Kompozycja Doskonała - przepisy na pyszne obiady, zupy i ciasta

Strony

  • Dania główne
  • Zupy
  • Słodkości
  • Przystawki
  • Instagram
  • Facebook
  • TIK TOK
  • UPRAWA POMIDORÓW
  • REGULAMIN

maja 19, 2023

Kurczak słodko-kwaśny z surówką z białej kapusty



Witajcie!
Dzisiejszy pomysł na obiad to sweet and sour chicken. Rozpływający się w ustach kurczak z warzywami i ananasem w sosie słodko-kwaśnym. Orientalne danie świetnie smakuje z surówką, którą kojarzymy z chińskich knajpek. Do kurczaka warto dodać nieco srirachy (tajskiego sosu z papryczek chilli), aby przełamać słodycz. Najlepiej do kurczaka zaserwować sypki ryż basmati bez dodatku soli. Dobrze doprawiony, pełny aromatów sos warzywny i wyrazista w smaku surówka, tworzą doskonałą kompozycję z ryżem i cebulą dymką.

Surówkę najlepiej przygotować dzień wcześniej. Następnego dnia jest przesiąknięta smakami - słodkim, kwaśnym i słonym. Możemy ją przygotować przy pomocy szatkownicy lub posiekać ją ręcznie. Grubo posiekana i tak zmięknie, dzięki zalewie.

Do mięsa dodałam ananasa z puszki. Oczywiście lepszy byłby świeży, jednak do tego dania wystarczy dosłownie kilka plasterków. Aby danie było bardziej treściwe, możemy dodać więcej warzyw np. fasolkę szparagową, brokuł oraz marchew (wcześniej zblanszowane - krótkotrwałe, intensywne zanurzenie we wrzątku, następnie szybkie schłodzenie). W tym przepisie użyłam grubo krojoną paprykę czerwoną oraz cebulę. 


Orientalne potrawy warto przygotowywać w woku. Szybko się nagrzewa, produkty w kilka sekund nabierają wysokiej temperatury. Podczas przygotowania kurczaka w sosie słodko-kwaśnym - każdy z produktów bardzo szybko smażymy na bardzo wysokiej mocy palnika. W ten sposób zamykamy smak mięsa i warzyw, następnie wszystko razem łączymy w przygotowanym sosie. Warzywa nie są rozgotowane, a przyjemnie chrupkie. Kurczak jak każde mięso wcześniej "zamknięte" nie traci swojej soczystości i walorów smakowych. 

Z poniższych składników przygotowałam 5 porcji. 

Składniki:
* 2 piersi z kurczaka ( może być też oddzielone od kości i skóry mięso z udek)
* 2 łyżki stołowe mąki ziemniaczanej
* ananas w puszce ok. 220-235 gramów
* 3 średniej wielkości białe cebule
* 2 czerwone papryki
* 2 ząbki czosnku
* kawałeczek imbiru wielkości kciuka
* cebula dymka zielona część
* sól
* olej do smażenia

Składniki na sos:
* sok ananasowy z puszki
* 1 łyżka dowolnego miodu
* 1/2 szklanki octu jabłkowego lub ryżowego
* 3 łyżki stołowe sosu sojowego jasnego
* 1 łyżka stołowa papryki ostrej
* 3 łyżki stołowe keczupu
* 1 łyżka stołowa oleju sezamowego
* 1 łyżka stołowa prażonego sezamu
* sos tajski sriracha według uznania

Składniki na surówkę:
* 1/2 główki białej kapusty 
* 2 średniej wielkości marchewki
* 2 korzenie pietruszki
* 2 duże cebule
* 2 małe ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
* opcjonalnie: 1 gruszka
* 1 szklanka octu ryżowego ( 250ml)
* 3/4 szklanki cukru
* 1/2 szklanki oleju 
* 1 łyżka soli

Ponadto potrzebujemy:
* dużą, głęboką patelnię
* misę + rózgę do przygotowania sosu
* tarka / mandolina
* niewielki rondelek
* duża misa/ garnek do mieszania surówki
* opcjonalnie: szatkownica 

Przygotowanie:
W pierwszej kolejności przygotowujemy wszystkie składniki. Płuczemy mięso i kroimy w mniejsze części. Paprykę kroimy w dużą kostkę, cebulę w duże piórka. Czosnek obieramy i przepuszczamy przez praskę. Imbir obieramy i drobno siekamy lub trzemy. 

Na mocno rozgrzanym tłuszczu smażymy paprykę. Zarumienioną zdejmujemy z patelni. Następnie smażymy cebulę, imbir i czosnek. Zdejmujemy zarumienione i w razie potrzeby dolewamy oleju. Mięso solimy i dokładnie oprószamy mąką ziemniaczaną. Smażymy najlepiej partiami na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Ważne jest aby smażyć szybko, na mocnym ogniu i nie dusić mięsa. 

W misce łączymy wszystkie składniki sosu. Przelewamy na rozgrzaną patelnię, na której smażyliśmy mięso. Na średniej mocy palnika gotujemy sos, w razie potrzeby dolewamy wodę. Do gęstego, odparowanego sosu dodajemy najpierw mięso. Następnie pod koniec przygotowania potrawy dodajemy warzywa. Doprawiamy w razie potrzeby solą i ostrym sosem. Przygotowanie dania powinno zająć nie dłużej niż 25 minut. 

Przygotowanie surówki:
Kapustę kroimy w paseczki lub szatkujemy. Marchew i pietruszkę obieramy i trzemy na tarce o średnich oczkach. Cebulę kroimy w duże piórka. Czosnek przepuszczamy przez praskę lub siekamy. Wszystkie warzywa łączymy ze sobą w dużej misy. Zalewę (cukier, ocet, olej i sól)  łączymy w niewielkim garnku i podgrzewamy tylko do momentu aż cukier całkowicie się rozpuści. Przestudzoną zalewę wlewamy do warzyw i dokładnie mieszamy. Surówka najlepiej smakuje po całej nocy spędzonej w lodówce. 
Smacznego! 

Read more »
on maja 19, 2023 0
Podziel się!
etykiety
kurczak w sosie, słodkokwaśny, surówka z białej kapusty
Nowsze posty
Starsze posty

maja 16, 2023

Pierogi ruskie


Witajcie! ;)
Kto z Was nie próbował ruskich pierogów? Naszego sztandarowego dania, o którym głośno nawet za oceanem. Słyniemy z pierogów, a najbardziej właśnie z ruskich. Przygotowane przez nasze babcie z ogromną ilością smażonej na złoto cebulki. Choć pracy przy pierogach jest dużo, warto od czasu do czasu powrócić do smaku dzieciństwa.
Pierogi ruskie inaczej zwane galicyjskimi, swoje pochodzenie zawdzięczają Rusi Czerwonej (Galicji Wschodniej). Nie pochodzą z Rosji a z województwa ruskiego Korony Królestwa Polskiego, następnie z Rzeczypospolitej. Według legendy polski duchowny, apostoł Słowian Jacek Odrowąż jadł pierogi w Kijowie i dzięki niemu zagościły one w Polsce. Święty Kościoła katolickiego miał karmić polską biedotę. 

Pierogi nie tylko ruskie... W XIII wieku jadano kurniki, knysze, koladki, sanieżki i socznie. Te pierwsze były z drobiowym nadzieniem. Knysze podawano w dzień żałoby, a koladki w styczniu, ze względu na kolędowanie. Pierogi ze słodkim nadzieniem przygotowane w imieniny nosiły nazwę sanieżek lub soczni.

W XIX wieku pierogi mogą mieć najróżniejszy farsz. Jedynym ograniczeniem jest nasza wyobraźnia. Pomimo dostępności wszelkich produktów, które możemy użyć jako farsz, to i tak wracamy do tradycyjnych smaków.


Składniki na ok. 60 - 70 szt. pierogów.
Ciasto: 
* 500 gramów mąki pszennej tortowej typ 450
* 250 ml - 1 szklanka ciepłej wody
* 2 szczypty soli 
* 1 łyżka oleju

Farsz:
* 200 gramów białego sera tłustego
* 200 gramów białego sera chudego
* 500 gramów ziemniaków ugotowanych do miękkości i przeciśniętych przez praskę
* 2 średniej wielkości cebule najlepiej białe, czosnkowe
* 2 duże ząbki czosnku
* odrobina masła 
* 1 łyżeczka cząbru
* 1 łyżeczka majeranku
* sól/ pieprz do smaku
* masło klarowane do smażenia


Przygotowanie farszu:
Ziemniaki gotujemy do miękkości w nieosolonej wodzie. Cebule i czosnek obieramy, drobno siekamy i podsmażamy na łyżce masła klarowanego. W dużym garnku/ misy łączymy wszystkie składniki w temperaturze pokojowej. Farsz zagniatamy ręcznie. 

Przygotowanie ciasta:
Mąkę przesiewamy na stolnicy. Dodajemy sól i robimy dołek. Wlewamy olej oraz wodę partiami. Zagniatamy ręcznie. Ciasto powinno być aksamitne, zbite i elastyczne zarazem. Gotowe ciasto przekładamy do reklamówki, zawijamy szczelnie i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.
Po upływie 15 minut, dzielimy ciasto na 3 - 4 części i wałkujemy po jednej. Im cieniej rozwałkujemy ciasto, tym smaczniejsze będą pierogi. To farsz jest najważniejszy, choć ciasto nie powinno odstawać z boku ;) Farsz nakładamy solidnie, łyżeczkę na jedno kółko. Polecam do wykrajania kółek - metalowy ring, ale szklanka również będzie dobra.

Pierogi wrzucamy na gotującą się wodę. Od wypłynięcia na powierzchnię powinny gotować się przez kilka minut do miekkosci. 


Read more »
on maja 16, 2023 1
Podziel się!
etykiety
kuchniapolska, obiad, pierogi, pierogi ruskie
Nowsze posty
Starsze posty

maja 16, 2023

Makaron spaghetti z drobiowymi klopsikami i bobem w sosie carbonara


Witajcie! ;)
Jeśli szukacie pomysłu na aromatyczny obiad to dobrze trafiliście! Dzisiejsza propozycja to spaghetti z klopsikami, bobem i sosem carbonara na bazie samych żółtek. Smak klopsików ma orientalną nutę dzięki tajskim dodatkom.
i kremowy sos... czemu nie?
 

Składniki:
* 1 opakowanie makaronu spaghetti
* Podwójna pierś z kurczaka ( ok. 400 gramów) zmielona lub w całości (możemy posiekać)
* ok. 300 gramów bobu
* 2 średniej wielkości czerwone cebule
* 1 duży ząbek czosnku
* 3 łyżki stołowe sosu ostrygowego
* 2 łyżki stołowe octu ryżowego
* 1 łyżka stołowa bułki tartej
* 1 papryczka piri-piri
* 3 żółtka
* 1 łyżka stołowa tartego parmezanu/grana padano/ pecorino
* 1/2 szklanki mąki pszennej
* natka pietruszki ( ok. garść posiekanej ) 
* olej do smażenia
* sól/pieprz kolorowy świeżo mielony


Przygotowanie:
W pierwszej kolejności płuczemy i gotujemy bób w osolonej wodzie do miękkości. Młodego bobu nie musimy obierać z łupinki.

Przygotowujemy klopsiki drobiowe. Mięso mielone lub drobno posiekane mieszamy z bułką tartą, drobno posiekaną cebulą czerwoną, sosem ostrygowym, i octem ryżowym. Formujemy pulpeciki i obtaczamy w mące. Smażymy do wyraźnego zarumienienia na średnim ogniu. Ważne aby klopsów nie przypalić, możemy je przez ok. 8 minut dusić jeszcze pod przykryciem. Dodajemy na patelnię ugotowany, odcedzony bób.
 

W między czasie przygotowujemy miseczkę z rozmieszanymi żółtkami. Żółtka mieszamy ze startym serem. Przygotowujemy posiekaną natkę pietruszki i posiekaną papryczkę chilli w zasięgu wzroku. 

Gdy nasze pulpeciki są już przesmażone wraz z bobem, a żółtka pod ręką, gotujemy makaron. Ważne aby wyłowić makaron al dente i przełożyć na patelnię z klopsikami i bobem. Dodajemy również szklankę wody, w której gotował się makaron. Wszystko razem mieszamy na patelni i odparowujemy nadmiar wody. Gotowy makaron zdejmujemy z ognia i w tym momencie dodajemy żółtka z tartym serem. Energicznie mieszamy. Pod koniec doprawiamy, posypujemy całość natką pietruszki, posiekaną papryczką piri-piri. 

Smacznego! ;) 

Read more »
on maja 16, 2023 0
Podziel się!
etykiety
bób, klopsiki drobiowe, makaron spaghetti, obiad, spaghetti
Nowsze posty
Starsze posty

maja 01, 2023

Czekoladowa tarta z kiwi



Witajcie! Mam dla Was przepis na wyśmienitą tartę. Tarta na kruchym spodzie, z czekoladowym ganache z mascarpone, dżemem z kiwi i dojrzałymi owocami kiwi. Pyszny, kruchy i maślany spód doskonale łączy się z czekoladową, kremową masą i kwaśnym kiwi.
 

Do tarty użyłam formy z wyciąganym dnem o średnicy 26cm.

Składniki na kruchy spód:
* 200 gramów mąki pszennej tortowej typ 450
* 100 gramów mąki krupczatki
* 200 gramów bardzo zimnego masła 82%
* 2 żółtka
* opcjonalnie 1 łyżka stołowa kwaśnej, gęstej śmietany 12% lub 18%
* 1/2  - 3/4 szklanki cukru pudru (w zależności jak bardzo słodkie ciasto wolicie)

Składniki na czekoladowy ganache:
* 250 ml śmietanki uht 30% lub 36%
* 2 czekolady mleczne lub gorzkie ( lub mix gorzkiej i mlecznej)
* 250 gramów mascarpone

+ ok. 10 sztuk dojrzałych kiwi
+ opcjonalnie dżem z kiwi

Przygotowanie kruchego spodu:
 Masło kroimy w kostkę ( pamiętajmy aby masło było naprawdę zimne). Przesianą mąkę pszenną i krupczatkę łączymy z zimnym masłem. Można siekać nożem lub łopatką metalową.  W momencie gdy mąka razem z masłem będzie przypominała konsystencję piasku, robimy wgłębienie. Dodajemy cukier puder, żółtka i śmietanę. Kiedy składniki wyraźnie się połączą, a ciasto będzie bardziej zbite możemy wyrabiać je rękoma - nie ogrzewajmy ciasta, zróbmy to naprawdę szybko.


Ciasto wałkujemy między dwoma arkuszami papieru do pieczenia (możemy również wylepić formę ale należy zrobić to dość szybko, aby nie ogrzewać ciasta). Przekładamy na formę, odcinamy nadmiar i dziurkujemy widelcem. Z ciasta, które nam pozostało możemy wylepić wyższe brzegi. Blachę z ciastem wkładamy do lodówki na minimum godzinę. Musi się porządnie schłodzić. Kluczowa w pieczeniu kruchego ciasta jest jego temperatura. Dobrze schłodzone ciasto wkładamy z lodówki wprost do nagrzanego piekarnika - 200 stopni góra/dół przez 15 minut. Następnie zmniejszamy na 180 stopni i pieczemy przez ok. 20 minut - musi się ładnie zarumienić. Możemy zastosować obciążenie - wyłożyć papierem do pieczenia i wysypać grochem. Po 15 minutach zdejmujemy obciążenie i dopiekamy dalej. Bez obciążenia również się upiecze, ale należy ciasto kontrolować czy nie przybrało pęcherzy, które należy szybko przebić wykałaczką. Upieczony kruchy spód, wyjmujemy i studzimy.

Przygotowanie czekoladowego kremu:

Czekolady mleczne (gorzkie, lub mleczną i gorzką) kruszymy na drobne kawałki. Śmietankę wlewamy do małego garnka z grubym dnem. Śmietankę podgrzewamy tak aby była gorąca ale nie zagotowała się. Dodajemy do niej połamaną na mniejsze kawałki czekoladę, zdejmujemy z ognia i mieszamy. Mieszamy do momentu aż czekolada ze śmietanką wyraźnie się połączy. Powinna powstać lejąca, gładka masa, nieco płynna. Gotową masę odstawiamy do wystudzenia, następnie przykrywamy szczelnie i wkładamy do lodówki na całą noc.

Następnego dnia do średniej wielkości misy przekładamy mascarpone, dodajemy ganache i miksujemy na najwyższych obrotach. Masa po kilku minutach zrobi się zbita, puszysta i podwoi swoją objętość.


Wystudzony kruchy spód (opcjonalnie) możemy posmarować cienką warstwą dżemu z kiwi. Następnie wykładamy czekoladowy krem za pomocą szpatułki lub rękawa cukierniczego. Wygładzamy i dekorujemy owocami. Gotową tartę wstawiamy na minimum godzinę do lodówki. Czekoladowy krem się ustabilizuje, ciasto przejdzie smakami. Smacznego! 


Read more »
on maja 01, 2023 1
Podziel się!
etykiety
ganache, kakaowa tarta, kiwi, tarta, tartaletki
Nowsze posty
Starsze posty

kwietnia 30, 2023

Placki ziemniaczane z gulaszem

Witajcie! ;)
Kto z nas nie ubóstwia placków ziemniaczanych? Chrupiących, dobrze doprawionych, a najlepiej z gulaszem lub sosem grzybowym. Znajdą się też Ci, którzy serwują placki z cukrem i śmietaną ;) To już dość ekstremalna i zaskakująca wersja ;)

 


* z poniższych składników otrzymamy obiad dla 5 - 6 osób **

Składniki:
* 1 kg ziemniaków mączystych, starych ( młode zawierają zbyt dużo wody) odmiany typu B, ogólnoużytkowe, obiadowe (najlepsze gatunki: Irga, Flaming, Orlik lub Sante
* 3 płaskie łyżki stołowe mąki pszennej tortowej
* 2 jajka rozmiar M
* 1 duża biała cebula ( może być czosnkowa)
* 2 niewielkie ząbki czosnku
* sól oraz pieprz do smaku
* olej słonecznikowy do smażenia

Składniki na gulasz wieprzowy:
* ok 850 gramów łopatki wieprzowej
* 1 szklanka rosołu ( idealny rosół > TUTAJ ) ew. 1 szklanka przegotowanej wody
* 1 duża biała cebula ( najlepiej czosnkowa) lub 3 szalotki
* 3 ząbki czosnku
* ok. 12 - 14 sztuk pieczarek 
* 1 czerwona papryka
* 1 zielona papryka
* 1 butelka passaty pomidorowej 500 gramów (np. "Pudliszki", "Primo Gusto")
* przyprawy: 5 ziarenek ziela angielskiego, 4 listki laurowe, 1/2 łyżeczki suszonego cząbru, 1 łyżeczka papryki wędzonej słodkiej, 1 łyżeczka papryki ostrej, 1/3 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej, 1 łyżeczka suszonego lubczyku
* 400 ml piwa pszenicznego
* 2 łyżki masła
* sól oraz pieprz do smaku
* opcjonalnie pod koniec doprawiania: 2 łyżki stołowe sosu sojowego
* tłuszcz do smażenia: smalec lub olej

Składniki na surówkę z pora:
* 3 pory
* 1 jabłko (np. Lobo, Makintosz, Szara reneta)
* 1 puszka kukurydzy konserwowej
* 1 puszka groszku konserwowego
* 3 ugotowane na twardo jajka
* 1 niewielki pęczek koperku
* 1 łyżka soku z cytryny
* 3 łyżki majonezu
* 3 łyżki jogurtu greckiego
* sól oraz pieprz do smaku

Przygotowanie gulaszu wieprzowego:

** Gulasz najlepiej smakuje następnego dnia **

Mięso oczyszczamy, kroimy w kostkę 2cm/2cm i doprawiamy. Doprawione mięso najlepiej wstawić do lodówki na całą noc lub minimum 2 goodziny ( szczelnie zamknięte). Cebulę kroimy w piórka, czosnek drobno siekamy, pieczarki kroimy w półplastry i paprykę w niewielką kostkę. W głębokim garnku rozgrzewamy łyżkę tłuszczu i podsmażamy cebulę wraz z czosnkiem. Następnie dokładamy doprawione mięso. Smażymy do wyraźnego zarumienienia i odparowania wody z mięsa. Zalewamy pasattą pomidorową, szklanką rosołu, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i dusimy na średnim ogniu pod przykryciem. Dusimy do momentu aż sos pomidorowy zgęstnieje, nabierze ciemniejszego koloru dzięki przyprawom, którym oprószyliśmy mięso.

W połowie duszenia mięsa, możemy przystąpić do przesmażenia reszty składników na oddzielnej patelni. Pokrojone w półplastry pieczarki smażymy na niewielkiej ilości masła ( możemy posolić i dodać suszonego lubczyku) . Dobrze zarumienione pieczarki dodajemy do gotującego się mięsa. Na tej samej patelni smażymy pokrojone papryki. Jeżeli na naszej patelni pojawiły się pozostałości po smażeniu, nalewamy piwo i krótką chwilę redukujemy. Cały smak z dna patelni powinien się połączyć z piwem. Następnie przelewamy całość do gulaszu. Dusimy gulasz tak długo aż mięso będzie miękkie.

Generalnie najlepszy gulasz to ten, który zgęstnieje bez żadnych wspomagaczy. Jest długo gotowany, bogaty w składniki. Gulasz na wieprzowym mięsie powinien być gotowy po ok. 1,5 h godziny gotowania. Pozostałe, dobrze podsmażone składniki powinniśmy dodać kiedy mięso jest na wpół twarde. Doprawianie solą, sosem sojowym i pieprzem najlepiej zostawić na sam koniec.



Przygotowanie placków ziemniaczanych:
Ziemniaki trzemy na tarce o średnich oczkach. Utarte ziemniaki bardzo mocno odciskamy z nadmiaru wody ( ale!) płyn, który wycisnęliśmy, zlewamy do niewielkiej miseczki i odstawiamy na kilka minut. Na dnie miseczki osadzi się skrobia. To właśnie skrobi potrzebujemy w kolejnym etapie. 


Ostrożnie pozbywamy się płynu z miseczki tak, aby na dnie pozostała gęsta skrobia. Do utartych, odciśniętych ziemniaków dodajemy własnie skrobię, którą uzyskaliśmy, utartą cebulę, czosnek, jajka, mąkę oraz przyprawy. Dokładnie wymieszane placki smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu ( poziom smażenia 7 w skali 1-10). Optymalna ilość oleju to ok 1 cm wysokości patelni. Jeżeli olej jest dobrze rozgrzany, to placki nie powinny się ugotować a usmażyć. Warto smażyć mniejsze placki w ilości 4 sztuk. Złote placki odkładamy na ręcznik papierowy. 



Przygotowanie surówki z pora:
Jasną część porów kroimy w półplastry i przelewamy wrzątkiem. Jabłko trzemy na średnich oczkach, a jajka gotujemy na twardo i drobno kroimy. Koper siekamy pomijając łodyżki. Kukurydzę oraz groszek odsączamy na sicie. Wszystkie składniki łączymy ze sobą w dużej misy. Dodajemy majonez, jogurt grecki, sok z cytryny, sól oraz pieprz. Wkładamy do lodówki na całą noc lub na minimum godzinę, aby się "przegryzła".
Smacznego ;)



Read more »
on kwietnia 30, 2023 0
Podziel się!
etykiety
gulasz, placki ziemniaczane, surówka z pora
Nowsze posty
Starsze posty

kwietnia 29, 2023

Kotlet de volaille


Witajcie!
Dzisiejszy pomysł na pyszny obiad to słynne kotlety de volaille. Z chrupiąca panierką i dobrze doprawionym, pietruszkowym masłem, które nadaje soczystości. 




"

Składniki:
* Piersi z kurczaka - jedna pierś jeden kotlet
+ panierka:
* 3 jaja rozm M + sól/ pieprz
* bułka tarta
* mąka pszenna
* olej lub masło klarowane do smażenia
+ tłuczek do mięsa

Masło pietruszkowe:
* 1 masło min 82% w temperaturze pokojowej
* 1 nać pietruszki
* 1 ząbek czosnku
* sól himalajska/ pieprz kolorowy mielony

Surówki:
SURÓWKA Z MARCHWII: 
* 3 średniej wielkości marchewki
* 1 jabłko ( Lobo, Szampion, Gala)
* sok z 1/2 cytryny
* cukier/ miód

SURÓWKA Z SELERA:
* 1 seler
* 200 ml dowolnej śmietany/ jogurtu
* sok z 1/2 cytryny
* 2 łyżki stołowe drobno siekanych orzechów włoskich


SURÓWKA Z BURACZKÓW:
* 0,5 kg buraków ćwikłowych
* 1 łyżka chrzanu ze słoiczka
* sok z 1/2 cytryny
* 1 łyżka masła
* opcjonalnie: słodka śmietanka 30%


Przygotowanie:
W pierwszej kolejności przygotowujemy masło. Natkę pietruszki i czosnek drobno siekamy. Łączymy z miękkim masłem. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Równomiernie rozprowadzamy na folii aluminiowej. Szczelnie zawijamy i wkładamy na 10 minut do zamrażarki.


Piersi z kurczaka, myjemy, osuszamy i oczyszczamy. Mięso pozbywamy chrząstek i białych błonek. Pierś rozbijamy dokładnie, ale delikatnie. Nie możemy przedziurawić mięsa. Pierś rozbijamy tak, aby gładka strona z błoną była nienaruszona.

Jajka roztrzepujemy za pomocą rózgi lub widelca, doprawiamy. Przygotowujemy na osobnych talerzach składniki panierki.
 

Na każdej rozbitej piersi układamy "batonik" z masła. Zwijamy od siebie, zawijając delikatnie boki. Podczas zwijania możemy zwilżyć dłonie wodą. Najlepiej, kiedy de volaille zmieścimy w naszych dłoniach - będziemy mogli ładnie go uformować. Gotowe panierujemy najpierw: mąka, następnie rozbełtane jajko i bułka tarta. W przypadku podwójnego panierowania czyli jeszcze raz jajko i bułka - zabezpieczymy kotlety przed wypłynięciem masła.

Tak przygotowane smażymy na głębokim tłuszczu. Smażymy na mocnym ale niepalącym się tłuszczu ( na kuchence indukcyjnej 6 w skali 1-10). Kotlety wkładamy za pomocą łyżki cedzakowej, smażymy do wyraźnego zarumienienia. Odkładamy na ręcznik papierowy. Ważne jest aby kotlety przed smażeniem miały temperaturę pokojową. Wyjęte prosto z lodówki mogłyby być wewnątrz surowe. Dla pewności kotlety możemy włożyć do nagrzanego piekarnika ( ok.160 stopni) na ok. 6 minut.

Przygotowanie surówek:
W przypadku surówki z marchwi i z selera obie trzemy na tarce o drobnych oczkach i doprawiamy. Surówkę z buraków trzemy z wcześniej ugotowanych do miękkości buraków. Gotujemy nieobrane buraki, następnie studzimy, obieramy i trzemy na tarce o średnich oczkach. Tarte buraki przesmażamy na niewielkiej ilości masła ( możemy dodać słodkiej śmietanki). Letnie doprawiamy chrzanem ze słoiczka, sokiem z cytryny, solą oraz w razie potrzeby pieprzem.


Read more »
on kwietnia 29, 2023 0
Podziel się!
etykiety
de volaille, kotlet schabowy, obiad, surówka z marchwi, surówka z selera
Nowsze posty
Starsze posty

kwietnia 28, 2023

Rosół drobiowo-wołowy

Witajcie! Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na przepyszny rosół doskonały! Wolno gotowany, klarowny i pełen aromatów. Przygotowany na mięsie wołowym i drobiowym. Wyjątkowo smakuje z domowym makaronem, kluskami lub po prostu solo, w kubku. Rozgrzewa, stawia na nogi, świetnie sprawdzi się na niejednym, rodzinnym spotkaniu. Niedzielny rosół z makaronem z marchewką, kawałkami rozpływającego się w ustach mięsa i posiekaną natką pietruszki. Pyszny, dobrze doprawiony, bez wzmacniaczy smaku, rosół doskonały!

Esencjonalny wywar mięsno-warzywny może być idealną bazą do krupniku czy pomidorowej. Przepis na wyśmienity krupnik znajdziecie TUTAJ, a przepis na znakomitą pomidorówkę jest TUTAJ.

Z poniższych składników przygotowałam ok. 4 l rosołu.

Składniki:
* szponder z kością o wadze ok. 300- 320 gramów
* 2 szt. szyi indyczych o łącznej wadze ok 300 gramów
* 3 skrzydełka z kurczaka
* 2 podudzia z kurczaka
* porcja rosołowa korpus z kurczaka
* 3 średniej wielkości cebule
* 3 średniej wielkości marchewki
* ok. 120 gramów selera
* 1 por
* 2 średniej wielkości pietruszki
* 4 liście laurowe
* 5 ziarenek ziela angielskiego 
* kilka liści kapusty włoskiej
* nać pietruszki
* 1 płaska łyżka stołowa suszonego lubczyku lub gałązki świeżego
* sól/pieprz/ sos sojowy jasny do smaku 
Opcjonalnie można dodać pomidora/ paprykę


Ponadto potrzebujemy:
* garnek ok 6 l
* opcjonalnie: opalarka do crème brûlée
* łyżka cedzakowa do zdjęcia szumowin
* duże sito do przecedzenia rosołu

Przygotowanie:
Mięso dokładnie płuczemy, osuszamy i układamy na dnie czystego garnka. Warzywa obieramy, kroimy w mniejsze części (najlepiej po skosie). Cebulę obieramy i przekrajamy na pół. Opalamy nad ogniem lub za pomocą opalarki. Cebulę musimy naprawdę dobrze przypalić  - powinna być z wierzchu czarna.

Wszystkie opłukane i osuszone składniki, umieszczamy w garnku. Zalewamy zimną wodą ponad poziom składników. Doprawiamy i zagotowujemy  Stawiamy na palnik - włączamy największą moc i zagotowujemy. Następnie zmniejszamy moc palnika o połowę. Zdejmujemy szumowiny i gotujemy na wolnym ogniu ok. 4 godziny. 

Jeżeli chcemy uzupełnić poziom wody - dolewamy tylko przegotowany wrzątek. Rosołu nie mieszamy, nie solimy podczas gotowania i nie przykrywamy przykrywką. Kiedy rosół nabierze złotego koloru, warzywa zaczną się rozpadać wraz z mięsem, oszczędzamy. Odcedzony rosół doprawiamy solą, pieprzem i sosem sojowym jasnym. Serwujemy z ulubionymi dodatkami. 

Read more »
on kwietnia 28, 2023 2
Podziel się!
etykiety
rosół, rosół drobiowo-wołowy
Nowsze posty
Starsze posty

kwietnia 01, 2023

Pavlova z malinami


Witajcie!
Jeżeli szukacie przepisu na idealną bezę, to świetnie trafiliście! Beza Pavlova to bez wątpienia królowa wypieków. Z zewnątrz ma chrupką skorupkę, a jej wnętrze to pyszna, delikatna pianka. Doskonale komponuje się z kremem śmietanowym z mascarpone i kwaśnymi owocami. 

Aby przygotować idealną bezę należy przestrzegać kilku wskazówek. Zarówno temperatura białek ma znaczenie, ilość i grubość cukru oraz temperatura i czas pieczenia.
 


Składniki:
* 6 białek w rozmiarze M w temperaturze pokojowej
* 300 gramów cukru
* 1 łyżka stołowa soku z cytryny
* 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
* szczypta soli

Krem śmietankowy z mascarpone:
* 250ml śmietanki najlepiej 36% ( lub 30%)
* 250 gramów serka mascarpone
* 2-3 łyżki stołowe cukru pudru
* 1 śmietanfix 9g np. "Dr. Oetkera"

Polewa malinowa:
* ok 500 gramów malin świeżych lub mrożonych
* sok z 1/2 cytryny
* 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
* cukier - ilość według uznania

Przygotowanie:
Białka oddzielamy od żółtek - robimy to bardzo ostrożnie i dokładnie. Misa, w której będziemy miksować białka musi być sucha i czysta.
 

Piekarnik nastawiamy na 150 stopni z termoobiegiem. Przygotowujemy blachę z papierem do pieczenia. Odrysowujemy talerzem okrąg. Następnie odwracamy papier na drugą stronę. J

Białka od razu miksujemy na najwyższych obrotach ze szczyptą soli. W momencie kiedy białka się spienią stopniowo dosypujemy cukier. Dosypujemy po jednej łyżce, miksujemy cały czas na najwyższych obrotach. Zanim dodamy kolejną łyżkę cukru, nie spieszmy się. Dajmy chwilę, aby mógł się rozpuścić. Miksowanie białek może potrwać nawet do 10 - 11 minut. Po dodaniu 300 gramów cukru, dodajemy łyżkę soku z cytryny i nadal miksujemy. Białka muszą być bardzo sztywne i błyszczące. Pod koniec miksowania dodajemy skrobię.

Ubite białka ostrożnie przekładamy na blachę z papierem ( w każdy róg blachy pod papierem, dajmy łyżkę białek - zapobiegnie to unoszeniu się papieru podczas pieczenia). Nakładamy bezę w miarę szybko i sprawnie. Wewnątrz tworzymy niewielkie wgłębienie ( w tym miejscu beza zawsze się zapada). Formujemy za pomocą łyżki, bądź widelca. Bezę możemy również przełożyć do rękawa cukierniczego z dowolną tylką.

Bezę wkładamy do nagrzanego piekarnika (150'C termoobieg) i od razu po włożeniu zmniejszamy temperaturę do 105 stopni. Granica suszenia to między 100 a 110 stopni C. Bezę pieczemy ok. 2 i pół godziny. Mój patent na idealną bezę - która po upieczeniu łatwo odchodzi od papieru to: w połowie pieczenia czyli po ok 1h 15 minutach zmieniamy ustawienia pieczenia na TERMOOBIEG + PIECZENIE SPODU ( jest to funkcja pieczenia pizzy). Upieczoną Pavlovą pozostawiamy w
 uchylonym piekarniku ok 20 - 30 minut. Krem na bezę najlepiej nałożyć przed przyjściem gości.
 

Przygotowanie kremu śmietankowego z mascarpone:
W pierwszej kolejności musimy schłodzić wszystkie składniki. Śmietankę kremówkę umieszczamy w lodówce lub w zamrażarce. Musi być bardzo zimna i przez to gęsta. Mascarpone chłodzimy w lodówce. Naczynie (najlepiej metalowe) również chłodzimy. Kluczem do uzyskania naprawdę dobrego, sztywnego kremu jest schłodzenie wszystkich składników, a nawet misy i mieszadła.

Śmietankę i mascarpone umieszczamy w misie. Włączamy od razu najwyższe obroty. Krem powstanie w kilka chwil. Pod koniec dodajemy cukier puder i śmietanfix. Miksujemy tylko do połączenia składników. Krem możemy wstawić do lodówki i dekorować nim bezę na przyjście gości.

Przygotowanie polewy malinowej:
Czyste maliny przekładamy do garnka, dodajemy cukier i sok z cytryny. Gotujemy na średnim ogniu do wyraźnego zgęstnienia. Dla uzyskania bardziej mazistej struktury, maliny możemy zmiksować blenderem. Pod koniec dodajemy łyżeczkę skrobi ziemniaczanej - lub najpierw rozpuszczamy mąkę w kieliszku wody a następnie dolewamy do malin.

Na wierzch pavlovej nakładamy krem z mascarpone, następnie polewamy polewą malinową. Dekorujemy dowolnymi ziołami i oprószamy cukrem pudrem. 
Smacznego!
Read more »
on kwietnia 01, 2023 1
Podziel się!
etykiety
beza, ciasto, pavlova
Nowsze posty
Starsze posty

marca 21, 2023

Gęsta i sycąca fasolka po bretońsku

Witajcie! ;) Dzisiaj chciałabym przedstawić Wam najlepszy przepis na pyszną i gęstą fasolkę po bretońsku. Jest dobrze doprawiona, sycąca, możemy ją zajadać z różnymi dodatkami lub solo. Mocno pomidorowa, pachnąca boczkiem i kiełbasą, z rozpływającą się w ustach fasolą. Rozgrzewa i apetycznie pachnie. Tworzy doskonałą kompozycję z gładkim, puszystym purée ziemniaczanym lub chrupką bagietką.



Z poniższych składników przygotowałam 7 sporej wielkości porcji. 


Składniki:
* 500 gramów białej fasoli Jaś
* 3 laski kiełbasy dobrej jakości 
* 250 gramów boczku wędzonego
* Duża butelka przecieru pomidorowego 
* nieduży słoiczek koncentratu pomidorowego
* 4 listki laurowe
* 4 ziarenka ziela angielskiego
* 3 kuleczki owoców jałowca
* 2 duże białe cebule najlepiej czosnkowe
* 2 ząbki czosnku
* 1 łyżeczka suszonego majeranku
* 1 łyżeczka cząbru
* 1 łyżeczka mielonego kminku
* 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
* 1 łyżeczka ostrej papryki
* sól/pieprz/sos sojowy jasny/ciemny do smaku 

Przygotowanie:
Przygotowanie fasolki po bretońsku może zająć ok. 1,5h. W pierwszej kolejności fasolę musimy namoczyć przez całą noc w dużej misy. Nalewamy nawet 10 cm wody ponad poziom fasoli.  Następnego dnia poprzednio namoczoną fasolę, płuczemy, zalewamy zimną wodą, dodajemy ziele angielskie, jałowiec i liście laurowe. Zagotowujemy i gotujemy do miękkości, pod przykryciem na średnim ogniu.

Podczas gdy fasola się gotuje. Przygotowujemy i kroimy resztę składników. Kiełbasę (warto obrać z osłonki) kroimy w półplastry, boczek w mniejszą kostkę, cebulę drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę. Na głębokiej i suchej patelni podsmażamy boczek. Następnie na tłuszczu po boczku smażymy kiełbasę (rumienimy, wytapiamy tłuszcz). Zdejmujemy boczek z kiełbasą z patelni i szklimy posiekaną cebulę z czosnkiem. Do przesmażonej cebuli dodajemy koncentrat pomidorowy. Dodajemy na patelnię passatę pomidorową i przez 10-12 min. redukujemy na średnim ogniu z nadmiaru płynu i wydobywamy kolor (jeżeli używamy pomidorów z puszki warto przed gotowaniem zmiksować je blenderem). Wszystkie przesmażone składniki przekładamy do gotującej się MIĘKKIEJ fasoli. Jeżeli za wcześnie połączymy wszystkie składniki, czas gotowania fasoli może się wydłużyć. Wtedy należy ratować się cukrem - trik, który się sprawdza ;) Ważne jest aby podgotować całość razem, tak aby danie przeszło smakami i aromatami. Nie warto spieszyć się z przygotowywaniem fasolki po bretońsku. Dokładne przesmażenie poszczególnych składników, odparowanie passaty pomidorowej i powolne gotowanie nada daniu wyjątkowego smaku i głębokiego, czerwonego koloru. Nie zagęszczajmy fasolki zasmażką. Powinna być naturalnie gęsta, bez mąki. 

Fasolkę po bretońsku warto przygotować dzień wcześniej. Dzięki temu zyska na wyrazistości. Podajemy z pieczywem lub tłuczonymi ziemniaczkami.
Smacznego! ;) 

Read more »
on marca 21, 2023 0
Podziel się!
etykiety
fasolka, fasolka po bretonsku, kuchniapolska, obiad
Nowsze posty
Starsze posty

października 01, 2022

Kruche ciasto ze śliwkami


Witajcie! ;) Niedawno upiekłam przepyszne ciasto z dużą ilością śliwek węgierek. Kruchy spód, boki i wierzch ciasta doskonale komponują się z rozpływającymi w ustach owocami. Wypiek przygotowałam z myślą o zbliżającym się weekendzie. Był to strzał w dziesiątkę. Ciasto fenomenalnie smakowało przy porannej kawce na tarasie i herbacie wieczorem. Swoim wyglądem zdumiewało częstowanych gości, a zapach śliwek z cukrem trzcinowym i cynamonem unosił się w całym domu. 



Użyłam śliwek odmiany węgierka dąbrownicka. Wyjątkowo smaczna, soczysta i słodka. Dodatkowo w tej odmianie w bardzo łatwy sposób odchodzi pestka. Owoce te mają wiele cennych właściwości. Przede wszystkim regulują trawienie, chronią przed wolnymi rodnikami i zapobiegają zaparciom. Są bogate w błonnik, witaminę B, oraz takie minerały jak potas, żelazo, fosfor, magnez i wapń.

Składniki:
* 250 gramów bardzo zimnego masła ( cała duża kostka ma 200 gramów)
* 300 gramów mąki pszennej tortowej
* 200 gramów mąki krupczatki
* 2 żółtka
* 2/3 szklanki cukru pudru ( moja szklanka ma 250ml)
* 1 kopiata łyżka gęstej, kwaśnej śmietany 18%

* ok. 1 kg śliwek węgierek
* ok. 2 łyżki cukru trzcinowego (według upodobań)
* 1/2 łyżeczki cynamonu
* ok. 1 łyżka cukru białego (według upodobań)
* 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej

Tortownica, w której piekłam ma 24cm średnicy. Zaraz po przygotowaniu śliwek, nastawiamy piekarnik na 180'C grzanie góra/dół. Przed pieczeniem należy blaszkę nasmarować masłem, zarówno spód jak i boki ( nie za dużo masła!).


Przygotowanie:
Śliwki myjemy, pozbywamy pestek i kroimy w mniejsze części. Przekładamy do głębokiej patelni/ garnka i dusimy na średnim ogniu. Dodajemy stopniowo cukier i cynamon. Odparowujemy z namiaru płynu. Duszenie śliwek może zająć ok. 10-15 minut. Gotowe śliwki odstawiamy do wystudzenia. ** Nastawiamy piekarnik na 180'C grzanie góra/dół. **

Przygotowanie ciasta:
Masło kroimy w kostkę ( pamiętajmy aby masło było naprawdę zimne).Mąkę pszenną i mąkę krupczatkę łączymy z masłem i siekamy. Można siekać nożem lub łopatką metalową. Ja preferuję łopatkę, jest bardziej poręczna i wygodna. W momencie gdy mąka razem z masłem zamieni się w piasek. Robimy wgłębienie. Dodajemy cukier puder, żółtka i śmietanę.
Wszystko razem łączymy nadal siekając. Kiedy składniki wyraźnie się połączą, a ciasto będzie bardziej zbite możemy wyrabiać je rękami. Nie długo i tworzymy zwartą kulę. Kulę dzielimy na dwie części, jedną większą drugą mniejszą. Mniejszą kulkę ciasta zawijamy szczelnie w folię spożywczą ( to ciasto będzie nam potrzebne na dekoracje) i wstawiamy do lodówki.

Ciasto wałkujemy na grubość ok. 3 mm. Rozwałkowane ciasto przekładamy do tortownicy. Jeżeli podczas przenoszenia, ciasto się nam porozrywa, możemy potem je dolepić. Dno i boki tortownicy po wylepieniu ciastem, nakłuwamy widelcem. Tak przygotowane ciasto wkładamy do lodówki na 30 minut. Następnie z lodówki do nagrzanego piekarnika.  Podpiekamy spód przez ok. 20-30 minut w 180'C grzanie góra/ dół. Po 20 minutach musimy obserwować, czy spód zrobił się lekko złoty. Jeżeli tak, możemy wyjąć blaszkę. UWAGA: nie wyłączamy piekarnika.


Na jeszcze gorące ciasto, wykładamy śliwki - jeżeli owoce pływają w dużej ilości soku, warto nakładać je za pomocą łyżki cedzakowej. Resztę ciasta, które odłożyliśmy do lodówki, używamy do dekoracji - kroimy w paski, trzemy na tarce lub wylepiamy kwiatki i układamy na wierzchu. Tak przygotowane ciasto, wkładamy do gorącego piekarnika. Nastawiamy czas na 50 minut. Po upływie ok.40 minut obserwujemy ciasto - jeżeli ma ładny rumiany kolor możemy wyłączyć piekarnik. Ciasto zostawiamy w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach. Studzimy ok. 20 minut. Kroimy dopiero po całkowitym wystudzeniu.

Smacznego! ;)

Read more »
on października 01, 2022 0
Podziel się!
etykiety
ciasto, ciasto ze śliwkami
Nowsze posty
Starsze posty
Strona główna
Subskrybuj: Posty (Atom)

Łączna liczba wyświetleń

Polecany post

Moje pomidory

Jest 7 listopada 2023 roku i dopiero dziś kończę swoją przygodę z uprawą pomidorów. Prawie kończę, bo zostawiłam jeden krzak z niedojrzałymi...

Popularne posty

  • Cynamonki z malinami i kremem maślanym
    Witajcie!;) Wczoraj upiekłam rozpływające się w ustach Raspberry Cinnamon Rolls, czyli trochę lata w typowo jesiennym wypieku. Element kwaśn...
  • Duszone polędwiczki wieprzowe w sosie z boczniakami
    Witajcie! Dzisiejszy pomysł na pyszny obiad, to rozpływające się w ustach bitki z polędwiczek wieprzowych w gęstym, grzybowym sosie. Kruche,...
  • Żeberka wieprzowe kruche i soczyste
    Witajcie! Mam dla Was doskonały przepis na żeberka wieprzowe. Są soczyste, kruche, kostka z nich dosłownie wypada. Smakują wyjątkowo z ziemn...
  • Moje pomidory
    Jest 7 listopada 2023 roku i dopiero dziś kończę swoją przygodę z uprawą pomidorów. Prawie kończę, bo zostawiłam jeden krzak z niedojrzałymi...
  • Domowy ramen z pieczoną karkówką, marynowanym jajem, boczniakami i olejem z palonego czosnku
    Witajcie! ;) Dzisiaj chciałabym przedstawić Wam danie, nad którym pracowałam od kilku dni. Co ciekawsze, przymierzałam się do ugotowania go ...
  • Kapitalny tatar wołowy
    Tatar wołowy to wyjątkowe, tradycyjne danie kuchni polskiej, choć jego pochodzenie nieco zadziwia. Historia tatara sięga czasów tatarskich, ...
  • Pierogi z borowikami ceglastoporymi
    Witajcie! ;)  Jeżeli szukacie pomysłu na wykwintny obiad to świetnie trafiliście! Obiad, którym oczarujecie swoich bliskich, ponieważ zaskak...
  • Żur staropolski
    Żur staropolski na żytnim zakwasie. Gęsty, wyrazisty, lekko pikantny, idealnie kwaśny. Z wędzonymi żeberkami, białą kiełbasą i chrzanem. Zap...
  • Placki ziemniaczane z kurczakiem w kremowym sosie
    Witajcie! Dzisiejszy przepis przypadnie do gustu smakoszom chrupiących, złocistych placków ziemniaczanych. Rumiane, o czosnkowym aromacie py...
  • Wyśmienity barszcz czerwony na żeberkach
    Witajcie! ;) Propozycja na dzisiejszy obiad to wyrazisty w smaku barszcz czerwony, wolno gotowany na wywarze z żeberek z dodatkiem aromatyc...

Kompozycja Doskonała

Roboty kuchenne - wybierz na Ceneo
Baza przepisów kulinarnych

Etykiety

(nie)bolognese babeczki babka babka wielkanocna babka z malinami barszcz czerwony barszcz czerwony obiad bataty beza beza szwajcarska beza włoska biała czekolada bigos bitki wieprzowe boczniaki borowiki ceglastopore bób brownie brukselka cezar chleb ciasto ciasto z galaretką ciasto z truskawkami ciasto ze śliwkami cielęcina cinnamon rolls cynamonki czereśnie ćwikła z chrzanem de volaille domowy ramen dorsz drozdzowki drożdzówkizserem drożdżówki fasolka fasolka po bretonsku fasolka szparagowa fast food faszerowana cukinia faszerowane bakłażany flaczki wołowe flaki frytki ganache gnocchi gołąbki green curry gulasz gulasz wołowy gulasz z jelenia gzik jajko jogurtowe ciasto kacze udka kakaowa tarta kapusta zasmażana karkówka kiwi klopsiki drobiowe kluski śląskie knedel chlebowy knedle z jabłkami kotlet schabowy krem krem maślany krem z dyni krokiety krupnik kuchniapolska kurczak w glazurze czosnkowej kurczak w sosie łosoś makaron pappardelle makaron penne makaron spaghetti marchewkowe mazurek naleśniki obiad ogórki w marynacie pasztet pavlova penne pieczeń pieczone pierniczkowe muffiny piernik piernik długodojrzewający piernikstaropolski pierogi pierogi ruskie pierogi z bobem pierogi z kapustą i grzybami pierogi z prawdziwkami ziemniakami i białą kiełbasą pizza placek placki ziemniaczane polędwiczka wieprzowa pomidorowa pomidory przepis rabarbar ramen roladki z kurczaka rosół rosół drobiowo-wołowy rosół z kaczki rumsztyk ryba rzodkiewki sajgonki salsa paprykowa sałatka sałatkawitaminowa sernik sernik na zimno sernik pistacjowy serowocebulowa słodkokwaśny soczewica solony karmel sos chrzanowy sos czosnkowy sos grzybowy sos paprykowy sos pietruszkowy sospomidorowy spaghetti surówka surówka z białej kapusty surówka z kiszonej kapusty surówka z marchwi surówka z pora surówka z selera szarlotka szaszłyki szparagi szpinak święta tarta tarta z malinami tarta z rabarbarem tartaletki tatar tatar wołowy tiramisu Tort czekoladowy tortilla truskawki udka udkawsosie wegańskie wegetariańskie wielkanoc wino witaminy wrapy zapiekanka ziemniaki zupa zupa krem z pieczarek i pora Żeberka wieprzowe

Kompozycja Doskonała

Roboty kuchenne - wybierz na Ceneo

Wykwintne dania na specjalne okazje

Wykwintne dania na specjalne okazje

Archiwum bloga

Obsługiwane przez usługę Blogger.
Ⓒ 2018 Kompozycja Doskonała - przepisy na pyszne obiady, zupy i ciasta . Design created with by: Brand & Blogger. All rights reserved.