Kompozycja Doskonała - przepisy na pyszne obiady, zupy i ciasta

Strony

  • Dania główne
  • Zupy
  • Słodkości
  • Przystawki
  • Instagram
  • Facebook
  • TIK TOK
  • UPRAWA POMIDORÓW

maja 13, 2021

Duszone polędwiczki wieprzowe w sosie z boczniakami


Witajcie! Dzisiejszy pomysł na pyszny obiad, to rozpływające się w ustach bitki z polędwiczek wieprzowych w gęstym, grzybowym sosie. Kruche, soczyste mięso doskonale komponuje się z chrupiącymi plackami ziemniaczanymi z cukinią. Treściwy i aromatyczny obiad, który może być świetnym pomysłem co ugotować w zbliżający się weekend.

Polędwiczki wieprzowe można przygotowywać na wiele różnych sposobów. Możemy upiec w piekarniku w całości, wcześniej zamarynowane. Można również pokroić na porcje, delikatnie rozbić i dusić w sosie. Polędwiczki wieprzowe w sosie z boczniakami, cebulką szalotką, czosnkiem i świeżymi ziołami to moja propozycja, która z pewnością przypadnie Wam do gustu. Aby przełamać smaki, nadać świeżości całemu daniu, przygotowałam lekką i wiosenną sałatkę. Użyłam rzodkiewek, ogórków, czerwonej cebuli i cebuli dymki. Sałatkę doprawiłam tylko oliwą z oliwek, solą i pieprzem.

Placki ziemniaczane, chrupkie i złociste wzbogaciłam drobno tartą cukinią. Aby placki wyszły idealne, nie rozpadały się podczas smażenia, należy dokładnie odcisnąć zarówno starte ziemniaki jak i cukinię.

Z poniższych składników przygotowałam 5 porcji.

Składniki:
* 2 polędwiczki wieprzowe o łącznej wadze ok. 700-800 gramów
* 3 szalotki/ 1 duża cebula biała
* 2 ząbki czosnku
* ok. 300 gramów świeżych boczniaków
* 250 ml śmietany 18% uht do zup i sosów
* opcjonalnie: ok 100 - 120 ml białego, wytrawnego wina
* ok. 250 ml rosołu/ przegotowanej wody
* sól/ pieprz kolorowy/ świeże zioła np. garść oregano lub pęczek natki pietruszki
* 2-3 łyżki sosu sojowego jasnego
* olej do smażenia polędwiczek
* masło do smażenia cebuli, czosnku i boczniaków


Składniki na placki ziemniaczane:
* 0,5 kg ziemniaków mączystych, starych ( młode zawierają zbyt dużo wody) odmiany typu B lub B/C, ogólnoużytkowe, obiadowe (najlepsze gatunki: Irga, Flaming, Orlik lub Sante)
* 2 cukinie
* 2 płaskie łyżki stołowe mąki pszennej tortowej
* 1 jajko rozmiar M
* 1 niewielka biała cebula ( może być czosnkowa)
* 1 ząbek czosnku
* sól oraz pieprz do smaku
* olej słonecznikowy do smażenia

Przygotowanie polędwiczek i sosu:
Polędwiczki wieprzowe myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i oczyszczamy z białej błony. Kroimy na plastry o grubości ok. 1,5 cm. Delikatnie rozbijamy tłuczkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Na dobrze rozgrzanym tłuszczu smażymy bitki z polędwiczek. Smażymy prawa - lewa tzn. Obracamy mięso na patelni, dopiero wtedy kiedy nabierze złocistego koloru (po ok. 2,5 minuty na stronę). Musimy zamknąć pory w mięsie, aby wewnątrz było kruche i soczyste. Najlepiej smażyć po kilka sztuk, partiami, tak aby temperatura tłuszczu nie spadła. Mięso musi się zgrillować, nie dusić. Zrumienione bitki odstawiamy na bok. 

Przygotowanie sosu rozpoczynamy od pokrojenia wszystkich składników. Cebulę i czosnek kroimy w kosteczkę. Boczniaki możemy pokroić w większe części. Boczniaki i tak stracą na objętości, a pokrojone zbyt drobno "zginą" w sosie. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła. Smażymy na średniej mocy palnika wszystkie składniki. Zrumienioną cebulę, czosnek i boczniaki zalewamy ( opcjonalnie jeżeli mamy pod ręką - białym winem. Odparowujemy alkohol przez krótką chwilę). Białe wino wyciągnie smak grzybów i zbierze pozostałości przylegające do dna patelni. Następnie dodajemy szklankę rosołu lub szklankę przegotowanej wody. Po kilku minutach uzupełniamy sos śmietaną 18% uht. Do gęstniejącego sosu przekładamy wcześniej przesmażone polędwiczki. Skręcamy moc palnika na 4 ( w skali 1-10). Polędwiczki dusimy na wolnym ogniu, pod przykryciem do miękkości. Po ok. 20 minutach duszenia powinny być kruche i delikatne. Sos doprawiamy sosem sojowym, świeżymi posiekanymi ziołami, solą i pieprzem. 

Przygotowanie placków ziemniaczanych z cukinią:
*Cukinie przygotowujemy osobno. Myjemy, odcinamy końcówki i trzemy na drobnych oczkach.  Dodajemy szczyptę soli i odstawiamy na bok aby puściła wodę. 

Obrane i umyte ziemniaki trzemy na tarce o średnich oczkach. Utarte ziemniaki bardzo mocno odciskamy z nadmiaru wody ( ale!) płyn, który wycisnęliśmy, zlewamy do niewielkiej miseczki i odstawiamy na kilka minut. Na dnie miseczki osadzi się skrobia. To właśnie skrobi potrzebujemy w kolejnym etapie.

Ostrożnie pozbywamy się płynu z miseczki tak, aby na dnie pozostała gęsta biała "maź". Do utartych, odciśniętych ziemniaków dodajemy właśnie skrobię, którą uzyskaliśmy, utartą cebulę, czosnek, jajko, mąkę oraz przyprawy. Na tym etapie dokładnie odciskamy starte cukinie. Odciśnięte dodajemy do reszty składników. Dokładnie wymieszane placki smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu ( poziom smażenia 6 max 7. w skali 1-10). Jeden średniej wielkości placek to mniej więcej 1 kopiata łyżka stołowa. Optymalna ilość oleju to ok 1 cm wysokości patelni. Jeżeli olej jest dobrze rozgrzany, to placki nie powinny się ugotować, a usmażyć. Warto smażyć mniejsze placki w ilości 4 sztuk. Złote placki odkładamy na ręcznik papierowy.
Smacznego!;)

Read more »
on maja 13, 2021 3
Podziel się!
etykiety
boczniaki, kuchniapolska, obiad, placki ziemniaczane, polędwiczka wieprzowa, sos grzybowy
Nowsze posty
Starsze posty

kwietnia 18, 2021

Pierogi ruskie

Witajcie! Kto z Was nie próbował ruskich pierogów? Naszego sztandarowego dania, o którym głośno nawet za oceanem. Słyniemy z pierogów, a najbardziej właśnie z ruskich. Przygotowane przez nasze babcie z ogromną ilością smażonej na złoto cebulki. Choć pracy przy pierogach jest dużo, warto od czasu do czasu powrócić do smaku dzieciństwa.
Pierogi ruskie inaczej zwane galicyjskimi, swoje pochodzenie zawdzięczają Rusi Czerwonej (Galicji Wschodniej). Nie pochodzą z Rosji, a z województwa ruskiego Korony Królestwa Polskiego, następnie z Rzeczypospolitej. Według legendy polski duchowny, apostoł Słowian Jacek Odrowąż jadł pierogi w Kijowie i dzięki niemu zagościły one w Polsce. Święty Kościoła katolickiego miał karmić polską biedotę.

Pierogi nie tylko ruskie... W XIII wieku jadano kurniki, knysze, koladki, sanieżki i socznie. Te pierwsze były z drobiowym nadzieniem. Knysze podawano w dzień żałoby, a koladki w styczniu, ze względu na kolędowanie. Pierogi ze słodkim nadzieniem przygotowane w imieniny nosiły nazwę sanieżek lub soczni.

W XIX wieku pierogi mogą mieć najróżniejszy farsz. Jedynym ograniczeniem jest nasza wyobraźnia. Pomimo dostępności wszelkich produktów, które możemy użyć jako farsz, to i tak wracamy do tradycyjnych smaków.
Poniżej załączam przepis na pierogi z farszem wyjątkowym. Delikatnym, a jednocześnie ostrym. Słonym i kwaśnym. 

Zapraszam również do skorzystania z przepisów na pierogi w innym wydaniu.
Pierogi z kapustą i grzybami są TUTAJ
Pierogi z bobem, wędzonym boczkiem, pesto z liści młodej marchewki i domowym twarożkiem są TUTAJ
Pierogi z kaczką i sosem żurawinowym są TUTAJ
Pierogi z borowikami ceglastoporymi i jajami na twardo w sosie pietruszkowym są TUTAJ
Pierogi z prawdziwkami, tłuczonymi ziemniakami i białą kiełbasą w sosie chrzanowym są TUTAJ

Składniki na ok. 60 - 70 szt. pierogów.
Ciasto: 
* 500 gramów mąki pszennej tortowej typ 450
* ok. 300 ml gorącej wody
* 2 szczypty soli 
* 1 łyżka oleju

Farsz:
* 250 gramów białego sera tłustego
* 250 gramów białego sera chudego
* 500 gramów ziemniaków ugotowanych do miękkości i przeciśniętych przez praskę
* 2 duże cebule najlepiej białe, czosnkowe
* 2 duże ząbki czosnku
* 1 łyżeczka cząbru
* 1 łyżeczka majeranku
* sól himalajska i pieprz czarny lampung do smaku
* masło do smażenia


Przygotowanie farszu:
Ziemniaki gotujemy do miękkości w nieosolonej wodzie. Cebule i czosnek obieramy, drobno siekamy i podsmażamy na łyżce masła. W dużym garnku/ misy łączymy wszystkie składniki w temperaturze pokojowej. Mieszamy do uzyskania gładkiej i puszystej konsystencji. 

Przygotowanie ciasta:
Mąkę przesiewamy. Dodajemy sól i gorącą wodę. Najpierw ciasto możemy mieszać drewnianą łyżką w misce, następnie po chwili zagniatać rękoma. Dodajemy olej i wyrabiamy. Ciasto powinno być aksamitne, zbite i elastyczne zarazem. Gotowe ciasto przekładamy do siateczki, zawijamy szczelnie i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.
Po upływie 15 minut, dzielimy ciasto na 3 - 4 części i wałkujemy po jednej. Im cieniej rozwałkujemy ciasto, tym smaczniejsze będą pierogi. To farsz jest najważniejszy, choć ciasto nie powinno odstawać z boku ;) Farsz nakładamy solidnie, łyżeczkę na jedno kółko. Polecam do wykrajania kółek - metalowy ring, ale szklanka również będzie dobra.

* Zobacz na moim instagramie @kompozycja_doskonala  w relacjach "stories" oznaczonych pierożkiem, w jaki sposób lepiłam pierogi ;)

Ulepione pierogi gotujemy nie dłużej niż 4 -5 minut. Jeżeli mamy na prawdę cienkie ciasto, wrzucamy na gotującą się wodę i już po 3 minutach sprawdzamy czy pierogi są miękkie. Jeżeli lubicie podsmażane pierogi, lepiej zawczasu je wyjąć i przełożyć na dobrze rozgrzaną patelnie z tłuszczem.
Smacznego! ;)

Read more »
on kwietnia 18, 2021 1
Podziel się!
etykiety
ciasto, obiad, pierogi, pierogi ruskie
Nowsze posty
Starsze posty

marca 22, 2021

Placki ziemniaczane z kurczakiem w kremowym sosie


Witajcie! Dzisiejszy przepis przypadnie do gustu smakoszom chrupiących, złocistych placków ziemniaczanych. Rumiane, o czosnkowym aromacie pyszne placki, zaserwowane z gęstym kremowym sosem i rozpływającym się w ustach kurczakiem. Można by rzec, że placki zostały skąpane w białym gulaszu z kurczaka z pieczarkami, papryką i odrobiną parmezanu. Istna rozpusta!

Placki ziemniaczane uwielbiamy pałaszować na kilka różnych sposobów. Z gulaszem węgierskim, z sosem pieczarkowym, z twarożkiem i wędzonym łososiem a nawet z samym cukrem. Te ostatnio są dość zadziwiającą kompozycją, choć przyznam szczerze, nigdy nie próbowałam. 

Zapraszam do skorzystania z przepisu na gulasz z łopatki wieprzowej. Jest równie pyszny, esencjonalny i doskonale łączy się z chrupiącymi plackami ziemniaczanymi. Znajdziecie tam również przepis na pyszną surówkę z pora. Przepis znajduje się TUTAJ.

Z poniższych składników przygotowałam 6 solidnych porcji. 

Składniki:
* 1 kg ziemniaków mączystych, starych ( młode zawierają zbyt dużo wody) odmiany typu B, ogólnoużytkowe, obiadowe (najlepsze gatunki: Irga, Flaming, Orlik lub Sante)
* 3 płaskie łyżki stołowe mąki pszennej tortowej
* 2 jajka rozmiar M
* 1 duża biała cebula ( może być czosnkowa)
* 2 niewielkie ząbki czosnku
* sól oraz pieprz do smaku
* olej słonecznikowy do smażenia

Składniki na gulasz z kurczakiem:
* 2 piersi kurczaka
* 2 duże papryki (zielona i czerwona)
* 10-15 szt. średniej wielkości pieczarek
* 1 duża cebula
* 500 ml śmietany 18% do zup i sosów
* sól/pieprz do smaku
* olej do smażenia
* opcjonalnie: tarty parmezan, jogurt naturalny, świeże zioła do dekoracji

Przygotowanie placków ziemniaczanych:
Obrane i umyte ziemniaki trzemy na tarce o średnich oczkach. Utarte ziemniaki bardzo mocno odciskamy z nadmiaru wody ( ale!) płyn, który wycisnęliśmy, zlewamy do niewielkiej miseczki i odstawiamy na kilka minut. Na dnie miseczki osadzi się skrobia. To właśnie skrobi potrzebujemy w kolejnym etapie.

Ostrożnie pozbywamy się płynu z miseczki tak, aby na dnie pozostała gęsta biała "maź". Do utartych, odciśniętych ziemniaków dodajemy właśnie skrobię, którą uzyskaliśmy, utartą cebulę, czosnek, jajka, mąkę oraz przyprawy. Dokładnie wymieszane placki smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu ( poziom smażenia 6 max 7. w skali 1-10). Jeden średniej wielkości placek to mniej więcej 1 kopiata łyżka stołowa. Optymalna ilość oleju to ok 1 cm wysokości patelni. Jeżeli olej jest dobrze rozgrzany, to placki nie powinny się ugotować, a usmażyć. Warto smażyć mniejsze placki w ilości 4 sztuk. Złote placki odkładamy na ręcznik papierowy. 

pyszne złote placki ziemniaczane

Przygotowanie kurczaka w gęstym, śmietanowym sosie:
Mięso myjemy, osuszamy i pozbywamy błon oraz chrząstek. Kroimy w średniej wielkości kostkę. Doprawiamy solą i pieprzem. Cebulę kroimy w piórka, czosnek przepuszczamy przez praskę. Paprykę kroimy w mniejszą kostkę, a pieczarki w półplastry. Na patelni lub w garnku rozgrzewamy niewielką ilość tłuszczu. Smażymy kolejno: cebulę z czosnkiem. paprykę, pieczarki i pod koniec dokładamy kurczaka. Podsmażamy, dusimy ok 15 minut na średnim ogniu, często mieszając. Do rumianego kurczaka, warzyw i podduszonych pieczarek, wlewamy śmietanę 18% (do zup i sosów). Na słabszej mocy palnika gotujemy wszystkie składniki aby przeszły smakami i aromatami. Gotujemy ok. 10 minut do zgęstnienia sosu. Pod koniec doprawiamy solą i pieprzem. Opcjonalnie do sosu możemy dodać odrobinę tartego parmezanu. 

Rumiane placki ziemniaczane serwujemy z gęstym, kremowym gulaszem, kleksem jogurtu naturalnego i świeżymi ziołami. Smacznego! ;)



Read more »
on marca 22, 2021 0
Podziel się!
etykiety
kuchniapolska, kurczak w sosie, obiad, placki ziemniaczane
Nowsze posty
Starsze posty

marca 06, 2021

Krem z pora i pieczarek


Witajcie! Dzisiejszy pomysł na wyśmienitą zupę, to krem z pora i pieczarek. Gęsta, treściwa i rozgrzewająca zupa-krem z tłuczonymi ziemniaczkami i kleksami jogurtu/śmietany. Przygotowanie jest naprawdę szybkie i łatwe. Puszyste puree ziemniaczane idealnie łączy się z aromatem pieczarek i nieco pikantnego pora. Doskonała do zaserwowania rodzinie, gościom podczas uroczystości, ponieważ prezentuje się równie dobrze jak smakuje. Krem z pieczarek i pora zyska na smaku, jeżeli podstawą będzie wcześniej przygotowany wywar z wołowiny, drobiu lub po prostu wegetariański.

Do zagęszczenia zupy użyłam śmietany osiemnastoprocentowej. Śmietanę możecie zastąpić mleczkiem kokosowym lub dodać po prostu dwa ziemniaki. Aby maksymalnie wydobyć aromat pieczarek i pora, warto podczas smażenia dolać niepełną szklankę wytrwanego, białego wina. Odparowane wino nada przyjemnej kwasowości, zbierze smak z dna garnka (niewielkie przypalenia) i nada głębi smaku.

Przy przygotowaniu zup czy sosów stosuję jedną i najważniejszą zasadę. Warzywa przed gotowaniem najpierw podsmażam lub rumienię w piekarniku. W tym przepisie pieczarki, pora oraz włoszczyznę dość drobno kroję i podsmażam w garnku na maśle. Dopiero po tym procesie dodaję bulionu.

Reasumując poniżej przedstawiam przepis na przepyszną zupę krem z pora i pieczarek. Z poniższych składników otrzymałam ok. 3 litry gęstej zupy.

Składniki:
* 1 kg pieczarek
* 2 duże pory
* 2 średniej wielkości cebule
* 2 średniej wielkości ząbki czosnku
* ok 1 litr bulionu ( wołowego, drobiowego, wegetariańskiego)
* ok. 4 łyżki stołowe płynnej śmietany 18% do zup i sosów np. Piątnica ( lub puszka mleka kokosowego ew. dwa duże ziemniaki )
* ok 200 ml (niepełna szklanka) wytrawnego, białego wina
* 3 - 4 liście laurowe
* 3 - 4 ziarenka ziela angielskiego
* dowolne zioła świeże lub suszone: smak grzybów wyciąga lubczyk, rozmaryn i majeranek 
* masło do smażenia
* sól/pieprz do smaku

Składniki potrzebne do przygotowania puszystego puree:
* ok. 500 gramów ziemniaków typu C lub BC (mączyste)
* ok. 2 - 3 łyżki stołowe mleka lub śmietany
* 1 łyżka stołowa miękkiego masła
* opcjonalnie: łyżeczka tartego chrzanu ze słoiczka, zeszklona cebulka, skwarki z boczku
* sól/ pieprz do smaku

Ponadto potrzebujemy:
* Duży garnek najlepiej z nieprzywierającą powłoką
* blender 
* praskę/ tłuczek do ziemniaków

Przygotowanie:
W pierwszej kolejności płuczemy pieczarki i pora. Por przekrajamy wzdłuż (wewnątrz gromadzi się ziemia), dokładnie myjemy i kroimy w półplastry. Umyte pieczarki kroimy również w półplasterki. Cebule obieramy i kroimy w niewielką kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Jeżeli mamy świeże zioła ( rozmaryn obieramy z miękkich listków, bez łodyżki) drobno siekamy - wystarczy ok 1/2 łyżki stołowej. 

W garnku rozgrzewamy niewielką ilość masła i dodajemy pieczarki. Smażymy na średniej mocy palnika. Niezbyt często mieszamy - pieczarki powinny się zrumienić, a nie ugotować. Do zrumienionych pieczarek dodajemy pokrojone oba pory. Kilka podsmażonych pieczarek możemy odłożyć do dekoracji. Dodajemy zioła i dolewamy wino. Alkohol odparowujemy przez krótką chwilę. Dolewamy bulionu i gotujemy na wolnym ogniu, pod przykryciem ok 30 minut. W połowie gotowania możemy dodać pokrojone w mniejsze części dwa ziemniaki. 

Zupę - krem możecie przygotować zaczynając najpierw od ugotowania w garnku wywaru  ( duża porcja włoszczyzny + mięso + niewielka ilość wody) i do niego dodać wszystkie przesmażone składniki. Następnie zarówno włoszczyznę z bulionu jak i pieczarki można zmiksować. 


Zupę miksujemy najlepiej letnią - gorąca mogłaby stępić ostrza w blenderze. Zawczasu możemy wyjąć liście laurowe i ziarenka ziela angielskiego. Zmiksowaną zupę stawiamy jeszcze raz na palnik i zagotowujemy. Następnie zdejmujemy z ognia i w razie potrzeby zagęszczamy śmietaną. W osobnym naczyniu najpierw łączymy chochelkę zupy z łyżką śmietany. Energicznie mieszamy, dodajemy resztę śmietany i dopiero tak przygotowaną i zahartowaną mieszankę wlewamy do zupy. Zupy już nie zagotowujemy. Hartowanie śmietany przed dodaniem do zupy zapobiegnie jej zwarzeniu się. 

Przygotowanie puszystego puree ziemniaczanego:
Aby przygotować pyszne, maziste i puszyste puree należy wybrać odpowiednią odmianę ziemniaków. Myślę, że TEN ARTUKUŁ będzie bardzo pomocny. Ziemniaki obieramy i kroimy w mniejsze części. Jeżeli zależy nam na czasie  - ziemniaki kroimy w małą kostkę i zalewamy wodą tylko do przykrycia. Ugotują się naprawdę szybko. 

Dokładnie wypłukane ziemniaki zalewamy zimną wodą i dodajemy odrobinę soli. Zagotowujemy i zmniejszamy moc palnika na średnią. Gotujemy pod przykryciem do miękkości. Odcedzamy i ponownie stawiamy na pół minuty na palnik, tak aby nadmiar wody z dna garnka odparował. Ziemniaki przeciskamy przez praskę lub ubijamy tłuczkiem z masłem, śmietanką solą i pieprzem ( lub innymi dowolnymi składnikami). 

Serwujemy w dowolny sposób - możemy najpierw ułożyć w głębokim talerzu ziemniaki ( np. wypełnić metalowy ring) i dolać dookoła gęstą zupę. 
Smacznego!;)

Read more »
on marca 06, 2021 1
Podziel się!
etykiety
krem, zupa, zupa krem z pieczarek i pora
Nowsze posty
Starsze posty

stycznia 25, 2021

Krokiety z kapustą i grzybami



Witajcie! 
Dzisiejszy pomysł na obiad, a zarazem powrót do przeszłości, to przepyszne krokiety z kapustą i grzybami. Solidnie doprawiony, pikantny i kwaśny farsz, cienki naleśnik i chrupiąca panierka. Przygotowywane przez nasze babcie w hurtowych ilościach. Danie kończące niejedną prywatkę. Smażone na rozpuszczonym masełku, podane z filiżanką czystego barszczu.

Krokiety z kapustą i grzybami możemy przygotować nie tylko w święta. Doskonale sprawdzą się jako ciepły posiłek podczas rodzinnej imprezy. Do farszu możemy dodać każde grzyby, ja użyłam mrożonych rydzów, kurek i suszonych podgrzybków. Świetnie sprawdzą się też pieczarki i inne mrożone lub suszone grzyby. Krokiety z tego przepisu doskonale smakują z czystym, czerwonym barszczem na żeberkach. Przepis na wyśmienity barszcz znajdziecie TUTAJ.

Reasumując poniżej przedstawiam przepis na pyszne krokiety. Z poniższych składników otrzymałam 20 sztuk. 

Składniki na farsz:
* 1 kg kiszonej kapusty najlepiej ekologicznej
* ok. 370-400 gramów dowolnych grzybów - u mnie: 150 gramów mrożonych kurek, 220 gramów rydzów, ok. 20 gramów suszonych podgrzybków brunatnych
* 3 średniej wielkości cebule
* 3 średniej wielkości ząbki czosnku
* 3 liście laurowe
* 5 ziarenek ziela angielskiego
* 1 łyżeczka suszonego majeranku
* 1 łyżeczka suszonego lubczyku
* 2-3 łyżki stołowe sosu sojowego jasnego
* sól himalajska/pieprz kolorowy świeżo mielony do smaku
* masło do smażenia ( ew. olej/oliwa)

Składniki na ciasto naleśnikowe:
* 3 jaja rozm. M w temperaturze pokojowej
* 300 gramów mąki pszennej ( niepełne dwie szklanki)
* 2 szklanki mleka ( 2 x 250ml) w temperaturze pokojowej
* 2,5 łyżki stołowe oleju
* 1/2 łyżeczki soli
* 1/2 łyżeczki cukru
* opcjonalnie pod koniec: woda mineralna gazowana

Składniki na panierkę:
* 3 średniej wielkości jaja
* 2 szklanki bułki tartej
* niewielka ilość soli i pieprzu

Ponadto potrzebujemy:
* Głęboką, dużą patelnię lub garnek
* dodatkową patelnię do przesmażenia grzybów
* misa + rózga 
* patelnia naleśnikowa
* opcjonalnie blender


Przygotowanie farszu:
W pierwszej kolejności odciskamy i szatkujemy drobno kiszoną kapustę - nie pozbywamy się płynu z kapusty. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek siekamy drobno lub przepuszczamy przez praskę. Suszone grzyby zalewamy letnią wodą i odstawiamy na ok. godzinę. Mrożone grzyby rozmrażamy, płuczemy ( mogą zawierać śladowe ilości igieł lub ziemi) i drobno siekamy. Jeżeli używamy pieczarek - kroimy je dość drobno.

W głębokiej patelni/ garnku rumienimy cebulę wraz z czosnkiem na niewielkiej ilości masła. Dodajemy drobno poszatkowaną kiszoną kapustę wraz z sokiem z kapusty. Doprawiamy majerankiem, lubczykiem, ziarenkami ziela angielskiego i liśćmi laurowymi. Dusimy kapustę na średnim ogniu, często mieszając. Odparowaną kapustę, możemy podlać wodą aby nabrała miękkości. Pod koniec wyjmujemy z kapusty ziarenka ziela angielskiego i liście laurowe. 


W międzyczasie przygotowujemy grzyby. Drobno pokrojone smażymy partiami na niewielkiej ilości masła. Podsmażone, rumiane i odparowane z nadmiaru wody odstawiamy na bok. Grzyby dodajemy do kapusty wtedy, kiedy ta będzie na wpół miękka i odparowana. Ważne jest aby nie spieszyć się z przygotowaniem farszu - warto poświęcić trochę czasu aby farsz nabrał wyraźnego aromatu i smaku. Przygotowanie farszu może zająć nam ok półtorej godziny. * Farsz za każdym razem przygotowuję w chińskim wok-u. Ścianki woka nagrzewają się równomiernie - dzięki czemu farsz przygotowuję szybciej. 



Farsz najlepiej doprawiać na samym końcu. Dodajemy sos sojowy jasny, pieprz i sól. Jeżeli farsz jest zbyt sypki - wspomóżmy się blenderem. Wystarczy minuta miksowania aby farsz nabrał nieco mazistej struktury. Gotowy odstawiamy do wystudzenia - najlepszy smak ma następnego dnia.

Przygotowanie ciasta naleśnikowego:
Ciasto naleśnikowe jest łatwe w przygotowaniu. Należy zwrócić uwagę na konsystencję, musi być dość rzadkie. Ciasto, które w składzie zawiera już tłuszcz, nie wymaga za każdym razem natłuszczania patelni. W pierwszej kolejności łączymy mąkę z jajkami. Energicznie mieszamy tak aby pozbyć się grudek. Dodajemy mleko i znów mieszamy. Następnie dodajemy olej, sól oraz cukier. Całość dokładnie łączymy. Musimy uzyskać gładkie, jednolite, puszyste i dość rzadkie ciasto. W razie potrzeby dodajemy ostrożnie wodę mineralną. Zajmie nam to ok 4-5 minut. Gotowe odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie znów sprawdzamy gęstość ciasta. 

Rozgrzewamy patelnię naleśnikową lub inną o średnicy ok 20 cm. Moc palnika pod patelnią nastawiamy na 6 (w skali 1-10). Wylewamy niecałą chochelkę, rozprowadzając po całym dnie patelni. Smażymy na rumiany kolor po ok. 1,5 minuty z każdej strony. Obracając każdego naleśnika, możemy użyć silikonowej/drewnianej łyżki. 


Przygotowanie krokietów:
Każdy z naleśników solidnie smarujemy farszem - ok 3 stołowe łyżki. Najpierw zwijamy lewy i prawy bok. Następnie zwijamy delikatnie cały naleśnik od siebie. Ostrożnie aby nie uszkodzić naleśników. Gotowe krokiety panierujemy. Panierka to nic innego jak wcześniej rozkłócone jajka z solą i pieprzem oraz na osobnym naczyniu bułka tarta. Najpierw obtaczamy krokiety w jajku - dokładnie również boki. Następnie przekładamy do bułki tartej. Smażymy na niewielkiej ilości masła na małym ogniu do zarumienienia. Podajemy z barszczem lub solo.
Smacznego!

Read more »
on stycznia 25, 2021 4
Podziel się!
etykiety
barszcz czerwony obiad, krokiety, obiad, święta
Nowsze posty
Starsze posty

stycznia 13, 2021

Najlepsze ciasto marchewkowe


Witajcie!
Dostałam od Was sporo wiadomości z prośbą o przepis na to przepyszne ciasto. Nie dziwię się, bo jest wyśmienite. Jest wilgotne, puszyste i łatwe w przygotowaniu. Doskonale wpasowuje się w aurę panującą za oknem. Zimą, ciasto marchewkowe wzbogacone o kardamon, cynamon, gałkę muszkatołową i imbir cudownie smakuje z kubkiem gorącej herbaty. Latem, to samo ciasto możemy przygotować bez dodatku korzennych przypraw i smakuje równie pysznie! Dopełniającą kropką nad 'i' jest kremowa puszysta polewa ( możemy jej też użyć do przełożenia ciasta). Cudownie łączy się z wilgotnym ciastem. 

Ciasto marchewkowe zaliczam do ciast "modnych", które za każdym razem budzą miłe skojarzenia.
Dzięki swojej wilgotnej, przyjemnej strukturze kusi niejednego łasucha. Ciasto marchewkowe ma nawet swoje święto - przypada na 3 lutego.

Ten cudowny wypiek był znany już w średniowieczu, jednak prawdziwą sławą został owiany w XX w. w Stanach Zjednoczonych i Anglii. Niskobudżetowe, łatwe w przygotowaniu ciasto zyskało ogromną sympatię i serwowane jest do dziś dzień w restauracjach i kawiarniach. 

Reasumując, poniżej przedstawiam przepis na wyśmienite ciasto marchewkowe.
Z poniższych składników przygotowałam ciasto w formie o średnicy 24cm.

Składniki:
* 200 gramów mąki pszennej tortowej typ 450
* 2 jajka rozm. M w temperaturze pokojowej
* 200 gramów tartej marchwi + do dekoracji 
* 200 gramów cukru najlepiej drobnego
* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 1 łyżeczka sody oczyszczonej
* 150 ml oleju roślinnego
* 75 gramów tartego jabłka   
* 50 gramów drobno siekanych orzechów włoskich + kilka do dekoarcji
* 60 gramów wiórków kokosowych
* 1 łyżeczka cynamonu
* 1/3 łyżeczki suszonego imbiru
* 1/2 łyżeczki kardamonu
* 1/3 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
* szczypta soli

* Przyprawy korzenne można ograniczyć całkowicie lub dodać jedynie cynamon.

Składniki na polewę/krem do przełożenia:

* 2 opakowania serka philadelphia 2x125 gramów można zastąpić też mascarpone
* 100 gramów bardzo miękkiego masła
* ok. 100-130 gramów cukru pudru

Ponadto potrzebujemy:
* formę o średnicy 24cm
* mikser planetarny lub misę + mikser ręczny
* dodatkową misę
* tarkę
* papier do pieczenia
* wagę kuchenną
* opcjonalnie: blender kielichowy do kruszenia orzechów

Przygotowanie:
W pierwszej kolejności nastawiamy piekarnik na 150'C grzanie góra/ dół. Spód formy wyścielamy papierem do pieczenia. Jajka w temperaturze pokojowej ubijamy z cukrem do uzyskania puszystej, jasnej masy i podwojenia objętości. Marchew oraz jabłko trzemy na tarce o drobnych oczkach. Orzechy miksujemy drobno lub siekamy ostrym nożem. Do ubitych na puch jajek dodajemy bardzo cienkim strumieniem 150ml oleju. Następnie dodajemy kolejno: tartą marchew, jabłko, siekane orzechy i wiórki kokosowe. Mieszamy całość łyżką - lub mieszamy mikserem na wolnych obrotach - tylko do momentu połączenia składników.

W osobnej misy łączymy wszystkie suche składniki. Łączymy przesianą przez sito mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, przyprawy i sól. Przekładamy do masy z ubitymi jajkami. Delikatnie mieszamy i przelewamy do formy. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 60 minut - sprawdzamy patyczkiem czy ciasto wewnątrz jest upieczone. Gotowe, pozostawiamy w wyłączonym, uchylonym piekarniku na ok. 15 minut. Wyjmujemy i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. 

Przygotowanie polewy:
W misie miksera łączymy masło z cukrem pudrem i serkiem philadelphia. Ubijamy na średnich obrotach. Gładką masę wkładamy na ok. 15 minut do lodówki.

Wystudzone ciasto kroimy na dwa blaty. Jeden blat umieszczamy w formie, smarujemy połową kremu i przykrywamy drugim blatem. Smarujemy drugi blat, dekorujemy orzechami i tartą marchewką. Ciasto wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc. Podajemy oprószone cukrem pudrem.
Smacznego!;)

Read more »
on stycznia 13, 2021 2
Podziel się!
etykiety
ciasto, marchewkowe
Nowsze posty
Starsze posty

stycznia 01, 2021

Zupa serowo-cebulowa z wołowymi pulpecikami



Witajcie!
Ze względu na panującą za oknem aurę, przygotowałam gęstą i rozgrzewającą zupę serowo-cebulową. Jest mocno serowa, kremowa i syta. Pulpeciki wołowe z dodatkiem natki pietruszki i czosnku wybitnie dopełniają smak zupy. Długo duszona i podsmażona cebula, mięsny wywar i duża ilość sera maasdamer i grana padano. Serwowana z siekaną cebulką dymką i tartym serem mimolle. Kapitalna na spotkania rodzinne, obiadokolację czy jako obiad 2w1. 

Zupę krem z karmelizowanej cebuli z serkami kremowymi maasdamer możemy serwować na różne sposoby. Świetnie smakuje z grzankami, groszkiem ptysiowym, szczypiorkiem, tartym parmezanem, cheddarem czy grana padano. 

Z poniższych składników przygotowałam 4 litry zupy. 

Składniki:
* 6 dużych cebul
* 2 opakowania ( 2x120g) kremowego serka Hochland Maasdamer 
* ok 3/4 szklanki białego, wytrawnego wina
* ok. 2 litry bulionu wołowego/drobiowego/warzywnego
* 3 ząbki czosnku
* 2 ziemniaki średniej wielkości
* 4 listki laurowe
* 4 ziarenka ziela angielskiego
* 1/3 łyżeczki kurkumy
* 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
* 1 łyżka stołowa masła
* sól i pieprz do smaku

Składniki na 13 pulpecików:
* ok. 350 gramów dwukrotnie zmielonej wołowiny np. Antrykotu
* kajzerka + szklanka mleka
* 1 jajko
* natka pietruszki
* 1 ząbek czosnku
* sól i pieprz do smaku
* 2 płaskie łyżki stołowe mąki pszennej
* olej do smażenia

Opcjonalnie:
* cheddar, parmezan, grana padano
* cebula dymka

Dodatkowo potrzebujemy:
* garnek o pojemności ok. 4-5l.
* patelnia
* blender


Przygotowanie:
Zupę przygotowujemy na wcześniej ugotowanym bulionie. Możemy w ostateczności zastąpić go wodą. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Czosnek obieramy i kroimy w mniejsze części.
W garnku o pojemności 4-5l. rozpuszczamy łyżkę masła. Najpierw smażymy cebulę na średniej mocy palnika do uzyskania złotego koloru (może to potrwać ok. 10 minut). Następnie dodajemy czosnek, chwilę podsmażamy i wlewamy 3/4 szklanki wina. 

Wino odparowujemy , do momentu aż cebula nabierze gęstej, mazistej struktury o skarmelizowanym, złotym kolorze i przyjemnym słodkim zapachu ( szczypta cukru może przyspieszyć ten proces). 

Dolewamy bulionu, dodajemy obrane i pokrojone w mniejsze części ziemniaki. Doprawiamy, zagotowujemy i gotujemy ok 15 minut-20 minut. 

Aby dodać serki maasdamer należy zupę zdjąć z palnika. Serki dodajemy partiami, następnie miksujemy całą zupę na gładko. Zupy już nie zagotowujemy. 

Przygotowanie pulpecików rozpoczynamy od dwukrotnego zmielenia wołowiny. Możemy również kupić już zmielone mięso wołowe. Kajzerkę moczymy w mleku, następnie odciskamy i łączymy z mięsem mielonym. Czosnek i natkę pietruszki bardzo drobno siekamy. Dodajemy do mięsa wraz z jednym surowym jajkiem. Doprawiamy i formujemy kuleczki. Delikatnie obtaczamy w mące pszennej i smażymy na niewielkiej ilości oleju. Smażymy do momentu zarumienienia i przekładamy do gorącej zupy. Pulpeciki smażymy krótką chwilę, ponieważ  w zupie nabiorą odpowiedniej temperatury wewnątrz mięsa. 

Zupę dekorujemy tartym serem, dowolnymi ziołami i świeżo zmielonym pieprzem. 
Smacznego! ;) 

Read more »
on stycznia 01, 2021 1
Podziel się!
etykiety
serowocebulowa, zupa
Nowsze posty
Starsze posty

grudnia 30, 2020

Sałatka cezar z grillowanym kurczakiem, boczkiem i pysznym sosem



Witajcie!
Caesar Salad to przepyszna sałatka z wyrazistym i głębokim w smaku sosem. Krucha sałata rzymska, grillowany, soczysty kurczak, chrupiący bekon, czosnkowe grzanki i duuuużo parmezanu. Jest to bez wątpienia kompozycja doskonała. Popularna sałatka, która świetnie sprawdzi się na niejednej imprezie czy rodzinnym spotkaniu. Podana w wersji "warstwowej" skusi nie jednego łasucha

Za twórcę tej popularnej sałatki uważa się włoskiego kucharza Caesara Cardiniego, właściciela meksykańskiej restauracji w mieście Tijuana. Sałatka cezar powstała w 1924, kiedy to Cardini w swojej kuchni musiał przygotować szybkie danie z tego, co akurat miał w swojej spiżarni. Głównymi składnikami są sałata rzymska, parmezan oraz grzanki.

Głównym nośnikiem smaku jest rzecz jasna sos. Sos, który oblepia składniki, dopełnia i podkręca całe danie. Znam dwa przepisy na sos do sałatki cezar - załączam oba, a Wy wybierzecie ten, który bardziej przypadnie Wam do gustu. 

Z poniższych składników przygotowałam 2 solidne porcje sałatki. Jeżeli chcecie przygotować sałatkę w dużej misy, warto podwoić ilość składników.

Składniki:
* 2 sałaty rzymskie "mini" lub 1 sporej wielkości
* 1 filet z kurczaka
* sól oraz pieprz do smaku
* ok. 6 plasterków wędzonego, parzonego boczku

Przygotowanie chrupiących grzanek:
* 2 duże kromki chleba pszennego lub tostowego
* 1 ząbek czosnku
* 1 łyżeczka ziół prowansalskich
* 2 łyżki stołowe masła
* sól

Składniki na sos numer 1:
* 2 żółtka jaj w temperaturze pokojowej
* 1/2 łyżeczki octu winnego
* 1 łyżeczka musztardy Dijon
* 1/2 pęczka natki pietruszki
* 3 szt. filecików anchois + plus ok 3-4 krople oleju z anchois
* 1/2 szklanki oliwy z oliwek
* tarty ser parmigiano reggiano ok 25 - 30 gramów
* 1/2 ząbka czosnku
* 1 łyżeczka sosu worchestershire
* kilka kropel soku z cytryny

Składniki na sos numer 2:
* 4 łyżki stołowe majonezu
* 1 ząbek czosnku
* 3 szt. filecików anchois + ok. 3 -4 krople oleju z anchois
* 1/2 pęczka natki pietruszki
* tarty ser parmigiano reggiano ok . 25-30 gramów
* kilka kropel soku z cytryny

Dodatkowo potrzebujemy:
* miskę + rózgę
* grillową patelnię + ręcznik papierowy
* blacha z papierem do pieczenia

Przygotowanie sosu:
W pierwszej kolejności przygotowujemy sos. Sos numer 1 na bazie żółtek: Przygotowujemy składniki w zasięgu ręki. Natkę pietruszki drobno siekamy. Siekamy również czosnek i fileciki anchois. Parmezan trzemy na drobnych oczkach. W dużej misce za pomocą rózgi łączymy rozkłócone żółtka z musztardą dijon. Nie przerywając mieszania, dodajemy ocet i cienkim strumieniem wlewamy oliwę. Mieszamy energicznie do uzyskania jasnej, puszystej i jednolitej konsystencji. Dodajemy resztę składników, doprawiamy olejem z anchois, sosem worchestershire i sokiem z cytryny.

Sos numer 2 na bazie majonezu to nic innego jak połączenie wszystkich składników. Majonez w dużej misce łączymy z drobno siekaną natką pietruszki, czosnkiem, filecikami anchois i startym serem. Doprawiamy olejem z anchois i sokiem z cytryny.

Przygotowanie poszczególnych składników:
Filety z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w tzw. "polędwiczki". Kroimy po skosie, aby uzyskać plastry o grubości ok. 1cm. doprawiamy solą oraz pieprzem. Grillujemy na średniej mocy palnika do uzyskania lekko rumianego koloru.

Wędzony, parzony boczek grillujemy na suchej patelni do wyraźnego zarumienienia. Gotowy odkładamy na ręcznik papierowy.

Przygotowanie grzanek:
Piekarnik nastawiamy na 200 stopni grzanie góra/dół. Kromki chleba kroimy w równą kosteczkę. Przekładamy na blachę z papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 6 minut do wyraźnego zarumienienia. W międzyczasie masło rozpuszczamy w rondelku, solimy i dodajemy zioła prowansalskie oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Upieczone, jeszcze gorące grzanki przekładamy do osobnej misy, zalewamy ciepłym masłem i mieszamy.

Wykończenie dania:
Jeżeli przygotowujecie sałatkę w misy dla większej liczby osób, warto ułożyć ją warstwowo. Można ułożyć od dołu sałatę, sos, grzanki, kurczaka, boczek i znów sałatę, sos itd + posypać parmezanem.
Jeżeli serwujemy solo, rzymską sałatę mini możemy pokroić wzdłuż na cztery części. Każdą z części, smarujemy sosem i układamy skłądniki według własnych upodobań. Całość wykańczamy grzankami i tartym parmezanem.
Smacznego!;)

Read more »
on grudnia 30, 2020 0
Podziel się!
etykiety
cezar, kurczak w sosie, obiad, sałatka
Nowsze posty
Starsze posty

grudnia 30, 2020

Grzybowy krupnik z kaszą pęczak i kawałkami kurczaka



Witajcie!
W dzisiejszym menu pojawiła się pyszna, treściwa i mocno grzybowa zupa. Krupnik z kaszą pęczak na bulionie z wędzonego boczku i drobiu z prawdziwkami to bez wątpienia kompozycja doskonała. Zupełnie nowa odsłona znanego nam krupniku. Bogata w składniki, nieco pikantna, z dużą ilością natki pietruszki, przełamana słodyczą marchewki, pachnąca wędzonym boczkiem... Istna poezja! 

Jeżeli zastanawiacie się jaką zupę podać swojej rodzinie, gościom i zaskoczyć ich wyjątkowym smakiem to ten przepis przypadnie Wam do gustu. Przygotowanie nie jest skomplikowane, a efekt końcowy zwala z nóg. Grzybowy krupnik świetnie sprawdzi się jako danie 2 w 1, ponieważ jest naprawdę syte. W tym przepisie wykorzystałam mrożone prawdziwki, ale możecie użyć również suszonych. Trzeba pamiętać o namoczeniu ich zawczasu.

Z poniższych składników przygotowałam 4 litry zupy.

Składniki:
* 4 podudzia z kurczaka
* ok. 250 gramów wędzonego boczku
* 3 średniej wielkości marchewki
* 2 średniej wielkości pietruszki
* 2 średniej wielkości cebule
* ok. 250 gramów mrożonych grzybów lub opakowanie suszonych grzybów
* 1 średniej wielkości seler
* 1 por
* 1 nać pietruszki
* 3 listki laurowe
* 3 ziarenka ziela angielskiego
* 200 gramów kaszy pęczak 
* sól oraz pieprz do smaku
* opcjonalnie 1 łyżka stołowa masła jeśli mamy mrożone prawdziwki

Ponadto potrzebujemy:
* Garnek o pojemności ok. 4 litrów

Przygotowanie:
W pierwszej kolejności nastawiamy bulion. Boczek wraz ze skórą kroimy w mniejsze części i przekładamy do garnka. Chwilę podsmażamy. Dodajemy drobno posiekaną cebulę i nadal przesmażamy. Włoszczyznę obieramy, kroimy w mniejsze części i przekładamy do garnka z boczkiem i cebulą. Dodajemy podudzia z kurczaka i całość zalewamy zimną wodą, ok 4 cm ponad poziom składników. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Zagotowujemy i zmniejszamy moc palnika na średnią. Gotujemy ok 40 minut. 

Suszone grzyby zalewamy letnią wodą i odstawiamy na czas gotowania bulionu. W przypadku mrożonych grzybów - rozmrażamy je, kroimy w mniejsze części i przesmażamy na łyżce masła. 

Do gotowego bulionu dodajemy przesmażone na maśle prawdziwki ( suszone warto wcześniej pokroić na mniejsze kawałeczki). Dodajemy kaszę pęczak i gotujemy jeszcze około 20 minut. Pod koniec doprawiamy solą i pieprzem. 
Smacznego!;)


Read more »
on grudnia 30, 2020 1
Podziel się!
etykiety
krupnik, obiad, sos grzybowy, zupa
Nowsze posty
Starsze posty

grudnia 30, 2020

Bogaty w składniki bigos o wyjątkowym aromacie



Witajcie!
Dzisiejsza propozycja na pyszne danie jednogarnkowe to tradycyjny, polski bigos. Pełen smaku, kwaśny, a zarazem lekko słodki, pikantny i rozgrzewający. Przygotowany z kapusty kiszonej i białej (choć można go przygotować tylko z kiszonej kapusty). Z wcześniej marynowanym schabem, z pyszną rumianą kiełbasą, z wędzonymi śliwkami i grzybami. W tym bigosie królują rydze, prawdziwki oraz pieczarki (rydze nadały wykwintnej i szlachetnej nuty). Duszony na wolnym ogniu, przesiąknięty aromatami, doskonały na spotkanie w gronie rodzinnym. Wyjątkowo smakuje podany z pajdą domowego chleba. 


Bigos to tradycyjne danie nie tylko kuchni polskiej ale i litewskiej oraz białoruskiej. Historia powstania tego dania sięga XVII w. i nie było w nim kapusty, a siekane mięso, ryby a nawet raki z dodatkiem cytryn lub octu winnego. W XIX według polskiego historyka Jarosława Dumanowskiego zaczęto modyfikować skład bigosu, a w nim pojawiła się spora ilość kapusty kiszonej. 

Głównymi składnikami staropolskiego bigosu jest szatkowana kapusta kiszona, biała, różne rodzaje mięs, wędlin, suszone śliwki, grzyby, cebula i przyprawy. W trakcie wolnego duszenia (nawet kilka dni) można dolać wytrawne, czerwone wino - które nada wyrazistości i przyjemnego zapachu. Tradycyjny staropolski bigos jest gęsty, ciemny i bez zasmażki. 

Z poniższych składników otrzymałam bigosu na ok. 5 litrowy garnek.

Składniki:
* 1,5 kg kiszonej kapusty
* 1 nieduża główka kapusty białej o wadze ok. 2kg 
* ok. 800 gramów schabu ( może być też inne mięso np. łopatka wieprzowa) + dowolne przyprawy do marynaty - łyżeczka słodkiej i ostrej papryki, mielonego kminku, czosnku granulowanego, łyżeczka soli + 1 łyżka stołowa oleju
* 2 długie laski kiełbasy podwawelskiej
* 1 opakowanie (200 gramów) suszonych, wędzonych śliwek
* ok. 60 gramów suszonych prawdziwków
* ok 10 sztuk pieczarek średniej wielkości
* opcjonalnie: ok. 100 gramów mrożonych rydzów
* 4 średniej wielkości cebule białe/czerwone
* 3 ząbki czosnku
* 1 szklanka 250ml czerwonego, wytrawnego wina
* 1 niewielki słoiczek 90 gramów koncentratu pomidorowego 
* 5 liści laurowych
* 5 ziarenek ziela angielskiego
* 4 kuleczki jałowca
* 2 łyżeczki mielonego kminku
* 1 płaska łyżka ostrej papryki czerwonej
* olej oraz masło do smażenia

Dodatkowo potrzebujemy:
* Duży garnek o pojemności ok. 5l z grubym dnem
* Mniejszy garnek o pojemności ok. 3l 
* Dużą patelnię z nieprzywierającą powłoką

Przygotowanie:
W pierwszej kolejności przygotowujemy mięso do bigosu. Schab kroimy w niedużą kostkę, umieszczamy w misce, mieszamy z przyprawami i olejem. Odstawiamy na kilka godzin lub nawet na całą noc. 

Suszone grzyby zalewamy wodą i odstawiamy na ok. 2 godziny lub całą noc. Śliwki zalewamy letnią wodą i odstawiamy na godzinę, aby nabrały miękkości. Mrożone grzyby rozmrażamy i kroimy w mniejsze części. Pieczarki kroimy w półplastry. 

Białą kapustę drobno szatkujemy, pomijając twardy głąb. Kapusty kiszonej nie odcedzamy, siekamy drobniej jeżeli jest taka potrzeba. 

Kiełbasę kroimy w półplastry.

Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Czosnek obieramy i przepuszczamy przez praskę.


Gotowanie bigosu rozpoczynamy od przesmażenia wszystkich składników oraz nastawienia kapusty. Kapustę kiszoną wraz z sokiem umieszczamy w docelowym, pięciolitrowym garnku. Dodajemy liście laurowe, ziarenka ziela angielskiego, owoce jałowca i nalewamy taką ilość wody, aby przykryć kapustę. Kapustę kiszoną dusimy na średnim ogniu, pod przykryciem ok 30 minut. 

W mniejszym garnku smażymy zamarynowane wcześniej kawałki schabu ( musi nabrać złotego koloru), a następnie dusimy. Po ok. 30 - 40 minutach duszenia, dodajemy poszatkowaną białą kapustę i dusimy nadal. Miękkie mięso wraz z miękką białą kapustą, ostrożnie przekładamy do garnka z kiszoną kapustą. Dokładnie łączymy ze sobą te trzy składniki i skręcamy moc palnika na najmniejszą. 

W między czasie na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i smażymy kolejno: cebulę z czosnkiem, pieczarki, kiełbasę i rydze. Przeszkloną cebulę wraz z czosnkiem zdejmujemy z patelni i przekładamy do garnka z kapustą kiszoną, białą i mięsem. Na tej samej patelni smażymy pieczarki, musimy je odparować z wody i nadać im złotego koloru. Tak samo postępujemy z kiełbasą i rydzami.

Po przesmażeniu wszystkich składników, na patelnię wlewamy cały słoiczek koncentratu pomidorowego. Krótką chwilę go smażymy i dodajemy do bigosu. 

Dodajemy również namoczone wcześniej grzyby i śliwki. 

Generalnie zasada jest taka, że każdy składnik warto wcześniej przesmażyć. Nie spieszyć się z przygotowaniem bigosu. Należy zamieszać go co jakiś czas, aby zapobiec przypaleniu. Dusimy pod przykryciem, na wolnym ogniu. Kiedy wszystkie składniki mamy już w jednym garnku, możemy zacząć doprawiać. Dodajemy mielony kminek, ostrą i słodką paprykę w proszku, sól oraz pieprz. W połowie duszenia czyli po ok 2 godzinach, dodajemy szklankę czerwonego wytrawnego wina. Dusimy tak długo na ile nam pozwoli czas. Mój bigos gotował się od popołudnia do późnego wieczora. Możemy rozłożyć powolne gotowanie na dwa dni. Tak czy siak bigos nabierze doskonałego smaku dopiero po kilku dniach spędzonych w chłodnym miejscu. 
Smacznego!;)

Read more »
on grudnia 30, 2020 2
Podziel się!
etykiety
bigos, obiad, pierogi z kapustą i grzybami, święta
Nowsze posty
Starsze posty

grudnia 14, 2020

Gęsta zupa pomidorowa z pieczonych pomidorów



Witajcie!
Dzisiejszy przepis to wyjątkowa, przywołująca wspomnienia z dzieciństwa, zupa pomidorowa. Gęsta, aromatyczna, esencjonalna i wyrazista. Zupa z pieczonych pomidorów z dodatkiem szalotek, czosnku i papryk ma cudowny zapach i z każdą nabraną łyżka smakuje coraz lepiej. Choć pomidory już nie smakują tak, jak latem to dzięki pieczeniu można wydobyć ich smak. Do przygotowania zupy o wyrazistym kolorze wybieramy soczyście czerwone i dojrzałe owoce. Pomocne będą też trzy pieczone papryki, które dodadzą głębi koloru.

Do zupy warto przygotować solidną podstawę, czyli bulion mięsny lub warzywny. W czasie pieczenia pomidorów, mamy czas aby ugotować ekspresowy wywar.

Pomidorowa świetnie smakuje z domowym makaronem. Makaron przygotowałam z przepisu od Ania Gotuje, a tutaj jest link: KLIK. 

Składniki na ok. 5 porcji:
* ok. 2 dojrzałych, mięsistych pomidorów
* 4 duże papryki
* 3 szalotki lub 2 cebule np. białe czosnkowe
* 5 ząbków czosnku w łupinach
* oliwa z oliwek 
* sól/ pieprz świeżo mielony
* 250 ml śmietanki kremówki 30%/ 36%

Do zupy pomidorowej przygotowałam mięsny bulion:
* 4 skrzydełka z kurczaka
* udko z kurczaka
* szponder z kością ( opcjonalnie, potrzebuje więcej czasu gotowania) 
* 2 marchewki
* 2 pietruszki
* nać pietruszki
* 3 liście laurowe
* 4 ziarenka ziela angielskiego

Ponadto potrzebujemy:
* garnek o pojemności ok. 3,5 - 4 litrowy
* blacha z papierem do pieczenia
* blender 

Przygotowanie:
W pierwszej kolejności rozgrzewamy piekarnik do 180'C grzanie góra/dół i przygotowujemy blachę z papierem. Szalotki obieramy i kroimy w pół. Pomidory myjemy i również kroimy na połówki. Czosnku nie obieramy, tylko dzielimy na ząbki. Paprykę myjemy i kroimy w mniejsze części. Wszystkie warzywa układamy na blaszce z papierem do pieczenia. Skrapiamy oliwą, solimy i pieprzymy. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 60 minut do wyraźnego zarumienienia. 



W tym czasie nastawiamy bulion. Obieramy warzywa, płuczemy mięso i całość zalewamy zimną wodą. Nalewamy tyle wody aby przykryć wszystkie składniki. Najpierw bulion zagotowujemy, następnie skręcamy moc palnika na średnią i gotujemy do momentu aż pomidory się upieką.


Gdy czas pieczenia pomidorów dobiega ku końcowi, z bulionu wyławiamy mięso, liście laurowe i ziarenka ziela angielskiego. Włoszczyznę możemy zostawić  w bulionie ( i zmiksować ją wraz z pieczonymi warzywami). Z blachy ostrożnie zdejmujemy upieczone ząbki czosnku. Resztę upieczonych warzyw dodajemy do ugotowanego bulionu. Ząbki czosnku wyciskamy do zupy. Całą zupę dokładnie miksujemy blenderem. Zagotowujemy i zdejmujemy z palnika. Zaprawiamy słodką śmietanką  - najpierw śmietanę łączymy w kubeczku z chochelką gorącej zupy. Zupy już nie zagotowujemy. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Podajemy według własnych upodobań - z domowym makaronem lub ryżem albo grzankami. Skrapiamy śmietanką/jogurtem i posypujemy świeżymi ziołami. 
Smacznego! 

Read more »
on grudnia 14, 2020 0
Podziel się!
etykiety
obiad, pomidorowa, pomidory, zupa
Nowsze posty
Starsze posty
Strona główna
Subskrybuj: Posty (Atom)

Łączna liczba wyświetleń

Polecany post

Moje pomidory

Jest 7 listopada 2023 roku i dopiero dziś kończę swoją przygodę z uprawą pomidorów. Prawie kończę, bo zostawiłam jeden krzak z niedojrzałymi...

Popularne posty

  • Cynamonki z malinami i kremem maślanym
    Witajcie!;) Wczoraj upiekłam rozpływające się w ustach Raspberry Cinnamon Rolls, czyli trochę lata w typowo jesiennym wypieku. Element kwaśn...
  • Duszone polędwiczki wieprzowe w sosie z boczniakami
    Witajcie! Dzisiejszy pomysł na pyszny obiad, to rozpływające się w ustach bitki z polędwiczek wieprzowych w gęstym, grzybowym sosie. Kruche,...
  • Żeberka wieprzowe kruche i soczyste
    Witajcie! Mam dla Was doskonały przepis na żeberka wieprzowe. Są soczyste, kruche, kostka z nich dosłownie wypada. Smakują wyjątkowo z ziemn...
  • Moje pomidory
    Jest 7 listopada 2023 roku i dopiero dziś kończę swoją przygodę z uprawą pomidorów. Prawie kończę, bo zostawiłam jeden krzak z niedojrzałymi...
  • Domowy ramen z pieczoną karkówką, marynowanym jajem, boczniakami i olejem z palonego czosnku
    Witajcie! ;) Dzisiaj chciałabym przedstawić Wam danie, nad którym pracowałam od kilku dni. Co ciekawsze, przymierzałam się do ugotowania go ...
  • Kapitalny tatar wołowy
    Tatar wołowy to wyjątkowe, tradycyjne danie kuchni polskiej, choć jego pochodzenie nieco zadziwia. Historia tatara sięga czasów tatarskich, ...
  • Pierogi z borowikami ceglastoporymi
    Witajcie! ;)  Jeżeli szukacie pomysłu na wykwintny obiad to świetnie trafiliście! Obiad, którym oczarujecie swoich bliskich, ponieważ zaskak...
  • Żur staropolski
    Żur staropolski na żytnim zakwasie. Gęsty, wyrazisty, lekko pikantny, idealnie kwaśny. Z wędzonymi żeberkami, białą kiełbasą i chrzanem. Zap...
  • Placki ziemniaczane z kurczakiem w kremowym sosie
    Witajcie! Dzisiejszy przepis przypadnie do gustu smakoszom chrupiących, złocistych placków ziemniaczanych. Rumiane, o czosnkowym aromacie py...
  • Jogurtowe ciasto z truskawkami na dużą blachę
    Witajcie! ;) Sezon na przepyszne truskawki trwa w najlepsze! ;) Dlatego przygotowałam bardzo aromatyczne i wilgotne ciasto z truskawkami. Id...

Kompozycja Doskonała

Roboty kuchenne - wybierz na Ceneo
Baza przepisów kulinarnych

Etykiety

(nie)bolognese babeczki babka babka wielkanocna babka z malinami barszcz czerwony barszcz czerwony obiad bataty beza beza szwajcarska beza włoska biała czekolada bigos bitki wieprzowe boczniaki borowiki ceglastopore bób brownie brukselka cezar chleb ciasto ciasto z galaretką Ciasto z rabarbarem ciasto z truskawkami ciasto ze śliwkami cielęcina cinnamon rolls cynamonki czereśnie ćwikła z chrzanem de volaille domowy ramen dorsz drozdzowki drożdzówkizserem drożdżówki fasolka fasolka po bretonsku fasolka szparagowa fast food faszerowana cukinia faszerowane bakłażany flaczki wołowe flaki frytki ganache gnocchi gołąbki green curry gulasz gulasz wołowy gulasz z jelenia gzik jajko jogurtowe ciasto kacze udka kakaowa tarta kapusta zasmażana karkówka kiwi klopsiki drobiowe kluski śląskie knedel chlebowy knedle z jabłkami kotlet schabowy krem krem maślany krem z dyni krokiety krupnik kuchniapolska kurczak kurczak po chińsku kurczak w glazurze czosnkowej kurczak w sosie łosoś makaron pappardelle makaron penne makaron spaghetti marchewkowe mazurek naleśniki obiad ogórki w marynacie pasztet pavlova penne pieczeń pieczone pierniczkowe muffiny piernik piernik długodojrzewający piernikstaropolski pierogi pierogi ruskie pierogi z bobem pierogi z kapustą i grzybami pierogi z prawdziwkami ziemniakami i białą kiełbasą pizza placek placki ziemniaczane polędwiczka wieprzowa pomidorowa pomidory przepis rabarbar rabarbarem ramen roladki z kurczaka rosół rosół drobiowo-wołowy rosół z kaczki rumsztyk ryba rzodkiewki sajgonki salsa paprykowa sałatka sałatkawitaminowa sernik sernik na zimno sernik pistacjowy serowocebulowa słodkokwaśny soczewica solony karmel sos chrzanowy sos czosnkowy sos grzybowy sos paprykowy sos pietruszkowy sospomidorowy spaghetti surówka surówka z białej kapusty surówka z kiszonej kapusty surówka z marchwi surówka z pora surówka z selera szarlotka szaszłyki szparagi szpinak święta tarta tarta z malinami tarta z rabarbarem tartaletki tatar tatar wołowy tiramisu Tort czekoladowy tortilla truskawki udka udkawsosie wegańskie wegetariańskie wielkanoc wino witaminy wrapy zapiekanka ziemniaki zupa zupa krem z pieczarek i pora Żeberka wieprzowe

Kompozycja Doskonała

Roboty kuchenne - wybierz na Ceneo

Wykwintne dania na specjalne okazje

Wykwintne dania na specjalne okazje

Archiwum bloga

Obsługiwane przez usługę Blogger.
Ⓒ 2018 Kompozycja Doskonała - przepisy na pyszne obiady, zupy i ciasta . Design created with by: Brand & Blogger. All rights reserved.