na niewielkiej ilości tłuszczu do uzyskania jasno-złotego koloru. 

Na warzywnym sosie układamy grillowanego kurczaka. Dodajemy gdzieniegdzie mascarpone i oliwki. Całość zapiekamy ok 20 minut góra/ dół w 200 stopniach bez przykrycia. Sos powinien nabrać wyraźniejszego koloru. Mięso dzięki zapieczeniu w sosie, nabierze soczystości, a serek zyska przyjemną skorupkę z zewnątrz. Pod koniec dekorujemy świeżymi ziołami.


Podczas pieczenia gotujemy ryż do miękkości. Odcedzamy i smażymy na niewielkiej ilości masła przez krótką chwilę. Dodajemy rozbełtane jajko i energicznie mieszamy. Pod koniec doprawiamy solą oraz pieprzem. 


Ogórki myjemy, kroimy wzdłuż i pozbywamy gniazd nasiennych. Sezam prażymy na suchej patelni. Czosnek przepuszczamy przez praskę lub drobno siekamy. Papryczki piri-piri również drobno siekamy. W misy łączymy wszystkie składniki marynaty. Doprawiamy do momentu uzyskania słodko-słonego, a zarazem ostrego smaku. W moim przypadku dwie papryczki piri-piri to idealny poziom ostrości. Musimy uzyskać balans z słodyczą i kwasowością. Ogórki przekładamy do marynaty i wkładamy do lodówki na minimum 15 minut. Najlepiej smakują po całej nocy spędzonej w zalewie, w lodówce. 
Smacznego!:)


Read more »
on października 29, 2020 1
Podziel się!
etykiety
kurczak w sosie, obiad, ogórki w marynacie, sos paprykowy
Nowsze posty
Starsze posty

października 17, 2020

Domowe tortilla wraps z pieczonym kurczakiem i sosem czosnkowo-chrzanowym


Witajcie! ;)
Dzisiejsza propozycja na obiad to domowy fast food z pieczonym w płatkach kukurydzianych kurczakiem. Jest to lżejsza wersja popularnych stripsów, ponieważ pomijamy smażenie w głębokim tłuszczu. Duża porcja świeżych warzyw, domowe tortille pszenne i samodzielnie przygotowany sos jest świetną opcją dla najmłodszych głodomorów ;) Zdrowsza wersja wrapów zupełnie nie odstępuje smakiem od tych, które znamy z popularnej sieci oferującej fast food. Dzięki temu wiemy co jemy i co podajemy naszym najbliższym. 


Zawijamy w torille tak naprawdę to na co mamy ochotę. W tym przepisie znajdziecie propozycję na moją wersję. Kurczak najlepiej smakuje kiedy jest długo marynowany. Najlepiej całą noc, a przynajmniej minimum 2 godziny. Możecie jednak modyfikować wnętrze zawinięte w pszenny placek. Kurczaka możecie zastąpić wołowiną krojoną w cienkie paseczki, mieloną wieprzowiną lub w wersji wege z grillowanym tofu i bakłażanami. 

Pszenne placki przygotowałam z przepisu od "Ania Gotuje". Była to moja pierwsza i jakże udana próba przygotowania domowych tortilli. Kupowane w sklepie mają w składzie tablicę Mendelejewa i niestety ich cena odstrasza ( sięga nawet 7 zł za 4 sztuki ). Dlatego zdecydowałam przygotować je sama w domu ponieważ w ich skład wchodzi zaledwie masło, mąka, sól i woda. 


Nie przedłużając poniżej przedstawiam przepis na pyszny domowy fast food. 
*  Z poniższych składników przygotowałam 5 sporej wielkości wrapów  *
Składniki:
* Podwójna pierś z kurczaka
* 2 i 1/2 szklanki płatków kukurydzianych "cornflakes"
* 1 łyżka stołowa papryki słodkiej najlepiej wędzonej
* oliwa z oliwek/ olej 
Marynata:
* 1 jogurt naturalny duży ok. 350-400 gramów
* 1 płaska łyżka stołowa papryki słodkiej najlepiej wędzonej
* 1 płaska łyżeczka papryki ostrej 
* 1 łyżka stołowa granulowanego czosnku lub 2 ząbki świeżego
* 2 łyżki stołowe soku z cytryny/limonki
* 1 łyżka stołowa dowolnego miodu
* 1/2 łyżeczki suszonego tartego imbiru
* 1/2 łyżeczki soli himalajskiej mielonej
Składniki na sos czosnkowo-chrzanowy:
* 3 ząbki czosnku
* 1 jogurt naturalny mały ok. 150 gramów
* 3 łyżki stołowe majonezu 
* 1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich 
* 1 łyżeczka chrzanu ze słoiczka ( lub według upodobań)
* sól himalajska/ pieprz kolorowy świeżo mielony do smaku
Dodatkowo:
*ok. 100 gramów wędzonego boczku w plastrach * pomidory malinowe * ogórki gruntowe/szklarniowe *czerwona cebula * świeży szpinak * wstążki marchewki * sałata maslova/endywia/lollo rossa/ rzymska *rukola 
Ponadto potrzebujemy:
* dużą blachę/ naczynie ceramiczne/żaroodporne z papierem do pieczenia
* tłuczek + woreczek 
* folię aluminiową


Przygotowanie: 
Piersi z kurczaka pozbywamy błon i chrząstek. Kroimy po skosie na tzw. polędwiczki/ plastry o grubości ok. 0,5 cm. W misy przygotowujemy marynatę, dokładnie mieszamy i łączymy z kurczakiem. Całość szczelnie zakrywamy i wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny albo na całą noc. 
Płatki kukurydziane musimy pokruszyć albo za pomocą tłuczka do mięsa ( płatki umieszczamy w woreczku foliowym i wtedy tłuczemy) lub w misie malaksera z końcówką do kruszenia lodu. Pokruszone mieszamy z papryką słodką wędzoną. 
Piekarnik nastawiamy na 180 stopni grzanie góra/dół. Przygotowujemy blachę z papierem do pieczenia lub płaskie naczynie ceramiczne/żaroodporne. Papier do pieczenia skrapiamy tłuszczem i rozsmarowujemy. 


Zamarynowane mięso panierujemy w pokruszonych płatkach kukurydzianych z papryką słodką wędzoną. Wykorzystujemy jak największą ilość marynaty przed włożeniem do "panierki". Oblepiamy solidnie mięso jogurtową mieszanką, a następnie mocno przyciskamy do płatków. Gotowe układamy na papierze do pieczenia, tak aby nie dotykały siebie nawzajem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika 180 stopni grzanie góra/dół. Pieczemy ok 30-35  minut. W połowie pieczenia mięso musimy obrócić i skropić oliwą. Zastosowanie w panierce dużej ilości marynaty i skrapianie oliwą podczas pieczenia spowoduje, że mięso nie będzie suche. 


Przygotowanie pszennych tortilli - skorzystajcie z przepisu od 👉 ANIA GOTUJE 👈

Przygotowanie sosu czosnkowo-chrzanowego:
Obrany czosnek przepuszczamy przez praskę i w miseczce łączymy z resztą składników. Jeżeli nie przepadacie za chrzanem możecie go pominąć. Sos najlepiej smakuje po ok. 30 minutach spędzonych w lodówce. 


Wykończenie dania:
Boczek grillujemy na suchej patelni, a warzywa kroimy w mniejsze części. Składanie tortilli zaczynamy od przesmarowania placków sosem. Przez środek układamy wszystkie składniki w dowolnej ilości. Składanie zaczynamy od lewej strony do środka, następnie całość przytrzymujemy i zwijamy od siebie. Możemy również zawinąć prawą i lewą stronę, następnie zwinąć jak gołąbki/krokiety i zrumienić na grillowej patelni. Gotową możemy zawinąć od spodu folią aluminiową. 
Smacznego! ;)
Read more »
on października 17, 2020 3
Podziel się!
etykiety
fast food, obiad, sos chrzanowy, sos czosnkowy, tortilla, wrapy
Nowsze posty
Starsze posty

października 14, 2020

Pierogi z prawdziwkami, tłuczonymi ziemniakami i białą kiełbasą z sosem chrzanowym


Witajcie! ;)

Dzisiejsza propozycja na wyśmienity obiad to pierogi do złudzenia przypominające w smaku wielkanocny żurek. Farsz ma bardzo przyjemny aromat dzięki grzybom i białej kiełbasie. Dopełniającym akcentem jest sos śmietanowo-chrzanowy, który z pierogami tworzy kompozycję doskonałą! W tym przepisie użyłam suszonych prawdziwków, aczkolwiek świeże będą jeszcze bardziej pasowały. Możecie użyć również innych grzybów np. maślaków, kurek, koźlaków, kani, gąsek czy rydzów.

Jeżeli śledzicie moje przepisy, to na pewno zauważyliście, że farsze do pierogów przygotowuje z wyjątkową starannością. Szukam przeróżnych kombinacji smakowych. Pierogi tak naprawdę możemy wypełnić dowolnym farszem. Ogranicza nas tylko wyobraźnia. Kapitalnym pomysłem jest zaserwowanie pierogów z sosem albo nawet z pesto. Jeśli szukacie inspiracji sprawdźcie koniecznie moje przepisy na pierogi z bobem i pesto z liści marchewki , pierogi z borowikami ceglastoporymi i sosem pietruszkowym lub pierogi z kaczką, kaszą jęczmienną itd. z sosem żurawinowym ( kliknij w powyższe linki ).

Z doświadczenia wiem, że farsz do pierogów warto przygotować dzień wcześniej. Następnego dnia czujemy głęboki smak połączonych ze sobą składników. Próbując nadzienie, które spędziło noc w lodówce, możemy ocenić czy powinniśmy jeszcze doprawić czy też nie. Poza tym konsystencja jest zupełnie inna, bardziej zbita i przyjemniej nakłada się na kółeczka z ciasta. 


Z poniższych składników przygotowałam ok. 90 szt. pierogów. Nadmiar możemy oczywiście zamrozić. Z początku na oprószonej mąką tacce, następnie w woreczkach próżniowych lub pojemnikach. 

Składniki: 
* ok. 1 kg ziemniaków
* ok. 400 gramów białej kiełbasy parzonej
* ok. 80 gramów suszonych prawdziwków
* 1 duża biała czosnkowa cebula
* 2 ząbki czosnku
* 1 pęczek koperku
* 50 gramów miękkiego masła
* 1 łyżeczka suszonego majeranku
* 1 łyżeczka suszonego lubczyku lub 1/2 łyżki stołowej świeżo siekanego
* sól himalajska i pieprz kolorowy świeżo mielony do smaku 

Składniki na ciasto:
* 750 gramów mąki pszennej tortowej typ 450
* ok. 450 ml gorącej wody
* 1 1/2 łyżki stołowej oleju
* 2 szczypty soli

Składniki na sos chrzanowy:
* 250 ml słodkiej śmietanki 30-36% uht
* 2 łyżki stołowe chrzanu ze słoiczka
* sól himalajska i pieprz kolorowy świeżo mielony

Przygotowanie farszu:
Grzyby płuczemy aby zapobiec przedostania się piasku, igieł itp. Zalewamy wodą i odstawiamy na kilka godzin lub na całą noc. Odcedzamy i wodę, która pozostała, odkładamy w zasięgu ręki. Namoczone grzyby drobno siekamy i smażymy na patelni z niewielką ilością masła. Po 7-  8 minutach zalewamy wodą, pozostałą po moczeniu grzybów. Przykrywamy i dusimy do miękkości i odparowania płynu. 


Cebulę, czosnek i białą kiełbasę drobno siekamy. Smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu do wyraźnego zarumienienia. Odstawiamy do wystudzenia. 
Ziemniaki gotujemy do miękkości, odcedzamy i przepuszczamy przez praskę. Wszystkie przygotowane i wystudzone składniki mieszamy w dużej misy. Robimy to dość delikatnie, aby zachować przyjemną strukturę farszu. Doprawiamy drobno posiekanym koprem, majerankiem, lubczykiem solą oraz pieprzem. Aby nadzienie było bardziej aksamitne dodajemy miękkie masło. Odstawiamy do "przegryzienia się" na kilka godzin lub całą noc do lodówki. 

Przygotowanie ciasta:
Mąkę przesiewamy. Dodajemy sól i gorącą wodę. Najpierw ciasto możemy mieszać drewnianą łyżką w misce, następnie po chwili zagniatać rękoma. Dodajemy olej i wyrabiamy. Ciasto powinno być aksamitne, zbite i elastyczne zarazem. Gotowe ciasto przekładamy do siateczki, zawijamy szczelnie i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.
Po upływie 15 minut, dzielimy ciasto na 3 - 4 części i wałkujemy po jednej. Im cieniej rozwałkujemy ciasto, tym smaczniejsze będą pierogi. To farsz jest najważniejszy, choć ciasto nie powinno odstawać z boku ;) Farsz nakładamy solidnie, łyżeczkę na jedno kółko. Polecam do wykrajania kółek - metalowy ring, ale szklanka również będzie dobra. Każdy pierożek dokładnie lepimy i odkładamy na oprószoną mąką tacę. Gotowe pierogi wrzucamy na gotującą, osoloną wodę. Gotujemy ok 4 - 5 minut. Wyławiamy za pomocą łyżki cedzakowej.
*** Sposób w jaki lepiłam pierogi znajdziecie na youtube KLIK *** 

Przygotowanie sosu chrzanowego:
Na niewielkiej patelni podgrzewamy śmietankę. Redukujemy na średniej mocy palnika do uzyskania wyraźnej gęstości. Następnie zdejmujemy z ognia i dodajemy chrzan. Mieszamy i doprawiamy. 
Smacznego! ;) 

Read more »
on października 14, 2020 0
Podziel się!
etykiety
pierogi, pierogi z prawdziwkami ziemniakami i białą kiełbasą, sos chrzanowy
Nowsze posty
Starsze posty
Strona główna
Subskrybuj: Posty (Atom)

Łączna liczba wyświetleń

Polecany post

Moje pomidory

Jest 7 listopada 2023 roku i dopiero dziś kończę swoją przygodę z uprawą pomidorów. Prawie kończę, bo zostawiłam jeden krzak z niedojrzałymi...

Popularne posty

  • Cynamonki z malinami i kremem maślanym
    Witajcie!;) Wczoraj upiekłam rozpływające się w ustach Raspberry Cinnamon Rolls, czyli trochę lata w typowo jesiennym wypieku. Element kwaśn...
  • Duszone polędwiczki wieprzowe w sosie z boczniakami
    Witajcie! Dzisiejszy pomysł na pyszny obiad, to rozpływające się w ustach bitki z polędwiczek wieprzowych w gęstym, grzybowym sosie. Kruche,...
  • Żeberka wieprzowe kruche i soczyste
    Witajcie! Mam dla Was doskonały przepis na żeberka wieprzowe. Są soczyste, kruche, kostka z nich dosłownie wypada. Smakują wyjątkowo z ziemn...
  • Jogurtowe ciasto z truskawkami na dużą blachę
    Witajcie! ;) Sezon na przepyszne truskawki trwa w najlepsze! ;) Dlatego przygotowałam bardzo aromatyczne i wilgotne ciasto z truskawkami. Id...
  • Ciasto z rabarbarem i bezą na dużą blachę
    Najlepsze kruche ciasto z rabarbarem i bezą – przepis na dużą blachę (35 × 24 cm) To kruche ciasto z rabarbarem i bezą to absolutny hit wios...
  • Domowy ramen z pieczoną karkówką, marynowanym jajem, boczniakami i olejem z palonego czosnku
    Witajcie! ;) Dzisiaj chciałabym przedstawić Wam danie, nad którym pracowałam od kilku dni. Co ciekawsze, przymierzałam się do ugotowania go ...
  • Moje pomidory
    Jest 7 listopada 2023 roku i dopiero dziś kończę swoją przygodę z uprawą pomidorów. Prawie kończę, bo zostawiłam jeden krzak z niedojrzałymi...
  • Kapitalny tatar wołowy
    Tatar wołowy to wyjątkowe, tradycyjne danie kuchni polskiej, choć jego pochodzenie nieco zadziwia. Historia tatara sięga czasów tatarskich, ...
  • Ogórki małosolne
    Ogórki małosolne – tradycyjny przepis domowy Ogórki małosolne to jeden z najbardziej charakterystycznych smaków polskiego lata. Przygotowuje...
  • Żur staropolski
    Żur staropolski na żytnim zakwasie. Gęsty, wyrazisty, lekko pikantny, idealnie kwaśny. Z wędzonymi żeberkami, białą kiełbasą i chrzanem. Zap...

Kompozycja Doskonała

Roboty kuchenne - wybierz na Ceneo
Baza przepisów kulinarnych

Etykiety

(nie)bolognese babeczki babka babka wielkanocna babka z malinami barszcz czerwony barszcz czerwony obiad bataty beza beza szwajcarska beza włoska biała czekolada bigos bitki wieprzowe boczniaki borowiki ceglastopore bób brownie brukselka cezar chleb ciasto ciasto z galaretką Ciasto z rabarbarem ciasto z truskawkami ciasto ze śliwkami cielęcina cinnamon rolls cynamonki czereśnie ćwikła z chrzanem de volaille domowy ramen dorsz drozdzowki drożdzówkizserem drożdżówki fasolka fasolka po bretonsku fasolka szparagowa fast food faszerowana cukinia faszerowane bakłażany flaczki wołowe flaki frytki ganache gnocchi gołąbki green curry gulasz gulasz wołowy gulasz z jelenia gzik Jagodzianki jajko jogurtowe ciasto kacze udka kakaowa tarta kapusta zasmażana karkówka kiwi klopsiki drobiowe kluski śląskie knedel chlebowy knedle z jabłkami kotlet schabowy krem krem maślany krem z dyni krokiety krupnik kuchniapolska kurczak kurczak po chińsku kurczak w glazurze czosnkowej kurczak w sosie łosoś makaron makaron pappardelle makaron penne makaron spaghetti Makaron tagliatelle marchewkowe mazurek naleśniki obiad ogórki Ogórki małosolne ogórki w marynacie pasztet pavlova penne pieczeń pieczone pierniczkowe muffiny piernik piernik długodojrzewający piernikstaropolski pierogi pierogi ruskie pierogi z bobem pierogi z kapustą i grzybami pierogi z prawdziwkami ziemniakami i białą kiełbasą pizza placek placki ziemniaczane polędwiczka wieprzowa pomidorowa pomidory przepis rabarbar rabarbarem ramen roladki z kurczaka rosół rosół drobiowo-wołowy rosół z kaczki rumsztyk ryba rzodkiewki sajgonki salsa paprykowa sałatka sałatkawitaminowa sernik sernik na zimno sernik pistacjowy serowocebulowa słodkokwaśny soczewica solony karmel sos chrzanowy sos czosnkowy sos grzybowy sos paprykowy sos pietruszkowy sospomidorowy spaghetti surówka surówka z białej kapusty surówka z kiszonej kapusty surówka z marchwi surówka z pora surówka z selera szarlotka szaszłyki szparagi szpinak święta tarta tarta z malinami tarta z rabarbarem tartaletki tatar tatar wołowy tiramisu Tort czekoladowy tortilla truskawki udka udkawsosie wegańskie wegetariańskie wielkanoc wino witaminy wrapy zapiekanka ziemniaki zupa zupa krem z pieczarek i pora Żeberka wieprzowe

Kompozycja Doskonała

Roboty kuchenne - wybierz na Ceneo

Wykwintne dania na specjalne okazje

Wykwintne dania na specjalne okazje

Archiwum bloga

Obsługiwane przez usługę Blogger.
Ⓒ 2018 Kompozycja Doskonała - przepisy na pyszne obiady, zupy i ciasta . Design created with by: Brand & Blogger. All rights reserved.