Kompozycja Doskonała - przepisy na pyszne obiady, zupy i ciasta

Strony

  • Dania główne
  • Zupy
  • Słodkości
  • Przystawki
  • Strona główna
  • O autorce

kwietnia 18, 2021

Kurczak w czosnkowej glazurze z pieczonymi ziemniakami i surówką colesław



Witajcie! Przygotowałam filety z kurczaka w zupełnie nowej, ciekawszej odsłonie. Grillowane kąski kurczaka, duszone w gęstym i czosnkowym sosie. Smakują doskonale z pieczonymi ziemniakami i surówką colesław. Kurczak w tym wydaniu rozpływa się w ustach. Świetnie łączy się z pieczonymi, zarumienionymi ziemniakami i rześką surówką z białej kapusty. Dania z kurczaka wcale nie muszą być nudne. Jeżeli lubicie wyraziste dania, z dominującą nutą czosnku, to ten przepis przypadnie Wam do gustu.
 

Garlic chicken to bez wątpienia moje najnowsze i ciekawe odkrycie. Przygotowałam coś zupełnie innego, ponieważ znudziło mi się serwowanie drobiu w panierce czy w postaci roladek. Do przygotowania glazury, czyli zredukowanego sosu użyłam sporej ilości drobno siekanego czosnku i odrobiny orientalnych sosów.

Surówka colesław to nic innego jak szatkowana biała kapusta z marchewką i kilkoma podstawowymi składnikami. Aby nieco przełamać dobrze znany nam smak, dodałam niewielką ilość nasion kopru włoskiego.

Pieczone ziemniaczki na wzór ziemniaków hasselback wybitnie łączą się z miękkimi kawałkami kurczaka. Tworzą po prostu kompozycję doskonałą. Ziemniaki dzięki temu, że mają głębokie nacięcia, szybciej się pieką, są chrupkie z zewnątrz i miękkie w środku.

Reasumując poniżej załączam przepis na pysznego kurczaka w czosnkowej glazurze. Z poniższych składników przygotowałam 3 solidne porcje.

Składniki:
* 2 piersi z kurczaka ok 450 gramów
* 5 ząbków czosnku
* 1 duża cebula
* 2 łyżki stołowe sosu ostrygowego
* 1 łyżeczka sosu rybnego
* cukier/ sól/ pieprz do smaku
* ok 1 i 1/2  - 2 szklanki  wody
* masło do smażenia
* olej do smażenia

Surówka colesław:
* niewielka główka kapusty ok 1,5 kg
* 1 duża marchew
* 1 cebula
* 1 jabłko odmiany Lobo/Szampion/ Jonagold
* 3 łyżki stołowe ulubionego majonezu
* 2 łyżki stołowe jogurtu naturalnego
* 0,5 łyżki stołowej soku z cytryny/ octu winnego/ octu jabłkowego
* 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
* sól/ pieprz/ cukier do smaku

+ dodatkowo:
* ok. 0,5 kg ziemniaków nie za dużych (podobnej wielkości)
* 2 - 3 łyżki oliwy z oliwek
* gruboziarnista sól np. himalajska
* świeże zioła np. tymianek/ oregano/ rozmaryn


Przygotowanie:
Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy, pozbywamy błon oraz chrząstek. Kroimy po skosie w tzw. polędwiczki. Rozgrzewamy patelnię z niewielką ilością oleju. Smażymy szybko do zarumienienia mięsa. Zgrillowane mięso zdejmujemy z patelni. Drobno posiekany czosnek i cebulę smażymy na tej samej patelni po smażeniu mięsa z odrobiną masła. Dolewamy oba sosy oraz wodę. Na średniej mocy palnika redukujemy sos przez kilka minut. Następnie do sosu dodajemy wcześniej zgrillowane kąski kurczaka. Dusimy całość pod przykryciem do momentu aż sos wyraźnie zgęstnieje i mięso wchłonie część sosu. Przygotowanie mięsa w glazurze powinno zająć ok 20 minut. Kluczowe jest odparowanie większej części sosu, tak aby ten nabrał gęstości i przylegał do mięsa. Sos ostrygowy oraz rybny jest słony, dlatego warto doprawianie solą pozostawić na sam koniec (może okazać się, że doprawimy jedynie cukrem i pieprzem). 


Główkę kapusty pozbywamy wierzchnich liści. Kapustę przekrajamy na pół, pozbywamy twardego głąbu. Szatkujemy ostrym nożem dość drobno, bądź trzemy przy pomocy tarki lub mandoliny. Szatkujemy również marchew, cebulę i jabłko. Nasiona kopru włoskiego prażymy przez krótką chwilę na mocno rozgrzanej i suchej patelni. Nasiona tylko rumienimy aby wydobyć ich cały aromat. 
Wszystkie składniki dokładnie łączymy ze sobą w dużej misy. Pod koniec doprawiamy według własnych upodobań. Surówka colesław najlepiej smakuje kolejnego dnia. 


Ziemniaki (młode lub stare) obieramy (młodych nie obieramy), płuczemy, osuszamy i nacinamy. Nacinamy ostrożnie, tak aby nie przekroić ziemniaków. Proces nacinania każdego ziemniaka jest dość mozolny i pracochłonny. Jest to jednak cena za ich wyjątkowy smak. Gęsto ponacinane ziemniaki możemy piec zarówno w naczyniu żaroodpornym ( bez przykrycia) lub na blaszce od piekarnika wyścielonej papierem do pieczenia. Ziemniaki skrapiamy oliwą i wkładamy do nagrzanego piekarnika  - 200 stopni termoobieg. Pieczemy ok. 35 - 40 minut. Muszą się zarumienić i nabrać chrupkości z zewnątrz. Każdy piekarnik jest inny, mocniejszy lub słabszy. Po upływie 40 minut warto sprawdzić ziemniaki i w razie potrzeby dopiec przez 10 minut w nieco niższej temperaturze. Upieczone solimy gruboziarnistą solą himalajską. Serwujemy z ulubionymi świeżymi ziołami. 


Read more »
Posted by Kompozycja Doskonala Kompozycja Doskonała 1
Podziel się!
etykiety
kurczak w glazurze czosnkowej, kurczak w sosie, obiad, pieczone, sos czosnkowy, surówka, surówka z białej kapusty, ziemniaki
Nowsze posty
Starsze posty

kwietnia 18, 2021

Pierogi ruskie

Witajcie! Kto z Was nie próbował ruskich pierogów? Naszego sztandarowego dania, o którym głośno nawet za oceanem. Słyniemy z pierogów, a najbardziej właśnie z ruskich. Przygotowane przez nasze babcie z ogromną ilością smażonej na złoto cebulki. Choć pracy przy pierogach jest dużo, warto od czasu do czasu powrócić do smaku dzieciństwa.
Pierogi ruskie inaczej zwane galicyjskimi, swoje pochodzenie zawdzięczają Rusi Czerwonej (Galicji Wschodniej). Nie pochodzą z Rosji, a z województwa ruskiego Korony Królestwa Polskiego, następnie z Rzeczypospolitej. Według legendy polski duchowny, apostoł Słowian Jacek Odrowąż jadł pierogi w Kijowie i dzięki niemu zagościły one w Polsce. Święty Kościoła katolickiego miał karmić polską biedotę.

Pierogi nie tylko ruskie... W XIII wieku jadano kurniki, knysze, koladki, sanieżki i socznie. Te pierwsze były z drobiowym nadzieniem. Knysze podawano w dzień żałoby, a koladki w styczniu, ze względu na kolędowanie. Pierogi ze słodkim nadzieniem przygotowane w imieniny nosiły nazwę sanieżek lub soczni.

W XIX wieku pierogi mogą mieć najróżniejszy farsz. Jedynym ograniczeniem jest nasza wyobraźnia. Pomimo dostępności wszelkich produktów, które możemy użyć jako farsz, to i tak wracamy do tradycyjnych smaków.
Poniżej załączam przepis na pierogi z farszem wyjątkowym. Delikatnym, a jednocześnie ostrym. Słonym i kwaśnym. 

Zapraszam również do skorzystania z przepisów na pierogi w innym wydaniu.
Pierogi z kapustą i grzybami są TUTAJ
Pierogi z bobem, wędzonym boczkiem, pesto z liści młodej marchewki i domowym twarożkiem są TUTAJ
Pierogi z kaczką i sosem żurawinowym są TUTAJ
Pierogi z borowikami ceglastoporymi i jajami na twardo w sosie pietruszkowym są TUTAJ
Pierogi z prawdziwkami, tłuczonymi ziemniakami i białą kiełbasą w sosie chrzanowym są TUTAJ

Składniki na ok. 60 - 70 szt. pierogów.
Ciasto: 
* 500 gramów mąki pszennej tortowej typ 450
* ok. 300 ml gorącej wody
* 2 szczypty soli 
* 1 łyżka oleju

Farsz:
* 250 gramów białego sera tłustego
* 250 gramów białego sera chudego
* 500 gramów ziemniaków ugotowanych do miękkości i przeciśniętych przez praskę
* 2 duże cebule najlepiej białe, czosnkowe
* 2 duże ząbki czosnku
* 1 łyżeczka cząbru
* 1 łyżeczka majeranku
* sól himalajska i pieprz czarny lampung do smaku
* masło do smażenia


Przygotowanie farszu:
Ziemniaki gotujemy do miękkości w nieosolonej wodzie. Cebule i czosnek obieramy, drobno siekamy i podsmażamy na łyżce masła. W dużym garnku/ misy łączymy wszystkie składniki w temperaturze pokojowej. Mieszamy do uzyskania gładkiej i puszystej konsystencji. 

Przygotowanie ciasta:
Mąkę przesiewamy. Dodajemy sól i gorącą wodę. Najpierw ciasto możemy mieszać drewnianą łyżką w misce, następnie po chwili zagniatać rękoma. Dodajemy olej i wyrabiamy. Ciasto powinno być aksamitne, zbite i elastyczne zarazem. Gotowe ciasto przekładamy do siateczki, zawijamy szczelnie i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.
Po upływie 15 minut, dzielimy ciasto na 3 - 4 części i wałkujemy po jednej. Im cieniej rozwałkujemy ciasto, tym smaczniejsze będą pierogi. To farsz jest najważniejszy, choć ciasto nie powinno odstawać z boku ;) Farsz nakładamy solidnie, łyżeczkę na jedno kółko. Polecam do wykrajania kółek - metalowy ring, ale szklanka również będzie dobra.

* Zobacz na moim instagramie @kompozycja_doskonala  w relacjach "stories" oznaczonych pierożkiem, w jaki sposób lepiłam pierogi ;)

Ulepione pierogi gotujemy nie dłużej niż 4 -5 minut. Jeżeli mamy na prawdę cienkie ciasto, wrzucamy na gotującą się wodę i już po 3 minutach sprawdzamy czy pierogi są miękkie. Jeżeli lubicie podsmażane pierogi, lepiej zawczasu je wyjąć i przełożyć na dobrze rozgrzaną patelnie z tłuszczem.
Smacznego! ;)

Read more »
Posted by Kompozycja Doskonala Kompozycja Doskonała 1
Podziel się!
etykiety
ciasto, obiad, pierogi, pierogi ruskie
Nowsze posty
Starsze posty

kwietnia 06, 2021

Żeberka wieprzowe kruche i soczyste


Witajcie! Mam dla Was doskonały przepis na żeberka wieprzowe. Są soczyste, kruche, kostka z nich dosłownie wypada. Smakują wyjątkowo z ziemniakami i tartymi buraczkami z chrzanem. Nie są to standardowe żeberka, które zazwyczaj jadamy w glazurze miodowej czy z musztardą lub chili. Te żeberka są doprawione cząbrem, majerankiem, mielonym kminkiem, papryką wędzoną i czosnkiem. Pieczone pod przykryciem z cebulą we własnym sosie, pyszne i aromatyczne.

Wieprzowe żeberka w wersji polskiej, z cebulą i cząbrem są doskonałym pomysłem na obiad. Choć przygotowanie ich warto zaplanować nawet z trzydniowym wyprzedzeniem. Swoją kruchość zawdzięczają dwudniowemu leżakowaniu w solance i jednej nocy w samych przyprawach. Mięso możemy przygotować w krótszym czasie choć nie gwarantuję, że będzie aż tak pyszne.

Składniki na 5 - 6 porcji:
* 2 kg żeberek wieprzowych ( 2 paski)
* 3 duże cebule

Marynata:
* 1 i 1/2 łyżki stołowej papryki słodkiej wędzonej
* 1/2 łyżki stołowej papryki ostrej
* 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
* 1 łyżka stołowa suszonego cząbru
* 1 łyżeczka mielonego kminku
* 1 łyżeczka majeranku
* 1 łyżeczka brązowego cukru

Solanka:
* na 1 litr przegotowanej wody, dajemy 60 gramów soli


Przygotowanie:
Żeberka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i wkładamy do solanki. Solankę przygotowujemy z przegotowanej i ostudzonej wody. Na dwa paski żeberek przygotowałam 3 litry solanki, które umieściłam w szerokim i niskim garnku. Ważne jest aby mięso było całkowicie zanurzone, nie wystawało ponad taflę wody. 

Żeberka wkładamy do lodówki na minimum 12 godzin. Ja trzymałam żeberka w solance przez dwie doby. 

Następnie żeberka dokładnie płuczemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Opcjonalnie możemy zdjąć białą błonę przy kościach - dzięki temu podczas konsumpcji, nie mamy żadnych "ciągnących się" elementów i nieestetycznych żyłek. Warto również żeberka przekroić na mniejsze części. W osobnej miseczce przygotowujemy marynatę. Do marynaty nie dodajemy soli. Przyprawy dokładnie wcieramy w mięso, szczelnie zakrywamy i wkładamy do lodówki na całą noc. 


Następnego dnia wyjmujemy żeberka z lodówki ok. 30 minut przed pieczeniem. Nastawiamy piekarnik na 170 stopni grzanie góra/dół. Żeberka możemy piec na blaszce od piekarnika pod przykryciem lub w naczyniu żaroodpornym. Przed pieczeniem warto żeberka zgrillować (prawa/lewa) na dobrze rozgrzanej patelni z niewielką ilością tłuszczu. Na patelni po szybkim smażeniu mięsa, dodajemy odrobinę masła i smażymy cebulę pokrojoną w piórka. Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 3 godziny. Po 2,5 godzinach pieczenia, warto skonstrolować sytuację. Cieńsze kawałki mogą szybciej się upiec. Pod koniec pieczenia należy zdjąć pokrywę z żeberek i zapiec je w wyższej temperaturze z funkcją grila, przez ok 10 minut. 

Żeberka doskonale smakują z ziemniakami z dużą ilością koperku/naci pietruszki. Mięso doskonale odchodzi od kości, jest dobrze doprawione, dostatecznie słone, dzięki solance. Żeberka w tej wersji pysznie łączą się z buraczkami z chrzanem. Przepis na wyśmienitą ćwikłę z chrzanem znajdziecie TUTAJ. 
Smacznego! ;) 

Read more »
Posted by Kompozycja Doskonala Kompozycja Doskonała 0
Podziel się!
etykiety
obiad, pieczone, święta, Żeberka wieprzowe
Nowsze posty
Starsze posty

marca 22, 2021

Placki ziemniaczane z kurczakiem w kremowym sosie


Witajcie! Dzisiejszy przepis przypadnie do gustu smakoszom chrupiących, złocistych placków ziemniaczanych. Rumiane, o czosnkowym aromacie pyszne placki, zaserwowane z gęstym kremowym sosem i rozpływającym się w ustach kurczakiem. Można by rzec, że placki zostały skąpane w białym gulaszu z kurczaka z pieczarkami, papryką i odrobiną parmezanu. Istna rozpusta!

Placki ziemniaczane uwielbiamy pałaszować na kilka różnych sposobów. Z gulaszem węgierskim, z sosem pieczarkowym, z twarożkiem i wędzonym łososiem a nawet z samym cukrem. Te ostatnio są dość zadziwiającą kompozycją, choć przyznam szczerze, nigdy nie próbowałam. 

Zapraszam do skorzystania z przepisu na gulasz z łopatki wieprzowej. Jest równie pyszny, esencjonalny i doskonale łączy się z chrupiącymi plackami ziemniaczanymi. Znajdziecie tam również przepis na pyszną surówkę z pora. Przepis znajduje się TUTAJ.

Z poniższych składników przygotowałam 6 solidnych porcji. 

Składniki:
* 1 kg ziemniaków mączystych, starych ( młode zawierają zbyt dużo wody) odmiany typu B, ogólnoużytkowe, obiadowe (najlepsze gatunki: Irga, Flaming, Orlik lub Sante)
* 3 płaskie łyżki stołowe mąki pszennej tortowej
* 2 jajka rozmiar M
* 1 duża biała cebula ( może być czosnkowa)
* 2 niewielkie ząbki czosnku
* sól oraz pieprz do smaku
* olej słonecznikowy do smażenia

Składniki na gulasz z kurczakiem:
* 2 piersi kurczaka
* 2 duże papryki (zielona i czerwona)
* 10-15 szt. średniej wielkości pieczarek
* 1 duża cebula
* 500 ml śmietany 18% do zup i sosów
* sól/pieprz do smaku
* olej do smażenia
* opcjonalnie: tarty parmezan, jogurt naturalny, świeże zioła do dekoracji

Przygotowanie placków ziemniaczanych:
Obrane i umyte ziemniaki trzemy na tarce o średnich oczkach. Utarte ziemniaki bardzo mocno odciskamy z nadmiaru wody ( ale!) płyn, który wycisnęliśmy, zlewamy do niewielkiej miseczki i odstawiamy na kilka minut. Na dnie miseczki osadzi się skrobia. To właśnie skrobi potrzebujemy w kolejnym etapie.

Ostrożnie pozbywamy się płynu z miseczki tak, aby na dnie pozostała gęsta biała "maź". Do utartych, odciśniętych ziemniaków dodajemy właśnie skrobię, którą uzyskaliśmy, utartą cebulę, czosnek, jajka, mąkę oraz przyprawy. Dokładnie wymieszane placki smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu ( poziom smażenia 6 max 7. w skali 1-10). Jeden średniej wielkości placek to mniej więcej 1 kopiata łyżka stołowa. Optymalna ilość oleju to ok 1 cm wysokości patelni. Jeżeli olej jest dobrze rozgrzany, to placki nie powinny się ugotować, a usmażyć. Warto smażyć mniejsze placki w ilości 4 sztuk. Złote placki odkładamy na ręcznik papierowy. 

pyszne złote placki ziemniaczane

Przygotowanie kurczaka w gęstym, śmietanowym sosie:
Mięso myjemy, osuszamy i pozbywamy błon oraz chrząstek. Kroimy w średniej wielkości kostkę. Doprawiamy solą i pieprzem. Cebulę kroimy w piórka, czosnek przepuszczamy przez praskę. Paprykę kroimy w mniejszą kostkę, a pieczarki w półplastry. Na patelni lub w garnku rozgrzewamy niewielką ilość tłuszczu. Smażymy kolejno: cebulę z czosnkiem. paprykę, pieczarki i pod koniec dokładamy kurczaka. Podsmażamy, dusimy ok 15 minut na średnim ogniu, często mieszając. Do rumianego kurczaka, warzyw i podduszonych pieczarek, wlewamy śmietanę 18% (do zup i sosów). Na słabszej mocy palnika gotujemy wszystkie składniki aby przeszły smakami i aromatami. Gotujemy ok. 10 minut do zgęstnienia sosu. Pod koniec doprawiamy solą i pieprzem. Opcjonalnie do sosu możemy dodać odrobinę tartego parmezanu. 

Rumiane placki ziemniaczane serwujemy z gęstym, kremowym gulaszem, kleksem jogurtu naturalnego i świeżymi ziołami. Smacznego! ;)



Read more »
Posted by Kompozycja Doskonala Kompozycja Doskonała 0
Podziel się!
etykiety
kuchniapolska, kurczak w sosie, obiad, placki ziemniaczane
Nowsze posty
Starsze posty

marca 17, 2021

Gęsta i sycąca fasolka po bretońsku

Witajcie! ;) Dzisiaj chciałabym przedstawić Wam najlepszy przepis na pyszną i gęstą fasolkę po bretońsku. Jest dobrze doprawiona, sycąca, możemy ją zajadać z różnymi dodatkami lub solo. Mocno pomidorowa, pachnąca boczkiem i kiełbasą, z rozpływającą się w ustach fasolą. Rewelacyjne, jednogarnkowe danie, które warto zaserwować na niejednej imprezie. Rozgrzewa i apetycznie pachnie. Tworzy doskonałą kompozycję z gładkim, puszystym purée ziemniaczanym lub chrupką bagietką.

Podobno fasolka po bretońsku z Bretanią nie ma zbyt wiele wspólnego. Bretania jest jednym z regionów Francji. Na południu Francji popularna jest inna potrawa z fasoli: tradycyjne cassoulet, będące czymś w rodzaju „bigosu z fasoli” (fasola z różnymi rodzajami mięsa albo z mięsem i kiełbasą, gotowana najczęściej w glinianym garnku). Nazwa potrawy FASOLKA po BRETOŃSKU mogła być używana już w XIX w., być może fasolowa potrawa – w zmodyfikowanej wersji – trafiła do nas po wojnach napoleońskich, a sam przymiotnik w jakiś sposób ma związek z powstaniami rojalistów, do których doszło w Bretanii pod koniec XVIII w. 

Wersji jest kilka. Inne źródła podają, że fasolka swoje korzenie ma w Ameryce. Dzisiaj oficjalnie uznana za potrawę stanu Massachusetts Baked Navy Bean lub Yankee Bean była stałym elementem diety amerykańskich indian. Pod nazwą Boston Baked Bean pieczona fasola pojawiła się w 1855 roku na łamach Ulepszonej Gospodyni (Improved Housewife). Do receptury dodano melasę, soloną wieprzowinę i wydłużono czas pieczenia. To właśnie dzięki melasie pieczona fasola zyskała przydomek "bostońska". Nasza fasolka po bretońsku jest długo gotowana, mięsna, pomidorowa i bardzo syta.


Fasolka po bretońsku doskonale sprawdzi się jako danie ciepłe podczas rodzinnych spotkań czy imprez. Najlepiej smakuje w chłodne i mroźne dni. Zimą chętniej sięgamy po aromatyczne przyprawy. Łączymy różne smaki, komponujemy dania ciepłe, jednogarnkowe. 

Z poniższych składników przygotowałam 7 sporej wielkości porcji. 


Składniki:
* 500 gramów białej fasoli Jaś
* 3 laski kiełbasy np. podwawelskiej 
* 250 gramów boczku wędzonego lub surowego 
* 680 gramów passaty pomidorowej ( 1 duża butelka) lub dwie puszki pomidorów (np. Dawtona z ziołami)
* nieduży słoiczek koncentratu pomidorowego ( ok. 90 gramów)
* 4 listki laurowe
* 4 ziarenka ziela angielskiego
* 3 kuleczki owoców jałowca
* 2 duże białe cebule najlepiej czosnkowe
* 2 ząbki czosnku
* 1 łyżeczka suszonego majeranku
* 1 łyżeczka cząbru
* 1 łyżeczka mielonego kminku
* 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
* 1 łyżeczka ostrej papryki
* sól/pieprz/sos sojowy jasny/ciemny do smaku 

Przygotowanie:
Przygotowanie fasolki po bretońsku może zająć ok. 1,5h. W pierwszej kolejności fasolę musimy namoczyć przez całą noc w dużej misy. Nalewamy nawet 10 cm wody ponad poziom fasoli.  Następnego dnia poprzednio namoczoną fasolę, płuczemy, zalewamy zimną wodą, dodajemy ziele angielskie, jałowiec i liście laurowe. Zagotowujemy i gotujemy do miękkości, pod przykryciem na średnim ogniu.

Podczas gdy fasola się gotuje. Przygotowujemy i kroimy resztę składników. Kiełbasę (warto obrać z osłonki) kroimy w półplastry, boczek w mniejszą kostkę, cebulę drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę. Na głębokiej i suchej patelni podsmażamy boczek. Następnie na tłuszczu po boczku smażymy kiełbasę (rumienimy, wytapiamy tłuszcz). Zdejmujemy boczek z kiełbasą z patelni i szklimy posiekaną cebulę z czosnkiem. Do przesmażonej cebuli dodajemy koncentrat pomidorowy. Dodajemy na patelnię passatę pomidorową i przez 10-12 min. redukujemy na średnim ogniu z nadmiaru płynu i wydobywamy kolor (jeżeli używamy pomidorów z puszki warto przed gotowaniem zmiksować je blenderem). Wszystkie przesmażone składniki przekładamy do gotującej się MIĘKKIEJ fasoli. Jeżeli za wcześnie połączymy wszystkie składniki, czas gotowania fasoli może się wydłużyć. Wtedy należy ratować się cukrem - trik, który się sprawdza ;) Ważne jest aby podgotować całość razem, tak aby danie przeszło smakami i aromatami. Nie warto spieszyć się z przygotowywaniem fasolki po bretońsku. Dokładne przesmażenie poszczególnych składników, odparowanie passaty pomidorowej i powolne gotowanie nada daniu wyjątkowego smaku i głębokiego, czerwonego koloru. Nie zagęszczajmy fasolki zasmażką. Powinna być naturalnie gęsta, bez mąki. 

Fasolkę po bretońsku warto przygotować dzień wcześniej. Dzięki temu zyska na wyrazistości. Podajemy z pieczywem lub tłuczonymi ziemniaczkami.
Smacznego! ;) 

Read more »
Posted by Kompozycja Doskonala Kompozycja Doskonała 0
Podziel się!
etykiety
fasolka, fasolka po bretonsku, kuchniapolska, obiad
Nowsze posty
Starsze posty

marca 09, 2021

Roladki drobiowe z sosem bazyliowym i puree z batatów


Witajcie! Dzisiejsza kompozycja doskonała to roladki z kurczaka z pysznym, gęstym bazyliowym sosem i puszystym purée z batatów. Rozpływające się w ustach roladki, faszerowane brokułami i serem feta zaserwowane z brukselką i fasolką szparagową to istne niebo na podniebieniu. Zarówno brukselka jak i fasolka szparagowa obowiązkowo okraszone rumianą bułką tartą z masłem. Obiad w takim wydaniu świetnie sprawdzi się jako danie główne na niejednej uroczystości rodzinnej. Potrawa ta jest pełna warzyw, różnych struktur, kolorów i oczywiście smaków.

Roladki drobiowe zostały najpierw ugotowane, następnie przez krótką chwilę grillowane. Ważnym elementem jest zastosowanie odpowiedniej folii spożywczej przeznaczonej do gotowania żywności. Nie rekomenduję używania folii aluminiowej ze względu na przenikanie aluminium do potraw. Doskonałym zamiennikiem folii jest gotowanie roladek w czystej, lnianej serwecie. Posiadacze piekarników z funkcją pary lub parowaru mają ułatwione zadanie. Zawinięte roladki wystarczy spiąć wykałaczkami i gotować na parze ok 30 minut.

Dodatek słodkich ziemniaków w postaci puree nadaje daniu delikatności. Bataty nie tylko świetnie wyglądają na talerzu ale mają bardzo dobry wpływ na nasz organizm. Zawierają więcej wartości odżywczych i właściwości zdrowotnych w porównaniu do naszych, polskich ziemniaków. W 100 gramach batatów znajduje się aż 98 procent dziennego zapotrzebowania organizmu na witaminę A. Są również źródłem witaminy B6 i mają niski indeks glikemiczny (54). Duża zawartość beta-karotenu pomaga zachować dobry wzrok i zdrową skórę.

Brukselka inaczej kapusta brukselska posiada ogrom właściwości odżywczych i leczniczych. Choć nie jest za bardzo lubianym warzywem (specyficzny zapach i smak), to powinna jednak znaleźć się w naszym menu. Brukselka jest źródłem witamin A,C,E,K oraz witamin z grupy B. Jest też bogata w żelazo, fosfor, cynk, wapń, selen oraz magnez. Nierozgotowana, następnie podgrillowana smakuje doskonale i nie traci swoich wartości odżywczych.


O fasolce szparagowej poczytacie TUTAJ, przy okazji zainspiruje Was ciekawym pomysłem na pożywną zupę ;)

Reasumując poniżej przedstawiam pomysł na pyszne roladki drobiowe faszerowane brokułami i serem feta z sosem bazyliowym, puree z batatów i gotowaną brukselką oraz fasolką szparagową z dodatkiem rumianej bułki tartej. 

Z poniższych składników przygotowałam 4 solidne porcje. 

Składniki:
* 2 piersi z kurczaka
* ok. 7 różyczek brokułu
* ok. 100 - 120 gramów sera typu feta
* sól/ pieprz do smaku
+ folia spożywcza przeznaczona do gotowania żywności/ lniana, czysta serweta/ wykałaczki w przypadku gotowania na parze

Składniki na sos:
* duży pęczek świeżej bazylii ( np. z całej doniczki)
* 1 łyżeczka masła
* 500 ml śmietanki 18% do zup i sosów np. Łaciatej
* kilka kropel soku z cytryny
* sól/pieprz(biały) do smaku 

Puree z batatów:
* 2 -3 bataty o łącznej wadze ok. 700 gramów
* 1 łyżka stołowa miękkiego masła
* 1/2  płaskiej łyżeczki kurkumy
* opcjonalnie: niewielka ilość mleka lub śmietany 
* sól/ pieprz (biały) do smaku

Ponadto:
* dowolna ilość brukselki i fasolki szparagowej
* bułka tarta + masło/olej
* sól
* opcjonalnie cukier do smaku
* opcjonalnie oregano do fasolki

Dodatkowo potrzebujemy:
* tłuczek do mięsa
* praska do ziemniaków
* folię spożywczą przystosowaną do gotowania/ lnianą czystą serwetę/ wykałaczki w przypadku gotowania roladek na parze 
* opcjonalnie: blender do zmiksowania sosu / patelnia grillowa do podgrillowania roladek


Przygotowanie:
W pierwszej kolejności przygotowujemy wszystkie niezbędne składniki w zasięgu ręki. Oczyszczone różyczki brokułu oddzielamy od łodyżek, a ser feta kroimy w niewielkie kawałeczki. Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy i pozbywamy chrząstek oraz błon. Każdą z piersi rozbijamy tak, aby jej za bardzo nie podziurawić. Jeżeli do przygotowania roladek użyjecie folii spożywczej, warto zawczasu rozwinąć ją na desce i na niej już rozbijać kurczaka. Na tak przygotowanym filecie układamy różyczki brokułu i pokrojone kawałki sera feta. Mięso doprawiamy solą i pieprzem. Zawijamy ciasno, tworząc cukierek. Związujemy boki i gotujemy pod przykryciem na średnim ogniu ok. 35 minut.



Po ugotowaniu możemy wbić wykałaczkę. Rolady powinny być zbite i trzymać formę. Odwijamy i grillujemy najlepiej na patelni grillowej z użyciem kilku kropel oliwy bądź oleju. Kroimy w plastry o dowolnej grubości, serwujemy z pysznym, bazyliowym sosem.





Przygotowanie puree z batatów:
Bataty obieramy i kroimy w mniejsze części. Im mniejsze będą kawałki tym szybciej się ugotują. Płuczemy i zalewamy czystą, zimną wodą do przykrycia batatów. Dodajemy ok 1/2 płaskiej łyżeczki soli. Zagotowujemy i gotujemy na średnim ogniu pod przykryciem. Miękkie bataty odcedzamy i ponownie stawiamy na palniku. Odparowujemy nadmiar wody z dna garnka przez kilkadziesiąt sekund. Następnie przepuszczamy przez praskę i doprawiamy. Dobrze przetarte bataty z odrobiną masła i mleka nabierają przyjemnej, mazistej oraz puszystej konsystencji. 

Przygotowanie sosu bazyliowego:
Bazylię siekamy dość drobno. Siekamy zarówno listki jak i łodyżki. Na niewielkiej ilości masła podsmażamy przez krótką chwilę posiekaną bazylię. Dodajemy śmietankę i gotujemy na wolnym ogniu do momentu aż wyraźnie zgęstnieje i odparuje. Pod koniec gotowania sos możemy zmiksować blenderem. Bazylia będzie jeszcze bardziej wyczuwalna, a sos zyska na kolorze. 

Przygotowanie fasolki szparagowej i brukselki z rumianą bułką tartą:
Brukselkę pozbywamy wierzchnich listków, płuczemy i zalewamy zimną wodą. Wodę odrobiny solimy i słodzimy. Możemy dodać do wody również niewielką ilość masła. Od momentu zagotowania, gotujemy ok 6 minut ( bez przykrycia!). Odcedzamy i grillujemy.

Fasolkę szparagową myjemy w zimnej wodzie, odcinamy końcówki. Zalewamy zimną wodą. Dodajemy ok 1/2 płaskiej łyżeczki soli, odrobinę cukru i 1/2 suszonego oregano. Fasolkę gotujemy do momentu aż będzie miękka ale nadal sprężysta. Maksymalnie 12 - 13 minut. 

Na patelnię wysypujemy ok 2 - 3 łyżki bułki tartej. Na średnim ogniu rumienimy bułkę do momentu uzyskania ładnego, złotego koloru. Następnie dodajemy ok 2 łyżki masła i zdejmujemy z ognia. Solimy i okraszamy wcześniej przygotowaną fasolkę i brukselkę. 
Smacznego! ;)



Read more »
Posted by Kompozycja Doskonala Kompozycja Doskonała 2
Podziel się!
etykiety
bataty, brukselka, fasolka szparagowa, obiad, roladki z kurczaka
Nowsze posty
Starsze posty

marca 06, 2021

Krem z pora i pieczarek


Witajcie! Dzisiejszy pomysł na wyśmienitą zupę, to krem z pora i pieczarek. Gęsta, treściwa i rozgrzewająca zupa-krem z tłuczonymi ziemniaczkami i kleksami jogurtu/śmietany. Przygotowanie jest naprawdę szybkie i łatwe. Puszyste puree ziemniaczane idealnie łączy się z aromatem pieczarek i nieco pikantnego pora. Doskonała do zaserwowania rodzinie, gościom podczas uroczystości, ponieważ prezentuje się równie dobrze jak smakuje. Krem z pieczarek i pora zyska na smaku, jeżeli podstawą będzie wcześniej przygotowany wywar z wołowiny, drobiu lub po prostu wegetariański.

Do zagęszczenia zupy użyłam śmietany osiemnastoprocentowej. Śmietanę możecie zastąpić mleczkiem kokosowym lub dodać po prostu dwa ziemniaki. Aby maksymalnie wydobyć aromat pieczarek i pora, warto podczas smażenia dolać niepełną szklankę wytrwanego, białego wina. Odparowane wino nada przyjemnej kwasowości, zbierze smak z dna garnka (niewielkie przypalenia) i nada głębi smaku.

Przy przygotowaniu zup czy sosów stosuję jedną i najważniejszą zasadę. Warzywa przed gotowaniem najpierw podsmażam lub rumienię w piekarniku. W tym przepisie pieczarki, pora oraz włoszczyznę dość drobno kroję i podsmażam w garnku na maśle. Dopiero po tym procesie dodaję bulionu.

Reasumując poniżej przedstawiam przepis na przepyszną zupę krem z pora i pieczarek. Z poniższych składników otrzymałam ok. 3 litry gęstej zupy.

Składniki:
* 1 kg pieczarek
* 2 duże pory
* 2 średniej wielkości cebule
* 2 średniej wielkości ząbki czosnku
* ok 1 litr bulionu ( wołowego, drobiowego, wegetariańskiego)
* ok. 4 łyżki stołowe płynnej śmietany 18% do zup i sosów np. Piątnica ( lub puszka mleka kokosowego ew. dwa duże ziemniaki )
* ok 200 ml (niepełna szklanka) wytrawnego, białego wina
* 3 - 4 liście laurowe
* 3 - 4 ziarenka ziela angielskiego
* dowolne zioła świeże lub suszone: smak grzybów wyciąga lubczyk, rozmaryn i majeranek 
* masło do smażenia
* sól/pieprz do smaku

Składniki potrzebne do przygotowania puszystego puree:
* ok. 500 gramów ziemniaków typu C lub BC (mączyste)
* ok. 2 - 3 łyżki stołowe mleka lub śmietany
* 1 łyżka stołowa miękkiego masła
* opcjonalnie: łyżeczka tartego chrzanu ze słoiczka, zeszklona cebulka, skwarki z boczku
* sól/ pieprz do smaku

Ponadto potrzebujemy:
* Duży garnek najlepiej z nieprzywierającą powłoką
* blender 
* praskę/ tłuczek do ziemniaków

Przygotowanie:
W pierwszej kolejności płuczemy pieczarki i pora. Por przekrajamy wzdłuż (wewnątrz gromadzi się ziemia), dokładnie myjemy i kroimy w półplastry. Umyte pieczarki kroimy również w półplasterki. Cebule obieramy i kroimy w niewielką kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Jeżeli mamy świeże zioła ( rozmaryn obieramy z miękkich listków, bez łodyżki) drobno siekamy - wystarczy ok 1/2 łyżki stołowej. 

W garnku rozgrzewamy niewielką ilość masła i dodajemy pieczarki. Smażymy na średniej mocy palnika. Niezbyt często mieszamy - pieczarki powinny się zrumienić, a nie ugotować. Do zrumienionych pieczarek dodajemy pokrojone oba pory. Kilka podsmażonych pieczarek możemy odłożyć do dekoracji. Dodajemy zioła i dolewamy wino. Alkohol odparowujemy przez krótką chwilę. Dolewamy bulionu i gotujemy na wolnym ogniu, pod przykryciem ok 30 minut. W połowie gotowania możemy dodać pokrojone w mniejsze części dwa ziemniaki. 

Zupę - krem możecie przygotować zaczynając najpierw od ugotowania w garnku wywaru  ( duża porcja włoszczyzny + mięso + niewielka ilość wody) i do niego dodać wszystkie przesmażone składniki. Następnie zarówno włoszczyznę z bulionu jak i pieczarki można zmiksować. 


Zupę miksujemy najlepiej letnią - gorąca mogłaby stępić ostrza w blenderze. Zawczasu możemy wyjąć liście laurowe i ziarenka ziela angielskiego. Zmiksowaną zupę stawiamy jeszcze raz na palnik i zagotowujemy. Następnie zdejmujemy z ognia i w razie potrzeby zagęszczamy śmietaną. W osobnym naczyniu najpierw łączymy chochelkę zupy z łyżką śmietany. Energicznie mieszamy, dodajemy resztę śmietany i dopiero tak przygotowaną i zahartowaną mieszankę wlewamy do zupy. Zupy już nie zagotowujemy. Hartowanie śmietany przed dodaniem do zupy zapobiegnie jej zwarzeniu się. 

Przygotowanie puszystego puree ziemniaczanego:
Aby przygotować pyszne, maziste i puszyste puree należy wybrać odpowiednią odmianę ziemniaków. Myślę, że TEN ARTUKUŁ będzie bardzo pomocny. Ziemniaki obieramy i kroimy w mniejsze części. Jeżeli zależy nam na czasie  - ziemniaki kroimy w małą kostkę i zalewamy wodą tylko do przykrycia. Ugotują się naprawdę szybko. 

Dokładnie wypłukane ziemniaki zalewamy zimną wodą i dodajemy odrobinę soli. Zagotowujemy i zmniejszamy moc palnika na średnią. Gotujemy pod przykryciem do miękkości. Odcedzamy i ponownie stawiamy na pół minuty na palnik, tak aby nadmiar wody z dna garnka odparował. Ziemniaki przeciskamy przez praskę lub ubijamy tłuczkiem z masłem, śmietanką solą i pieprzem ( lub innymi dowolnymi składnikami). 

Serwujemy w dowolny sposób - możemy najpierw ułożyć w głębokim talerzu ziemniaki ( np. wypełnić metalowy ring) i dolać dookoła gęstą zupę. 
Smacznego!;)

Read more »
Posted by Kompozycja Doskonala Kompozycja Doskonała 1
Podziel się!
etykiety
krem, zupa, zupa krem z pieczarek i pora
Nowsze posty
Starsze posty
Nowsze posty Starsze posty Strona główna
Subskrybuj: Posty (Atom)

Migawki z przygotowań w Instagram Reels!

Migawki z przygotowań w Instagram Reels!
Zaobseruj mnie na instagramie ;)

Popularne posty

  • Cynamonki z malinami i kremem maślanym z mascarpone
    Witajcie!;) Wczoraj upiekłam rozpływające się w ustach Raspberry Cinnamon Rolls, czyli trochę lata w typowo jesiennym wypieku. Element kwaśn...
  • Duszone polędwiczki wieprzowe w sosie z boczniakami
    Witajcie! Dzisiejszy pomysł na pyszny obiad, to rozpływające się w ustach bitki z polędwiczek wieprzowych w gęstym, grzybowym sosie. Kruche,...
  • Esencjonalne flaczki wołowe jak u mamy
    Witajcie! ;) Wczoraj ugotowałam przepyszne flaczki wołowe. Są gęste, wyraziste, lekko ostre i mają przyjemny aromat dzięki majerankowi i lub...
  • Wyśmienity barszcz czerwony na żeberkach
    Witajcie! ;) Propozycja na dzisiejszy obiad to wyrazisty w smaku barszcz czerwony, wolno gotowany na wywarze z żeberek z dodatkiem aromatyc...
  • Domowy ramen z pieczoną karkówką, marynowanym jajem, boczniakami i olejem z palonego czosnku
    Witajcie! ;) Dzisiaj chciałabym przedstawić Wam danie, nad którym pracowałam od kilku dni. Co ciekawsze, przymierzałam się do ugotowania go ...
  • Pieczona polędwiczka wieprzowa w sosie szpinakowo-kurkowym z fasolką szparagową i brokułami
    Witajcie! ;) Dzisiaj przygotowałam bardzo smaczny i aromatyczny obiad! ;) Polędwiczka wieprzowa, długo pieczona w niskiej temperaturze jest ...
  • Pieczone bezmięsne sajgonki w cieście filo z domowym sosem chili słodko-kwaśnym
    Witajcie! ;) Dzisiejsza piątkowa propozycja na bezmięsny obiad to przepyszne i bardzo syte sajgonki. W tym przepisie użyłam warzyw korzeniow...
  • Placki ziemniaczane z wieprzowym gulaszem i surówką z pora
    Witajcie! ;) Kto z nas nie ubóstwia placków ziemniaczanych? Chrupiących, dobrze doprawionych, a najlepiej z gulaszem lub sosem grzybowym. Zn...
  • Rumsztyk z siekanej wołowiny z cebulą i ziemniaczaną zapiekanką
    Witajcie! Dzisiejszy pomysł na obiad to soczysty siekany kotlet wołowy z duszoną cebulą. Zapomniane danie z czasów PRL, sycące, przygotowane...

Szukaj na tym blogu

Kurczak słodko-kwaśny z surówką z białej kapusty

Witajcie! Dzisiejszy pomysł na obiad to sweet and sour chicken. Rozpływający się w ustach kurczak z warzywami i ananasem w sosie słodko-kwa...

Tags

babka wielkanocna barszcz czerwony obiad beza bigos bitki wieprzowe cielęcina cinnamon rolls de volaille fasolka po bretonsku fast food flaczki wołowe gołąbki gulasz jogurtowe ciasto kacze udka karkówka kluski śląskie knedle z jabłkami krokiety krupnik kuchniapolska kurczak w sosie mazurek naleśniki obiad pasztet pierogi pizza placki ziemniaczane polędwiczka wieprzowa pomidorowa ramen tatar wołowy wegańskie wegetariańskie zupa Żeberka wieprzowe

Wykwintne dania na specjalne okazje

Wykwintne dania na specjalne okazje

Kompozycja Doskonała

rondel
Baza przepisów kulinarnych

Polub stronę na Facebooku

Polub stronę na Facebooku
Ceneo.pl
Ceneo.pl

Zaobserwuj mój profil na Instagramie

Zaobserwuj mój profil na Instagramie
Roboty kuchenne - wybierz na Ceneo
Obsługiwane przez usługę Blogger.
Ⓒ 2018 Kompozycja Doskonała - przepisy na pyszne obiady, zupy i ciasta . Design created with by: Brand & Blogger. All rights reserved.