Kompozycja Doskonała - przepisy na pyszne obiady, zupy i ciasta

Strony

  • Dania główne
  • Zupy
  • Słodkości
  • Przystawki
  • Instagram
  • Facebook
  • TIK TOK
  • UPRAWA POMIDORÓW
  • REGULAMIN

kwietnia 29, 2023

Kotlet de volaille


Witajcie!
Dzisiejszy pomysł na pyszny obiad to słynne kotlety de volaille. Z chrupiąca panierką i dobrze doprawionym, pietruszkowym masłem, które nadaje soczystości. 




"

Składniki:
* Piersi z kurczaka - jedna pierś jeden kotlet
+ panierka:
* 3 jaja rozm M + sól/ pieprz
* bułka tarta
* mąka pszenna
* olej lub masło klarowane do smażenia
+ tłuczek do mięsa

Masło pietruszkowe:
* 1 masło min 82% w temperaturze pokojowej
* 1 nać pietruszki
* 1 ząbek czosnku
* sól himalajska/ pieprz kolorowy mielony

Surówki:
SURÓWKA Z MARCHWII: 
* 3 średniej wielkości marchewki
* 1 jabłko ( Lobo, Szampion, Gala)
* sok z 1/2 cytryny
* cukier/ miód

SURÓWKA Z SELERA:
* 1 seler
* 200 ml dowolnej śmietany/ jogurtu
* sok z 1/2 cytryny
* 2 łyżki stołowe drobno siekanych orzechów włoskich


SURÓWKA Z BURACZKÓW:
* 0,5 kg buraków ćwikłowych
* 1 łyżka chrzanu ze słoiczka
* sok z 1/2 cytryny
* 1 łyżka masła
* opcjonalnie: słodka śmietanka 30%


Przygotowanie:
W pierwszej kolejności przygotowujemy masło. Natkę pietruszki i czosnek drobno siekamy. Łączymy z miękkim masłem. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Równomiernie rozprowadzamy na folii aluminiowej. Szczelnie zawijamy i wkładamy na 10 minut do zamrażarki.


Piersi z kurczaka, myjemy, osuszamy i oczyszczamy. Mięso pozbywamy chrząstek i białych błonek. Pierś rozbijamy dokładnie, ale delikatnie. Nie możemy przedziurawić mięsa. Pierś rozbijamy tak, aby gładka strona z błoną była nienaruszona.

Jajka roztrzepujemy za pomocą rózgi lub widelca, doprawiamy. Przygotowujemy na osobnych talerzach składniki panierki.
 

Na każdej rozbitej piersi układamy "batonik" z masła. Zwijamy od siebie, zawijając delikatnie boki. Podczas zwijania możemy zwilżyć dłonie wodą. Najlepiej, kiedy de volaille zmieścimy w naszych dłoniach - będziemy mogli ładnie go uformować. Gotowe panierujemy najpierw: mąka, następnie rozbełtane jajko i bułka tarta. W przypadku podwójnego panierowania czyli jeszcze raz jajko i bułka - zabezpieczymy kotlety przed wypłynięciem masła.

Tak przygotowane smażymy na głębokim tłuszczu. Smażymy na mocnym ale niepalącym się tłuszczu ( na kuchence indukcyjnej 6 w skali 1-10). Kotlety wkładamy za pomocą łyżki cedzakowej, smażymy do wyraźnego zarumienienia. Odkładamy na ręcznik papierowy. Ważne jest aby kotlety przed smażeniem miały temperaturę pokojową. Wyjęte prosto z lodówki mogłyby być wewnątrz surowe. Dla pewności kotlety możemy włożyć do nagrzanego piekarnika ( ok.160 stopni) na ok. 6 minut.

Przygotowanie surówek:
W przypadku surówki z marchwi i z selera obie trzemy na tarce o drobnych oczkach i doprawiamy. Surówkę z buraków trzemy z wcześniej ugotowanych do miękkości buraków. Gotujemy nieobrane buraki, następnie studzimy, obieramy i trzemy na tarce o średnich oczkach. Tarte buraki przesmażamy na niewielkiej ilości masła ( możemy dodać słodkiej śmietanki). Letnie doprawiamy chrzanem ze słoiczka, sokiem z cytryny, solą oraz w razie potrzeby pieprzem.


Read more »
on kwietnia 29, 2023 0
Podziel się!
etykiety
de volaille, kotlet schabowy, obiad, surówka z marchwi, surówka z selera
Nowsze posty
Starsze posty

kwietnia 28, 2023

Rosół drobiowo-wołowy

Witajcie! Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na przepyszny rosół doskonały! Wolno gotowany, klarowny i pełen aromatów. Przygotowany na mięsie wołowym i drobiowym. Wyjątkowo smakuje z domowym makaronem, kluskami lub po prostu solo, w kubku. Rozgrzewa, stawia na nogi, świetnie sprawdzi się na niejednym, rodzinnym spotkaniu. Niedzielny rosół z makaronem z marchewką, kawałkami rozpływającego się w ustach mięsa i posiekaną natką pietruszki. Pyszny, dobrze doprawiony, bez wzmacniaczy smaku, rosół doskonały!

Esencjonalny wywar mięsno-warzywny może być idealną bazą do krupniku czy pomidorowej. Przepis na wyśmienity krupnik znajdziecie TUTAJ, a przepis na znakomitą pomidorówkę jest TUTAJ.

Z poniższych składników przygotowałam ok. 4 l rosołu.

Składniki:
* szponder z kością o wadze ok. 300- 320 gramów
* 2 szt. szyi indyczych o łącznej wadze ok 300 gramów
* 3 skrzydełka z kurczaka
* 2 podudzia z kurczaka
* porcja rosołowa korpus z kurczaka
* 3 średniej wielkości cebule
* 3 średniej wielkości marchewki
* ok. 120 gramów selera
* 1 por
* 2 średniej wielkości pietruszki
* 4 liście laurowe
* 5 ziarenek ziela angielskiego 
* kilka liści kapusty włoskiej
* nać pietruszki
* 1 płaska łyżka stołowa suszonego lubczyku lub gałązki świeżego
* sól/pieprz/ sos sojowy jasny do smaku 
Opcjonalnie można dodać pomidora/ paprykę


Ponadto potrzebujemy:
* garnek ok 6 l
* opcjonalnie: opalarka do crème brûlée
* łyżka cedzakowa do zdjęcia szumowin
* duże sito do przecedzenia rosołu

Przygotowanie:
Mięso dokładnie płuczemy, osuszamy i układamy na dnie czystego garnka. Warzywa obieramy, kroimy w mniejsze części (najlepiej po skosie). Cebulę obieramy i przekrajamy na pół. Opalamy nad ogniem lub za pomocą opalarki. Cebulę musimy naprawdę dobrze przypalić  - powinna być z wierzchu czarna.

Wszystkie opłukane i osuszone składniki, umieszczamy w garnku. Zalewamy zimną wodą ponad poziom składników. Doprawiamy i zagotowujemy  Stawiamy na palnik - włączamy największą moc i zagotowujemy. Następnie zmniejszamy moc palnika o połowę. Zdejmujemy szumowiny i gotujemy na wolnym ogniu ok. 4 godziny. 

Jeżeli chcemy uzupełnić poziom wody - dolewamy tylko przegotowany wrzątek. Rosołu nie mieszamy, nie solimy podczas gotowania i nie przykrywamy przykrywką. Kiedy rosół nabierze złotego koloru, warzywa zaczną się rozpadać wraz z mięsem, oszczędzamy. Odcedzony rosół doprawiamy solą, pieprzem i sosem sojowym jasnym. Serwujemy z ulubionymi dodatkami. 

Read more »
on kwietnia 28, 2023 2
Podziel się!
etykiety
rosół, rosół drobiowo-wołowy
Nowsze posty
Starsze posty

kwietnia 01, 2023

Pavlova z malinami


Witajcie!
Jeżeli szukacie przepisu na idealną bezę, to świetnie trafiliście! Beza Pavlova to bez wątpienia królowa wypieków. Z zewnątrz ma chrupką skorupkę, a jej wnętrze to pyszna, delikatna pianka. Doskonale komponuje się z kremem śmietanowym z mascarpone i kwaśnymi owocami. 

Aby przygotować idealną bezę należy przestrzegać kilku wskazówek. Zarówno temperatura białek ma znaczenie, ilość i grubość cukru oraz temperatura i czas pieczenia.
 


Składniki:
* 6 białek w rozmiarze M w temperaturze pokojowej
* 300 gramów cukru
* 1 łyżka stołowa soku z cytryny
* 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
* szczypta soli

Krem śmietankowy z mascarpone:
* 250ml śmietanki najlepiej 36% ( lub 30%)
* 250 gramów serka mascarpone
* 2-3 łyżki stołowe cukru pudru
* 1 śmietanfix 9g np. "Dr. Oetkera"

Polewa malinowa:
* ok 500 gramów malin świeżych lub mrożonych
* sok z 1/2 cytryny
* 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
* cukier - ilość według uznania

Przygotowanie:
Białka oddzielamy od żółtek - robimy to bardzo ostrożnie i dokładnie. Misa, w której będziemy miksować białka musi być sucha i czysta.
 

Piekarnik nastawiamy na 150 stopni z termoobiegiem. Przygotowujemy blachę z papierem do pieczenia. Odrysowujemy talerzem okrąg. Następnie odwracamy papier na drugą stronę. J

Białka od razu miksujemy na najwyższych obrotach ze szczyptą soli. W momencie kiedy białka się spienią stopniowo dosypujemy cukier. Dosypujemy po jednej łyżce, miksujemy cały czas na najwyższych obrotach. Zanim dodamy kolejną łyżkę cukru, nie spieszmy się. Dajmy chwilę, aby mógł się rozpuścić. Miksowanie białek może potrwać nawet do 10 - 11 minut. Po dodaniu 300 gramów cukru, dodajemy łyżkę soku z cytryny i nadal miksujemy. Białka muszą być bardzo sztywne i błyszczące. Pod koniec miksowania dodajemy skrobię.

Ubite białka ostrożnie przekładamy na blachę z papierem ( w każdy róg blachy pod papierem, dajmy łyżkę białek - zapobiegnie to unoszeniu się papieru podczas pieczenia). Nakładamy bezę w miarę szybko i sprawnie. Wewnątrz tworzymy niewielkie wgłębienie ( w tym miejscu beza zawsze się zapada). Formujemy za pomocą łyżki, bądź widelca. Bezę możemy również przełożyć do rękawa cukierniczego z dowolną tylką.

Bezę wkładamy do nagrzanego piekarnika (150'C termoobieg) i od razu po włożeniu zmniejszamy temperaturę do 105 stopni. Granica suszenia to między 100 a 110 stopni C. Bezę pieczemy ok. 2 i pół godziny. Mój patent na idealną bezę - która po upieczeniu łatwo odchodzi od papieru to: w połowie pieczenia czyli po ok 1h 15 minutach zmieniamy ustawienia pieczenia na TERMOOBIEG + PIECZENIE SPODU ( jest to funkcja pieczenia pizzy). Upieczoną Pavlovą pozostawiamy w
 uchylonym piekarniku ok 20 - 30 minut. Krem na bezę najlepiej nałożyć przed przyjściem gości.
 

Przygotowanie kremu śmietankowego z mascarpone:
W pierwszej kolejności musimy schłodzić wszystkie składniki. Śmietankę kremówkę umieszczamy w lodówce lub w zamrażarce. Musi być bardzo zimna i przez to gęsta. Mascarpone chłodzimy w lodówce. Naczynie (najlepiej metalowe) również chłodzimy. Kluczem do uzyskania naprawdę dobrego, sztywnego kremu jest schłodzenie wszystkich składników, a nawet misy i mieszadła.

Śmietankę i mascarpone umieszczamy w misie. Włączamy od razu najwyższe obroty. Krem powstanie w kilka chwil. Pod koniec dodajemy cukier puder i śmietanfix. Miksujemy tylko do połączenia składników. Krem możemy wstawić do lodówki i dekorować nim bezę na przyjście gości.

Przygotowanie polewy malinowej:
Czyste maliny przekładamy do garnka, dodajemy cukier i sok z cytryny. Gotujemy na średnim ogniu do wyraźnego zgęstnienia. Dla uzyskania bardziej mazistej struktury, maliny możemy zmiksować blenderem. Pod koniec dodajemy łyżeczkę skrobi ziemniaczanej - lub najpierw rozpuszczamy mąkę w kieliszku wody a następnie dolewamy do malin.

Na wierzch pavlovej nakładamy krem z mascarpone, następnie polewamy polewą malinową. Dekorujemy dowolnymi ziołami i oprószamy cukrem pudrem. 
Smacznego!
Read more »
on kwietnia 01, 2023 1
Podziel się!
etykiety
beza, ciasto, pavlova
Nowsze posty
Starsze posty

marca 21, 2023

Gęsta i sycąca fasolka po bretońsku

Witajcie! ;) Dzisiaj chciałabym przedstawić Wam najlepszy przepis na pyszną i gęstą fasolkę po bretońsku. Jest dobrze doprawiona, sycąca, możemy ją zajadać z różnymi dodatkami lub solo. Mocno pomidorowa, pachnąca boczkiem i kiełbasą, z rozpływającą się w ustach fasolą. Rozgrzewa i apetycznie pachnie. Tworzy doskonałą kompozycję z gładkim, puszystym purée ziemniaczanym lub chrupką bagietką.



Z poniższych składników przygotowałam 7 sporej wielkości porcji. 


Składniki:
* 500 gramów białej fasoli Jaś
* 3 laski kiełbasy dobrej jakości 
* 250 gramów boczku wędzonego
* Duża butelka przecieru pomidorowego 
* nieduży słoiczek koncentratu pomidorowego
* 4 listki laurowe
* 4 ziarenka ziela angielskiego
* 3 kuleczki owoców jałowca
* 2 duże białe cebule najlepiej czosnkowe
* 2 ząbki czosnku
* 1 łyżeczka suszonego majeranku
* 1 łyżeczka cząbru
* 1 łyżeczka mielonego kminku
* 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
* 1 łyżeczka ostrej papryki
* sól/pieprz/sos sojowy jasny/ciemny do smaku 

Przygotowanie:
Przygotowanie fasolki po bretońsku może zająć ok. 1,5h. W pierwszej kolejności fasolę musimy namoczyć przez całą noc w dużej misy. Nalewamy nawet 10 cm wody ponad poziom fasoli.  Następnego dnia poprzednio namoczoną fasolę, płuczemy, zalewamy zimną wodą, dodajemy ziele angielskie, jałowiec i liście laurowe. Zagotowujemy i gotujemy do miękkości, pod przykryciem na średnim ogniu.

Podczas gdy fasola się gotuje. Przygotowujemy i kroimy resztę składników. Kiełbasę (warto obrać z osłonki) kroimy w półplastry, boczek w mniejszą kostkę, cebulę drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę. Na głębokiej i suchej patelni podsmażamy boczek. Następnie na tłuszczu po boczku smażymy kiełbasę (rumienimy, wytapiamy tłuszcz). Zdejmujemy boczek z kiełbasą z patelni i szklimy posiekaną cebulę z czosnkiem. Do przesmażonej cebuli dodajemy koncentrat pomidorowy. Dodajemy na patelnię passatę pomidorową i przez 10-12 min. redukujemy na średnim ogniu z nadmiaru płynu i wydobywamy kolor (jeżeli używamy pomidorów z puszki warto przed gotowaniem zmiksować je blenderem). Wszystkie przesmażone składniki przekładamy do gotującej się MIĘKKIEJ fasoli. Jeżeli za wcześnie połączymy wszystkie składniki, czas gotowania fasoli może się wydłużyć. Wtedy należy ratować się cukrem - trik, który się sprawdza ;) Ważne jest aby podgotować całość razem, tak aby danie przeszło smakami i aromatami. Nie warto spieszyć się z przygotowywaniem fasolki po bretońsku. Dokładne przesmażenie poszczególnych składników, odparowanie passaty pomidorowej i powolne gotowanie nada daniu wyjątkowego smaku i głębokiego, czerwonego koloru. Nie zagęszczajmy fasolki zasmażką. Powinna być naturalnie gęsta, bez mąki. 

Fasolkę po bretońsku warto przygotować dzień wcześniej. Dzięki temu zyska na wyrazistości. Podajemy z pieczywem lub tłuczonymi ziemniaczkami.
Smacznego! ;) 

Read more »
on marca 21, 2023 0
Podziel się!
etykiety
fasolka, fasolka po bretonsku, kuchniapolska, obiad
Nowsze posty
Starsze posty

października 01, 2022

Kruche ciasto ze śliwkami


Witajcie! ;) Niedawno upiekłam przepyszne ciasto z dużą ilością śliwek węgierek. Kruchy spód, boki i wierzch ciasta doskonale komponują się z rozpływającymi w ustach owocami. Wypiek przygotowałam z myślą o zbliżającym się weekendzie. Był to strzał w dziesiątkę. Ciasto fenomenalnie smakowało przy porannej kawce na tarasie i herbacie wieczorem. Swoim wyglądem zdumiewało częstowanych gości, a zapach śliwek z cukrem trzcinowym i cynamonem unosił się w całym domu. 



Użyłam śliwek odmiany węgierka dąbrownicka. Wyjątkowo smaczna, soczysta i słodka. Dodatkowo w tej odmianie w bardzo łatwy sposób odchodzi pestka. Owoce te mają wiele cennych właściwości. Przede wszystkim regulują trawienie, chronią przed wolnymi rodnikami i zapobiegają zaparciom. Są bogate w błonnik, witaminę B, oraz takie minerały jak potas, żelazo, fosfor, magnez i wapń.

Składniki:
* 250 gramów bardzo zimnego masła ( cała duża kostka ma 200 gramów)
* 300 gramów mąki pszennej tortowej
* 200 gramów mąki krupczatki
* 2 żółtka
* 2/3 szklanki cukru pudru ( moja szklanka ma 250ml)
* 1 kopiata łyżka gęstej, kwaśnej śmietany 18%

* ok. 1 kg śliwek węgierek
* ok. 2 łyżki cukru trzcinowego (według upodobań)
* 1/2 łyżeczki cynamonu
* ok. 1 łyżka cukru białego (według upodobań)
* 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej

Tortownica, w której piekłam ma 24cm średnicy. Zaraz po przygotowaniu śliwek, nastawiamy piekarnik na 180'C grzanie góra/dół. Przed pieczeniem należy blaszkę nasmarować masłem, zarówno spód jak i boki ( nie za dużo masła!).


Przygotowanie:
Śliwki myjemy, pozbywamy pestek i kroimy w mniejsze części. Przekładamy do głębokiej patelni/ garnka i dusimy na średnim ogniu. Dodajemy stopniowo cukier i cynamon. Odparowujemy z namiaru płynu. Duszenie śliwek może zająć ok. 10-15 minut. Gotowe śliwki odstawiamy do wystudzenia. ** Nastawiamy piekarnik na 180'C grzanie góra/dół. **

Przygotowanie ciasta:
Masło kroimy w kostkę ( pamiętajmy aby masło było naprawdę zimne).Mąkę pszenną i mąkę krupczatkę łączymy z masłem i siekamy. Można siekać nożem lub łopatką metalową. Ja preferuję łopatkę, jest bardziej poręczna i wygodna. W momencie gdy mąka razem z masłem zamieni się w piasek. Robimy wgłębienie. Dodajemy cukier puder, żółtka i śmietanę.
Wszystko razem łączymy nadal siekając. Kiedy składniki wyraźnie się połączą, a ciasto będzie bardziej zbite możemy wyrabiać je rękami. Nie długo i tworzymy zwartą kulę. Kulę dzielimy na dwie części, jedną większą drugą mniejszą. Mniejszą kulkę ciasta zawijamy szczelnie w folię spożywczą ( to ciasto będzie nam potrzebne na dekoracje) i wstawiamy do lodówki.

Ciasto wałkujemy na grubość ok. 3 mm. Rozwałkowane ciasto przekładamy do tortownicy. Jeżeli podczas przenoszenia, ciasto się nam porozrywa, możemy potem je dolepić. Dno i boki tortownicy po wylepieniu ciastem, nakłuwamy widelcem. Tak przygotowane ciasto wkładamy do lodówki na 30 minut. Następnie z lodówki do nagrzanego piekarnika.  Podpiekamy spód przez ok. 20-30 minut w 180'C grzanie góra/ dół. Po 20 minutach musimy obserwować, czy spód zrobił się lekko złoty. Jeżeli tak, możemy wyjąć blaszkę. UWAGA: nie wyłączamy piekarnika.


Na jeszcze gorące ciasto, wykładamy śliwki - jeżeli owoce pływają w dużej ilości soku, warto nakładać je za pomocą łyżki cedzakowej. Resztę ciasta, które odłożyliśmy do lodówki, używamy do dekoracji - kroimy w paski, trzemy na tarce lub wylepiamy kwiatki i układamy na wierzchu. Tak przygotowane ciasto, wkładamy do gorącego piekarnika. Nastawiamy czas na 50 minut. Po upływie ok.40 minut obserwujemy ciasto - jeżeli ma ładny rumiany kolor możemy wyłączyć piekarnik. Ciasto zostawiamy w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach. Studzimy ok. 20 minut. Kroimy dopiero po całkowitym wystudzeniu.

Smacznego! ;)

Read more »
on października 01, 2022 0
Podziel się!
etykiety
ciasto, ciasto ze śliwkami
Nowsze posty
Starsze posty

września 28, 2022

Kurczak w czosnkowej glazurze z pieczonymi ziemniakami i surówką colesław



Witajcie! Przygotowałam filety z kurczaka w zupełnie nowej, ciekawszej odsłonie. Grillowane kąski kurczaka, duszone w gęstym i czosnkowym sosie. Smakują doskonale z pieczonymi ziemniakami i surówką colesław. Kurczak w tym wydaniu rozpływa się w ustach. Świetnie łączy się z pieczonymi, zarumienionymi ziemniakami i surówką z białej kapusty. Dania z kurczaka wcale nie muszą być nudne. Jeżeli lubicie wyraziste dania, z dominującą nutą czosnku, to ten przepis przypadnie Wam do gustu.
 



Pieczone ziemniaczki na wzór ziemniaków hasselback wybitnie łączą się z miękkimi kawałkami kurczaka. Tworzą po prostu kompozycję doskonałą. Ziemniaki dzięki temu, że mają głębokie nacięcia, szybciej się pieką, są chrupkie z zewnątrz i miękkie w środku.

Z poniższych składników przygotowałam 3 solidne porcje.

Składniki:
* 2 piersi z kurczaka ok 450 gramów
* 5 ząbków czosnku
* 1 duża cebula
* 3 łyżki stołowe sosu ostrygowego
* 1 łyżeczka sosu rybnego
* cukier/ sól/ pieprz do smaku
* ok 1 i 1/2  - 2 szklanki  wody
* masło do smażenia
* olej do smażenia

Surówka colesław:
* niewielka główka kapusty ok 1,5 kg
* 1 duża marchew
* 1 cebula
* 1 jabłko
* 3 łyżki stołowe ulubionego majonezu
* 2 łyżki stołowe jogurtu naturalnego
* 0,5 łyżki stołowej soku z cytryny/ octu winnego/ octu jabłkowego
* Opcjonalnie 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
* sól/ pieprz/ cukier do smaku

+ dodatkowo:
* ok. 0,5 kg ziemniaków nie za dużych (podobnej wielkości)
* 2 - 3 łyżki oliwy z oliwek
* gruboziarnista sól np. himalajska
* świeże zioła np. tymianek/ oregano/ rozmaryn


Przygotowanie:
Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy, pozbywamy błon oraz chrząstek. Kroimy po skosie w tzw. polędwiczki. Rozgrzewamy patelnię z niewielką ilością oleju. Smażymy szybko do zarumienienia mięsa. Zgrillowane mięso zdejmujemy z patelni. Drobno posiekany czosnek i cebulę smażymy na tej samej patelni po smażeniu mięsa z odrobiną masła. Dolewamy oba sosy oraz wodę. Na średniej mocy palnika redukujemy sos przez kilka minut. Następnie do sosu dodajemy wcześniej zgrillowane kąski kurczaka. Dusimy całość pod przykryciem do momentu aż sos wyraźnie zgęstnieje i mięso wchłonie część sosu. Przygotowanie mięsa w glazurze powinno zająć ok 20 minut. Kluczowe jest odparowanie większej części sosu, tak aby ten nabrał gęstości i przylegał do mięsa. Sos ostrygowy oraz rybny jest słony, dlatego warto doprawianie solą pozostawić na sam koniec (może okazać się, że doprawimy jedynie cukrem i pieprzem). 


Główkę kapusty pozbywamy wierzchnich liści. Kapustę kroimy, pozbywamy twardego głąbu.  Szatkujemy ostrym nożem dość drobno, bądź trzemy na mandolinie. Solimy i odstawiamy aby zmiękła. Odciskamy. Szatkujemy również marchew, cebulę i jabłko. Nasiona kopru włoskiego rumienimy przez krótką chwilę na mocno rozgrzanej i suchej patelni.
Wszystkie składniki dokładnie łączymy ze sobą w dużej misy. Pod koniec doprawiamy według własnych upodobań. Surówka colesław najlepiej smakuje kolejnego dnia. 


Ziemniaki (młode lub stare) obieramy (młodych nie obieramy), płuczemy, osuszamy i nacinamy. Nacinamy ostrożnie, tak aby nie przekroić ziemniaków. Gęsto ponacinane ziemniaki możemy piec zarówno w naczyniu żaroodpornym ( bez przykrycia) lub na blaszce od piekarnika wyścielonej papierem do pieczenia. Ziemniaki skrapiamy oliwą i wkładamy do nagrzanego piekarnika  - 200 stopni termoobieg. Pieczemy ok. 35 - 40 minut. Muszą się zarumienić i nabrać chrupkości z zewnątrz. Każdy piekarnik jest inny, mocniejszy lub słabszy. Po upływie 40 minut warto sprawdzić ziemniaki i w razie potrzeby dopiec przez 10 minut w nieco niższej temperaturze. Upieczone solimy gruboziarnistą solą himalajską. Serwujemy z ulubionymi świeżymi ziołami. 


Read more »
on września 28, 2022 1
Podziel się!
etykiety
kurczak w glazurze czosnkowej, kurczak w sosie, obiad, pieczone, sos czosnkowy, surówka, surówka z białej kapusty, ziemniaki
Nowsze posty
Starsze posty

września 06, 2022

Pierogi z kapustą i grzybami



Witajcie!;)
Jeżeli szukacie przepisu na pyszne pierogi z kapustą i grzybami to świetnie trafiliście. Pierogi z tego przepisu, mają cudowny bardzo aromatyczny farsz. Kiszona kapusta, mięsiste prawdziwki, podsmażone na maśle pieczarki, rumiana cebulka i duża ilość czosnku to bez wątpienia kompozycja doskonała. Najlepiej smakuje, następnego dnia po spędzonej nocy w lodówce. Smaki się łączą, farsz nabiera przyjemnej struktury i bardzo łatwo nakłada się na kółeczka ciasta pierogowego.


Wigilijne, tradycyjne, postne pierogi według mnie biją na głowę każde, nawet te z mięsnym farszem. Pierogi z kapustą i grzybami to obowiązkowa pozycja w świątecznym menu. Dlatego za przygotowanie zabieram się stosunkowo wcześnie. Przygotowuję ok. 90 szt. pierogów, porcjuję i zamrażam. Dzięki temu mam spokojną głowę, że z resztą dań zdążę na czas. A przecież wiemy jaki chaos panuje w kuchni, podczas świątecznych przygotowań ;) 

Kapitalnym dopełnieniem smaku pierogów o leśnym aromacie jest zaserwowanie czerwonego wina. Wyraźny smak grzybów w farszu, w akompaniamencie wina z czarnych porzeczek to bez wątpienia mistrzowska kompozycja. Kieliszek słodkiego wina o głębokiej barwie, lekko kwaskowatym tonie i charakterystycznej woni dojrzałych porzeczek znakomicie sprawdzi się na uroczystej kolacji. Wino z 
Winiarni Zamojskiej zamknięte w subtelnej butelce z przyjemną dla oka grafiką, wzorowo przyozdobi świąteczny stół. 

Reasumując poniżej przedstawiam przepis na pyszne pierogi z kapustą i grzybami. Z poniższych składników przygotowałam ok 90 sztuk pierogów. 

Składniki na farsz:
* 1 kg kapusty kiszonej najlepiej ekologicznej
* ok. 600 gramów mrożonych prawdziwków ( lub innych grzybów np. maślaków)
* ok 500 gramów pieczarek
* 3 średniej wielkości cebule
* 4 ząbki czosnku
* 1 łyżka suszonego majeranku
* 5 listków laurowych
* 5 ziarenek ziela angielskiego
* masło min 82% do smażenia
* 2 łyżki stołowe jasnego sosu sojowego
* sól/pieprz do smaku 

Składniki potrzebne do przygotowania ciasta:
* 750 gramów mąki pszennej tortowej typ 450
* ok 450 ml gorącej wody
* 1 1/2 łyżki stołowej oleju
* 2 szczypty soli


Przygotowanie farszu:
Kapustę odcedzamy na sicie, ale nie pozbywamy się soku. Drobno siekamy i przekładamy do dużego garnka. Zalewamy sokiem i wodą do przykrycia kapusty. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i majeranek. Solimy i pieprzymy dopiero kiedy kapusta wyraźnie zmięknie i odparuje z nadmiaru wody. 

Prawdziwki rozmrażamy i bardzo drobno siekamy. Pieczarki myjemy, kroimy w cienkie półplasterki. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Czosnek obieramy i przepuszczamy przez praskę. Cebulę wraz z czosnkiem smażymy na niewielkiej ilości masła do wyraźnego zarumienienia. Zdejmujemy z patelni i na tej samej smażymy pieczarki. Smażymy do uzyskania złotego koloru i odparowania nadmiaru wody. Zdejmujemy z patelni i tak samo postępujemy z prawdziwkami. Generalnie należy wszystkie składniki przesmażyć na tej samej patelni po kolei. Dodamy je do kapusty dopiero kiedy ta będzie gotowa. 


Przygotowanie farszu, odparowanego i gęstego zajmie ok 2 godzin. 

Odparowaną, gęstą kapustę pozbywamy liści laurowych i ziarenek ziela angielskiego. Dodajemy wszystkie przesmażone wcześniej składniki. Na średniej mocy palnika gotujemy całość do momentu aż odparuje cały płyn. Doprawiamy solą, pieprzem oraz sosem sojowym. Odstawiamy do wystudzenia i przekładamy do lodówki na całą noc. 

Przygotowanie ciasta:
Mąkę przesiewamy. Dodajemy sól i gorącą wodę. Najpierw ciasto możemy mieszać drewnianą łyżką w misce, następnie po chwili zagniatać rękoma. Dodajemy olej i wyrabiamy. Ciasto powinno być aksamitne, zbite i elastyczne zarazem. Gotowe ciasto przekładamy do siateczki, zawijamy szczelnie i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.
Po upływie 15 minut, dzielimy ciasto na 3 - 4 części i wałkujemy po jednej. Im cieniej rozwałkujemy ciasto, tym smaczniejsze będą pierogi. To farsz jest najważniejszy, choć ciasto nie powinno odstawać z boku ;) Farsz nakładamy solidnie, łyżeczkę na jedno kółko. Polecam do wykrajania kółek - metalowy ring, ale szklanka również będzie dobra. Każdy pierożek dokładnie lepimy i odkładamy na oprószoną mąką tacę. Gotowe pierogi wrzucamy na gotującą, osoloną wodę. Gotujemy ok 4 - 5 minut. Wyławiamy za pomocą łyżki cedzakowej.

* Nadmiar pierogów możemy zamrozić, najpierw na tacce tak aby się nie dotykały. Następnie przekładamy do próżniowych woreczków

* Zajrzyjcie na moje wyróżnione relacje na InstaStories z ikonką pierożka. Znajdują się tam zdjęcia i filmy z przygotowania pierogów @kompozycja_doskonala. 

Read more »
on września 06, 2022 1
Podziel się!
etykiety
ciasto, pierogi, pierogi z kapustą i grzybami, święta
Nowsze posty
Starsze posty

września 02, 2022

Kotlet schabowy z kapustą



Witajcie! ;)
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na wyśmienity, niedzielny obiad. Klasyka polskiej kuchni i bohater niedzielnych, rodzinnych obiadów. W wielu polskich domach kotlet schabowy króluje na stołach w towarzystwie ziemniaków i mizerii lub kapusty zasmażanej.



Niedzielny obiad to uroczysta uczta w gronie najbliższych. Czas kiedy cała rodzina jest razem, a z kuchni za sprawą pani domu wydobywają się cudowne zapachy. Czyżby to taka nasza polska tradycja, że w niedzielę zasiadamy przy wspólnym obiedzie, a w tle słuchamy i zgadujemy hasła z "Familiady". 



Składniki:
* schab wieprzowy, kawałek ok. 100 - 120 gramów na porcję. 
* 3 duże cebule
* 0.5 l mleka
* 5 ząbków czosnku
* majeranek
* sól himalajska
* pieprz kolorowy

+ panierka:
* mąka pszenna tortowa
* bułka tarta
* 2 jajka 
* 100 gramów śmietany słodkiej lub kwaśnej

Składniki potrzebne do przygotowania kapusty zasmażanej:
* 1 główka młodej kapusty ( sporej wielkości )
* 10 szt. pieczarek średniej wielkości
* 5 szt. szalotek
* 150 ml wody
* 1 pęczek świeżego koperku
* 1 kopiata łyżka masła
* 1/ 2 łyżki octu
* sól himalajska
* pieprz kolorowy świeżo mielony
* cukier według uznania

+ zasmażka:
* 1 łyżka masła
* 1 łyżka mąki pszennej

Dodatkowo ( według upodobań) :
+ młode ziemniaki
+ jajka
+ koperek




Przygotowanie:
Mięso myjemy, pozbywamy błon, ścięgien i kawałków tłuszczu. Kroimy w równej szerokości plastry. Za pomocą metalowego tłuczka rozbijamy każdą porcję mięsa na kotlety o grubości ok 1 cm. Cebulę również kroimy w plastry. Do misy wkładamy na przemian kotlet, a na to kilka plasterków cebuli. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Zalewamy mlekiem do przykrycia i wstawiamy na noc do lodówki ( ewentualnie na kilka godzin).


Składniki potrzebne do przygotowania młodej kapusty zasmażanej:
Pozbywamy się brzydkich liści, kroimy kapustę na kilka mniejszych części i szatkujemy. Szalotkę kroimy dość drobno, a pieczarki w plasterki. W dużym garnku o grubym dnie rozpuszczamy łyżkę masła i dodajemy posiekaną szalotkę. Gdy szalotka wyraźnie się przyrumieni dodajemy pieczarki. Po chwili, gdy pieczarki stracą na objętości i nieco odparują, dodajemy poszatkowaną kapustę. Kapustę smażymy, dodajemy wodę, a następnie dusimy do momentu aż zmięknie i straci na objętości. Doprawiamy dopiero na samym końcu. 

Gotową kapustę doprawiamy solą, pieprzem kolorowym, octem oraz cukrem. Dodajemy również koperek i przygotowujemy na niewielkiej patelni/ garnku zasmażkę. Łyżkę masła rozpuszczamy na średniej mocy palnika, dodajemy mąkę i energicznie mieszamy. W momencie gdy zasmażka uzyska jasno-złoty kolor dodajemy ją do gorącej kapusty. 



Przygotowujemy trzy głębokie talerze na mąkę, jajka ze śmietaną i bułkę. Jajka doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy śmietanę. Kotlety odsączamy z mleka i doprawiamy. Nacieramy kotlety solą, pieprzem, czosnkiem i majerankiem. Doprawione kotlety obtaczamy kolejno w mące, jajku ze śmietaną i w bułce tartej. Ważne aby zrobić to dokładnie, tak aby cały kotlet był równo opanierowany. Smażymy ok. 3-4 minuty na złoty kolor. 


Read more »
on września 02, 2022 5
Podziel się!
etykiety
kapusta zasmażana, kotlet schabowy, kuchniapolska, obiad
Nowsze posty
Starsze posty
Strona główna
Subskrybuj: Posty (Atom)

Łączna liczba wyświetleń

Polecany post

Moje pomidory

Jest 7 listopada 2023 roku i dopiero dziś kończę swoją przygodę z uprawą pomidorów. Prawie kończę, bo zostawiłam jeden krzak z niedojrzałymi...

Popularne posty

  • Cynamonki z malinami i kremem maślanym
    Witajcie!;) Wczoraj upiekłam rozpływające się w ustach Raspberry Cinnamon Rolls, czyli trochę lata w typowo jesiennym wypieku. Element kwaśn...
  • Duszone polędwiczki wieprzowe w sosie z boczniakami
    Witajcie! Dzisiejszy pomysł na pyszny obiad, to rozpływające się w ustach bitki z polędwiczek wieprzowych w gęstym, grzybowym sosie. Kruche,...
  • Żeberka wieprzowe kruche i soczyste
    Witajcie! Mam dla Was doskonały przepis na żeberka wieprzowe. Są soczyste, kruche, kostka z nich dosłownie wypada. Smakują wyjątkowo z ziemn...
  • Moje pomidory
    Jest 7 listopada 2023 roku i dopiero dziś kończę swoją przygodę z uprawą pomidorów. Prawie kończę, bo zostawiłam jeden krzak z niedojrzałymi...
  • Domowy ramen z pieczoną karkówką, marynowanym jajem, boczniakami i olejem z palonego czosnku
    Witajcie! ;) Dzisiaj chciałabym przedstawić Wam danie, nad którym pracowałam od kilku dni. Co ciekawsze, przymierzałam się do ugotowania go ...
  • Kapitalny tatar wołowy
    Tatar wołowy to wyjątkowe, tradycyjne danie kuchni polskiej, choć jego pochodzenie nieco zadziwia. Historia tatara sięga czasów tatarskich, ...
  • Pierogi z borowikami ceglastoporymi
    Witajcie! ;)  Jeżeli szukacie pomysłu na wykwintny obiad to świetnie trafiliście! Obiad, którym oczarujecie swoich bliskich, ponieważ zaskak...
  • Żur staropolski
    Żur staropolski na żytnim zakwasie. Gęsty, wyrazisty, lekko pikantny, idealnie kwaśny. Z wędzonymi żeberkami, białą kiełbasą i chrzanem. Zap...
  • Placki ziemniaczane z kurczakiem w kremowym sosie
    Witajcie! Dzisiejszy przepis przypadnie do gustu smakoszom chrupiących, złocistych placków ziemniaczanych. Rumiane, o czosnkowym aromacie py...
  • Wyśmienity barszcz czerwony na żeberkach
    Witajcie! ;) Propozycja na dzisiejszy obiad to wyrazisty w smaku barszcz czerwony, wolno gotowany na wywarze z żeberek z dodatkiem aromatyc...

Kompozycja Doskonała

Roboty kuchenne - wybierz na Ceneo
Baza przepisów kulinarnych

Etykiety

(nie)bolognese babeczki babka babka wielkanocna babka z malinami barszcz czerwony barszcz czerwony obiad bataty beza beza szwajcarska beza włoska biała czekolada bigos bitki wieprzowe boczniaki borowiki ceglastopore bób brownie brukselka cezar chleb ciasto ciasto z galaretką ciasto z truskawkami ciasto ze śliwkami cielęcina cinnamon rolls cynamonki czereśnie ćwikła z chrzanem de volaille domowy ramen dorsz drozdzowki drożdzówkizserem drożdżówki fasolka fasolka po bretonsku fasolka szparagowa fast food faszerowana cukinia faszerowane bakłażany flaczki wołowe flaki frytki ganache gnocchi gołąbki green curry gulasz gulasz wołowy gulasz z jelenia gzik jajko jogurtowe ciasto kacze udka kakaowa tarta kapusta zasmażana karkówka kiwi klopsiki drobiowe kluski śląskie knedel chlebowy knedle z jabłkami kotlet schabowy krem krem maślany krem z dyni krokiety krupnik kuchniapolska kurczak w glazurze czosnkowej kurczak w sosie łosoś makaron pappardelle makaron penne makaron spaghetti marchewkowe mazurek naleśniki obiad ogórki w marynacie pasztet pavlova penne pieczeń pieczone pierniczkowe muffiny piernik piernik długodojrzewający piernikstaropolski pierogi pierogi ruskie pierogi z bobem pierogi z kapustą i grzybami pierogi z prawdziwkami ziemniakami i białą kiełbasą pizza placek placki ziemniaczane polędwiczka wieprzowa pomidorowa pomidory przepis rabarbar ramen roladki z kurczaka rosół rosół drobiowo-wołowy rosół z kaczki rumsztyk ryba rzodkiewki sajgonki salsa paprykowa sałatka sałatkawitaminowa sernik sernik na zimno sernik pistacjowy serowocebulowa słodkokwaśny soczewica solony karmel sos chrzanowy sos czosnkowy sos grzybowy sos paprykowy sos pietruszkowy sospomidorowy spaghetti surówka surówka z białej kapusty surówka z kiszonej kapusty surówka z marchwi surówka z pora surówka z selera szarlotka szaszłyki szparagi szpinak święta tarta tarta z malinami tarta z rabarbarem tartaletki tatar tatar wołowy tiramisu Tort czekoladowy tortilla truskawki udka udkawsosie wegańskie wegetariańskie wielkanoc wino witaminy wrapy zapiekanka ziemniaki zupa zupa krem z pieczarek i pora Żeberka wieprzowe

Kompozycja Doskonała

Roboty kuchenne - wybierz na Ceneo

Wykwintne dania na specjalne okazje

Wykwintne dania na specjalne okazje

Archiwum bloga

Obsługiwane przez usługę Blogger.
Ⓒ 2018 Kompozycja Doskonała - przepisy na pyszne obiady, zupy i ciasta . Design created with by: Brand & Blogger. All rights reserved.