Kompozycja Doskonała - przepisy na pyszne obiady, zupy i ciasta

Strony

  • Dania główne
  • Zupy
  • Słodkości
  • Przystawki
  • Instagram
  • Facebook
  • TIK TOK
  • UPRAWA POMIDORÓW

października 14, 2020

Pierogi z prawdziwkami, tłuczonymi ziemniakami i białą kiełbasą z sosem chrzanowym


Witajcie! ;)

Dzisiejsza propozycja na wyśmienity obiad to pierogi do złudzenia przypominające w smaku wielkanocny żurek. Farsz ma bardzo przyjemny aromat dzięki grzybom i białej kiełbasie. Dopełniającym akcentem jest sos śmietanowo-chrzanowy, który z pierogami tworzy kompozycję doskonałą! W tym przepisie użyłam suszonych prawdziwków, aczkolwiek świeże będą jeszcze bardziej pasowały. Możecie użyć również innych grzybów np. maślaków, kurek, koźlaków, kani, gąsek czy rydzów.

Jeżeli śledzicie moje przepisy, to na pewno zauważyliście, że farsze do pierogów przygotowuje z wyjątkową starannością. Szukam przeróżnych kombinacji smakowych. Pierogi tak naprawdę możemy wypełnić dowolnym farszem. Ogranicza nas tylko wyobraźnia. Kapitalnym pomysłem jest zaserwowanie pierogów z sosem albo nawet z pesto. Jeśli szukacie inspiracji sprawdźcie koniecznie moje przepisy na pierogi z bobem i pesto z liści marchewki , pierogi z borowikami ceglastoporymi i sosem pietruszkowym lub pierogi z kaczką, kaszą jęczmienną itd. z sosem żurawinowym ( kliknij w powyższe linki ).

Z doświadczenia wiem, że farsz do pierogów warto przygotować dzień wcześniej. Następnego dnia czujemy głęboki smak połączonych ze sobą składników. Próbując nadzienie, które spędziło noc w lodówce, możemy ocenić czy powinniśmy jeszcze doprawić czy też nie. Poza tym konsystencja jest zupełnie inna, bardziej zbita i przyjemniej nakłada się na kółeczka z ciasta. 


Z poniższych składników przygotowałam ok. 90 szt. pierogów. Nadmiar możemy oczywiście zamrozić. Z początku na oprószonej mąką tacce, następnie w woreczkach próżniowych lub pojemnikach. 

Składniki: 
* ok. 1 kg ziemniaków
* ok. 400 gramów białej kiełbasy parzonej
* ok. 80 gramów suszonych prawdziwków
* 1 duża biała czosnkowa cebula
* 2 ząbki czosnku
* 1 pęczek koperku
* 50 gramów miękkiego masła
* 1 łyżeczka suszonego majeranku
* 1 łyżeczka suszonego lubczyku lub 1/2 łyżki stołowej świeżo siekanego
* sól himalajska i pieprz kolorowy świeżo mielony do smaku 

Składniki na ciasto:
* 750 gramów mąki pszennej tortowej typ 450
* ok. 450 ml gorącej wody
* 1 1/2 łyżki stołowej oleju
* 2 szczypty soli

Składniki na sos chrzanowy:
* 250 ml słodkiej śmietanki 30-36% uht
* 2 łyżki stołowe chrzanu ze słoiczka
* sól himalajska i pieprz kolorowy świeżo mielony

Przygotowanie farszu:
Grzyby płuczemy aby zapobiec przedostania się piasku, igieł itp. Zalewamy wodą i odstawiamy na kilka godzin lub na całą noc. Odcedzamy i wodę, która pozostała, odkładamy w zasięgu ręki. Namoczone grzyby drobno siekamy i smażymy na patelni z niewielką ilością masła. Po 7-  8 minutach zalewamy wodą, pozostałą po moczeniu grzybów. Przykrywamy i dusimy do miękkości i odparowania płynu. 


Cebulę, czosnek i białą kiełbasę drobno siekamy. Smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu do wyraźnego zarumienienia. Odstawiamy do wystudzenia. 
Ziemniaki gotujemy do miękkości, odcedzamy i przepuszczamy przez praskę. Wszystkie przygotowane i wystudzone składniki mieszamy w dużej misy. Robimy to dość delikatnie, aby zachować przyjemną strukturę farszu. Doprawiamy drobno posiekanym koprem, majerankiem, lubczykiem solą oraz pieprzem. Aby nadzienie było bardziej aksamitne dodajemy miękkie masło. Odstawiamy do "przegryzienia się" na kilka godzin lub całą noc do lodówki. 

Przygotowanie ciasta:
Mąkę przesiewamy. Dodajemy sól i gorącą wodę. Najpierw ciasto możemy mieszać drewnianą łyżką w misce, następnie po chwili zagniatać rękoma. Dodajemy olej i wyrabiamy. Ciasto powinno być aksamitne, zbite i elastyczne zarazem. Gotowe ciasto przekładamy do siateczki, zawijamy szczelnie i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.
Po upływie 15 minut, dzielimy ciasto na 3 - 4 części i wałkujemy po jednej. Im cieniej rozwałkujemy ciasto, tym smaczniejsze będą pierogi. To farsz jest najważniejszy, choć ciasto nie powinno odstawać z boku ;) Farsz nakładamy solidnie, łyżeczkę na jedno kółko. Polecam do wykrajania kółek - metalowy ring, ale szklanka również będzie dobra. Każdy pierożek dokładnie lepimy i odkładamy na oprószoną mąką tacę. Gotowe pierogi wrzucamy na gotującą, osoloną wodę. Gotujemy ok 4 - 5 minut. Wyławiamy za pomocą łyżki cedzakowej.
*** Sposób w jaki lepiłam pierogi znajdziecie na youtube KLIK *** 

Przygotowanie sosu chrzanowego:
Na niewielkiej patelni podgrzewamy śmietankę. Redukujemy na średniej mocy palnika do uzyskania wyraźnej gęstości. Następnie zdejmujemy z ognia i dodajemy chrzan. Mieszamy i doprawiamy. 
Smacznego! ;) 

Read more »
on października 14, 2020 0
Podziel się!
etykiety
pierogi, pierogi z prawdziwkami ziemniakami i białą kiełbasą, sos chrzanowy
Nowsze posty
Starsze posty

września 21, 2020

Zupa krem z zielonych warzyw z grillowaną fasolką szparagową

Witajcie! ;) 
Jeżeli szukacie w tych ostatnich dniach lata ciekawej propozycji na pożywną zupę, to świetnie trafiliście! ;) Soczyście zielona zupa o wyjątkowych właściwościach doskonale uzupełnia wszelkie niedobory w diecie. Poza tym smakuje wyjątkowo, ponieważ z każdym ruchem łyżki odkrywamy inny smak.
Krem z zielonych warzyw to doskonała opcja, kiedy w domu mamy niejadków ;) Możemy przemycić sporą ilość warzyw, a sposób w jaki zaserwujemy zupę na pewno skusi swoim wyglądem. W końcu najpierw jemy oczami.. ;)

Fasolka szparagowa, szpinak i brokuł w jednej zupie to skarbnica wartości odżywczych. Fasolka szparagowa (zielona) jest bogata w witaminę C, E oraz A. Brokuł ( inaczej zielony kalafior lub kapusta szparagowa) jest źródłem białka, a także witaminy C, A, K, B1, B2 i PP. W brokułach znajdziemy również wiele soli mineralnych takich jak wapń, potas, żelazo, magnez, fosfor i siarka. 


Badania potwierdziły, że liście szpinaku wykazują właściwości antynowotworowe i chronią przed miażdżycą. Jest to zasługa betakarotenu, witaminy C oraz luteiny, znanych przeciwutleniaczy, których w szpinaku jest pod dostatkiem. 

Nie przedłużając poniżej przedstawiam przepis na przepyszną zupę krem z zielonych warzyw.

Składniki:
* 1 główka brokułu ok. 400-500 gramów
* 200 gramów świeżego szpinaku/ ew. mrożonego
* 200 gramów zielonej fasolki szparagowej
* ok. 600 ml bulionu np. kaczego KLIK lub warzywnego
* 1 średniej wielkości cebula
* 2 ząbki czosnku
* sól himalajska/ pieprz kolorowy świeżo mielony do smaku
* jogurt naturalny
* tłuszcz do smażenia

Przygotowanie: 
W pierwszej kolejności przygotowujemy wszystkie warzywa. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Brokuł płuczemy i dzielimy na mniejsze różyczki. Fasolkę szparagową również płuczemy, odcinamy końcówki i kroimy w mniejsze części. Szpinak płuczemy lub rozmrażamy. 

W dużym garnku na niewielkiej ilości tłuszczu smażymy cebulę wraz z czosnkiem. Następnie dodajemy wszystkie warzywa. Smażymy do momentu aż warzywa wyraźnie się zarumienią. Dodajemy bulion i gotujemy na niewielkiej mocy palnika. W połowie gotowania możemy wyłowić garść fasolki szparagowej, potrzebnej do dekoracji. Zupę gotujemy do momentu, aż warzywa całkowicie zmiękną. 

Wystudzoną zupę miksujemy blenderem na krem. Wyłowioną wcześniej fasolkę, podsmażamy na patelni grillowej przez kilka minut doprawiając solą oraz pieprzem. 

Gotowy krem serwujemy z kleksami jogurtu, skrapiamy dowolną oliwą lub smakowym olejem ( np. z awokado) i dekorujemy fasolką szparagową, listkami szpinaku i pieprzem. 

Smacznego! ;)




Read more »
on września 21, 2020 0
Podziel się!
etykiety
fasolka szparagowa, krem, szpinak, zupa
Nowsze posty
Starsze posty

września 18, 2020

Kakaowa tarta z malinami i białą czekoladą


Witajcie ! ;)
Dzisiaj upiekłam wyjątkowo kruchą i rozpływającą się w ustach tartę. Jej przygotowanie jest banalnie proste, a efekt końcowy jest piorunujący! Użyłam świeżych malin zebranych wprost z ogródka, soczystych i delikatnie kwaśnych. Spód tarty jest mocno kakaowy, baaardzo kruchy i stabilny. Kropką nad i jest polewa z białej czekolady i listki pieprzowej mięty.
 

Do przygotowania tarty użyłam metalowej formy z wyciąganym dnem o średnicy 26 cm. Do tarty możemy użyć każdych owoców, niekoniecznie malin. Świetnie będą pasowały borówki, truskawki lub jeżyny. Dlatego, jeżeli szukacie przepisu na szybkie, pyszne i proste w wykonaniu ciasto, to ta receptura jest idealna !

Nie przedłużając poniżej przedstawiam przepis na obłędną, kruchą, kakaową tartę z malinami i białą czekoladą ;)

Składniki:
* 650 gramów świeżych malin (ewentualnie mrożonych)
* 2 - 3 łyżki cukru drobnego kryształu
* 200 gramów mąki pszennej tortowej typ 450/500
* 100 gramów mąki krupczatki
* 200 gramów bardzo zimnego masła 
* 25 gramów kakao ( ok. 2 kopiate stołowe łyżki)
* 1/2 szklanki cukru pudru
* 1 żółtko
* 1 kopiata łyżka kwaśnej śmietany 12%/18%

* 1 tabliczka białej czekolady
* 1/4 szklanki mleka
* mięta np. pieprzowa/cytrynowa

Dodatkowo potrzebujemy:
* foremkę do tarty o średnicy 26cm

Przygotowanie:
*W pierwszej kolejności musimy nasmarować blaszkę masłem - nie przesadzamy z ilością masła.


Masło kroimy w kostkę ( pamiętajmy aby masło było naprawdę zimne). Mąkę pszenną łączymy z masłem oraz kakao i siekamy. Można siekać nożem lub łopatką metalową. Ja preferuję łopatkę, jest bardziej poręczna i wygodna. W momencie gdy mąka razem z masłem i kakao będzie przypominała konsystencję piasku, robimy wgłębienie. Dodajemy cukier puder, żółtko i śmietanę.
Wszystko razem łączymy nadal siekając. Kiedy składniki wyraźnie się połączą, a ciasto będzie bardziej zbite możemy wyrabiać je rękami. Nie długo, minutę, dwie i tworzymy zwartą kulę. Dzielimy na dwie części - jedną większą, drugą mniejszą.


Większą część ciasta wałkujemy na grubość ok. 2-3 m i przekładamy na blaszkę. Dziurkujemy i wkładamy na 10 - 15 minut do lodówki. Możemy nastawić piekarnik na 180'C grzanie góra/dół.

Drugą część możemy od razu rozwałkować, przełożyć na talerz lub spód od innej blaszki wyłożony folią spożywczą/ aluminiową. Kroimy w paseczki i wkładamy do lodówki. Możemy też całą bryłę pozostałego ciasta zamrozić, następnie w kolejnym etapie zetrzeć na tarce. 


Schłodzony spód tarty wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 15 minut. Na podpieczony spód  (UWAGA nie wyłączamy piekarnika) wykładamy maliny, posypujemy je drobnym cukrem kryształem i dekorujemy pozostałym ciastem. Pieczemy 30 - 35 minut.

* W przypadku mrożonych malin warto je wcześniej rozmrozić i nieco odsączyć na ręczniku papierowym.


Upieczoną i wystudzoną tartę dekorujemy rozpuszczoną białą czekoladą. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej ( na garnku z wodą stawiamy miskę). Do rozpuszczonej czekolady dodajemy mleko i energicznie mieszamy. Powinna powstać błyszcząca, lejąca polewa. 
Smacznego! ;) 

Read more »
on września 18, 2020 1
Podziel się!
etykiety
ciasto, kakaowa tarta, tarta, tarta z malinami
Nowsze posty
Starsze posty

września 11, 2020

Pieczone szaszłyki w jogurtowej marynacie z porem i piklowaną marchewką

Witajcie! ;)
Jeśli szukacie przepisu na wyśmienity obiad z azjatyckim twistem to świetnie trafiliście! ;) Dzisiejsza propozycja to Yoghurt-Marinated-Chicken-Skewers rozpływające się w ustach szaszłyki z porem i sosem chilli słodko-kwaśnym. Swoją kruchość zawdzięczają marynacie w której spędziły aż dwie doby. Szaszłyki mają przyjemny, ostry aromat i świetnie komponują się z łagodnym ryżem i lekko kwaśnymi piklami z marchewki.

Najnowsze info: Zbliżający się weekend majowy, to przede wszystkim wyśmienite smakołyki z grilla. Jeżeli planujecie grillowanie, szczególnie polecam Wam też przepis. Szaszłyki upieczecie na grillu pod przykryciem przez ok. 40 minut. Następnie odkryte powinny grillować się ok. 10-15 minut. 

W tym przepisie użyłam mięsa z udek z kurczaka. Jest o wiele bardziej soczyste i kruche w porównaniu do fileta z piersi.  Przy udkach mamy jednak więcej pracy, ponieważ obieramy je na surowo z kości.


Jako chrupiący dodatek przygotowałam pikle z marchwi w zalewie. W tym roku, w moim warzywniku urosła dorodna i słodka marchew. Słupki marchwi świetnie pasują do całego dania i są bardzo proste w przygotowaniu. 

Przepis na ten obiad powstał zupełnie spontanicznie. Chciałam przygotować danie podobne do kurczaka tandoori i trochę do yakitori. Kurczak tandoori jest  marynowany w jogurcie, przyprawach garam masala, tandoori masala i mielonej papryce. Indyjski przysmak podawany jest w towarzystwie jogurtowego dipu z miętą i ogórkami, kuskusem czy pitą. Natomiast yakitori to szaszłyki marynowane w mieszance cukru, mirinu, sake i shoyu. Japońskie yakitori smakuje obłędnie z sosem teriyaki, z sypkim ryżem i ostrą kapustą kimchi. 

Zainspirowana obiema potrawami, przygotowałam szaszłyki o obłędnym orientalnym smaku. Nie są jednak grillowane, a pieczone. Marynata podczas pieczenia wnika do mięsa i zastyga. W przypadku kiedy chcielibyśmy szaszłyki grillować, marynata mogłaby się przypalić i nabrać goryczy. Bezpieczniejszą opcją jest upieczenie szaszłyków i "dogrillowanie" ich pod koniec.

Reasumując poniżej przedstawiam przepis na przepyszne, pełne aromatu szaszłyki drobiowe z porem. 

*Z podanych składników przygotowałam 10 całkiem sporych szaszłyków.

Składniki:
* 8 szt. udźców z kurczaka ze skórą
* 2 duże pory
* ok 320-350 gramów jogurtu naturalnego
* skórka z 1/2 limonki
* sok z całej limonki
* 2 ząbki czosnku
* 1 kopiata łyżka stołowa przyprawy "kuchni chińskiej house of asia" ( w jej skład wchodzi: anyż mielony, imbir mielony, kmin żymski mielony, papryka chilli mielona, cynamon, koper włoski mielony, kolendra mielona, pieprz oraz cukier)
* sól np.himalajska mielona ( bezpieczna ilość to ok. 1/4 łyżeczki ) 
* świeże zioła: kolendra/natka pietruszki lub cebula dymka
+ patyczki do szaszłyków
+ duża misa
+ blacha z papierem do pieczenia

Składniki na marynowane pikle z marchwi:
* 4 duże marchewki ( mogą być też żółte)
* 250 ml wody przegotowanej
* ok. 50 ml octu ryżowego
* ok. 30 ml sosu rybnego
* 1 łyżka stołowa oleju sezamowego
* 2 łyżki stołowe cukru brązowego/trzcinowego
* 1 łyżka stołowa prażonego sezamu
* 1 mała papryczka suszona np. piri-piri
+ tarka/mandolina

Sos chilli słodko-kwaśny przepis 👉 tutaj


Przygotowanie:
Udźce z kurczaka musimy oddzielić od kości i pokroić na mniejsze części. Pozbywamy się też wszelkich chrząstek ale nie usuwamy skóry ( skóra nada soczystości ). W dużej misce łączymy jogurt naturalny ze wszystkimi składnikami marynaty. Dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, sparzoną i startą skórkę z połowy limonki, sok z limonki i przyprawy. Całość dokładnie mieszamy i w gotowej marynacie zanurzamy kurczaka. Zamarynowane mięso wkładamy do lodówki na całą noc. 

*Na niedzielny obiad, mięso zamarynowałam już w piątek! ;)


Pikle z marchwi warto przygotować tak samo wcześnie jak mięso. Marchewka dzięki długiemu marynowaniu, zmięknie i nabierze orientalnego charakteru. Marchew w zalewie mocno przypomina białą kapustę w chińskiej zalewie. Tylko tutaj pomijamy gotowanie zalewy. 

Marchewki obieramy i trzemy na mandolinie lub tarce. W misy łączymy wszystkie składniki zalewy. Sezam prażymy na suchej patelni, a papryczkę chilli drobno siekamy. Tartą marchew przekładamy do zalewy i szczelnie zamykamy. Wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc. 


Kiedy mięso jest już dobrze zamarynowane, przystępujemy do przygotowania szaszłyków i nagrzania piekarnika. Piekarnik nastawiamy na 180'C grzanie góra/dół. Pory płuczemy, kroimy wzdłuż na pół, a następnie na 4 cm części. Mięso nabijamy na patyczki naprzemiennie z porem. Pozostałość po marynacie będzie nam jeszcze potrzebna. Gotowe szaszłyki przekładamy na blachę wyłożoną papierem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 50 minut. W Połowie pieczenia musimy obrócić  szaszłyki i polać pozostałą marynatą. Pod koniec pieczenia, moc piekarnika możemy zwiększyć do 210'C, tylko górną grzałkę i piec ok. 5 -7 minut do zarumienienia ( musimy obserwować). 


W międzyczasie możemy przygotować nasz ulubiony ryż i posiekać zioła. Do szaszłyków przygotowałam ryż jaśminowy, trzykrotnie płukany i niesolony. Świetnie wkomponował się do całego dania. Aby dodać nieco ostrości, upieczone szaszłyki polałam słodko-kwaśnym sosem chilli, który jest w przepisie na bezmięsne sajgonki. 

Smacznego! ;) 

Read more »
on września 11, 2020 0
Podziel się!
etykiety
obiad, szaszłyki
Nowsze posty
Starsze posty

września 05, 2020

Wyśmienity barszcz czerwony na żeberkach

Witajcie! ;)
Propozycja na dzisiejszy obiad to wyrazisty w smaku barszcz czerwony, wolno gotowany na wywarze z żeberek z dodatkiem aromatycznych przypraw. Jedna z najbardziej popularnych polskich zup, podawana głównie podczas wieczerzy Wigilii Bożego Narodzenia w wersji postnej. Jadana najczęściej z uszkami, krokietami, fasolą, ziemniakami lub gotowanym na twardo jajem.
 
Barszcz czerwony możemy przygotować na zakwasie buraczanym, najlepiej własnej produkcji lub gotowym ekologicznym. Możemy również pominąć dodawanie zakwasu i pod koniec zaprawić zupę dwoma łyżkami octu. Każda z tych wersji jest wyjątkowo smaczna, o ile zachowamy pełny szacunek do produktów, których użyliśmy. W tym przepisie barszcz czerwony powstał po 5 godzinach wolnego gotowania. W pierwszej kolejności został przygotowany wywar zarówno z żeberek wędzonych jak i surowych z warzywami i suszonymi grzybami. 

Barszcz czerwony najlepiej smakuje następnego dnia, więc jeśli chcemy poczuć pełnię smaku przygotowanej przez nas zupy warto gotowanie zaplanować dzień wcześniej.

Skarbnica wartości odżywczych i właściwości leczniczych - to można powiedzieć o barszczu czerwonym. Dzięki zawartości barwników betalainowych zyskujemy lepszą odporność i wolniej się starzejemy. Choć zupa ta nie jest zbytnio bogata w żelazo, jest wspaniałym środkiem krwiotwórczym. Wspomaga leczenie anemii oraz białaczki. Ponadto buraki pomagają w ustabilizowaniu zbyt wysokiego poziomu cholesterolu. 

Składniki potrzebne do przygotowania ok.5 litrów barszczu czerwonego w garnku o pojemności ok. 8 litrów:
* 2,5 kg buraków czerwonych (najlepsze odmiany: Opolski, Czerwona kula)
* 4 duże jabłka (najlepsze odmiany: Szampion, Lobo, Makintosz) lub 2 duże gruszki ( Faworytka, Konferencja, Komisówka) 
* 500 gramów żeberek wieprzowych surowych
* 300 gramów żeberek wieprzowych wędzonych
* 50 gramów słoniny
* ok. 25 gramów ( 1 niewielkie opakowanie) suszonych grzybów (borowików, podgrzybków, maślaków)
* 1 cała główka czosnku
* 3 średniej wielkości cebule
* 3 średniej wielkości marchewki
* 2 średniej wielkości korzenie pietruszki
* 1/2 korzenia selera ok. 130 gramów
* 1 nać pietruszki
* 1 por 
* 4 liście laurowe
* 5 szt. ziaren ziela angielskiego
* 4 goździki
* 1 łyżeczka suszonego majeranku
* 1 łyżeczka suszonego lubczyku
* 1/2 łyżeczki suszonego cząbru
* 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
* 1/4 łyżeczki estragonu
* Opcjonalnie ok. 350 ml ekologicznego zakwasu z buraków lub 2 - 3 łyżki octu jabłkowego/spirytusowego/ryżowego - według upodobań
* sól oraz pieprz do smaku

Dodatkowo potrzebujemy:
* Duży garnek (ok.8 litrów) w którym zmieścimy wszystkie składniki. W przypadku kiedy chcemy otrzymać w końcowej fazie ok. 3 l. barszczu, dzielimy przepis przez połowę. 
* tarka/mandolina
* durszlak/ duże sito


Przygotowanie:
W pierwszej kolejności zaczynamy od przygotowania wszystkich warzyw potrzebnych do wywaru. Marchew, pietruszki, cebule, czosnek, seler i pora obieramy i kroimy w mniejsze części. Do garnka wkładamy na dno słoninę i wraz z nią smażymy warzywa. Kiedy warzywa wyraźnie się zarumienią dodajemy żeberka i zalewamy zimną wodą. Dodajemy liście laurowe, ziarenka ziela angielskiego, gałkę muszkatołową, estragon, goździki, majeranek oraz lubczyk. 

Wywar musimy zagotować, zdjąć szumowiny za pomocą łyżki cedzakowej i zmniejszyć moc palnika na nieco mniejszą niż średnią ( w skali 1-10, nastawiamy moc na 4). Gotujemy ok. 2 godzin lub dłużej ( możemy gotować krócej ale jest duże prawdopodobieństwo, że smak będzie nieco "płaski")

Jeżeli nasz bulion wieprzowy gotuje się wystarczająco długo, możemy przystąpić do pierwszego odcedzania. Warzywa, na których gotował się wywar, po dwóch godzinach oddały całkowicie smak, dlatego warto je wyłowić i zrobić miejsce tartym burakom. 

Buraki obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach. Przekładamy do naszego bulionu i dodajemy resztę pozostałych składników, czyli jabłka, suszone grzyby i nać pietruszki ( w razie potrzeby dolewamy wodę). Moc palnika możemy nastawić mniejszą ( w skali 1-10 na 3) ponieważ chcemy aby barszcz nabrał intensywnego koloru i aromatu. Po ok 2 - 2,5 kolejnych godzinach gotowania, możemy przystąpić do odcedzenia, a następnie zaprawienia barszczu zakwasem lub octem. Barszczu już nie zagotowujemy, odstawiamy do wystudzenia. Podajemy z dowolnymi dodatkami.  

Read more »
on września 05, 2020 3
Podziel się!
etykiety
barszcz czerwony obiad, kuchniapolska, zupa
Nowsze posty
Starsze posty

września 02, 2020

Knedle z jabłkami i kremem twarogowo-migdałowym


Witajcie! ;)

Dzisiejsza odsłona knedli w nieco innym wydaniu. Zamiast śliwek, wykorzystałam jabłka z własnego ogrodu. Kartoffel-Apfel-Knödel bo o nich mową są pysznym pomysłem na słodki obiad dla najbliższych. Tradycyjnie podane z podsmażoną na złoto bułką tartą i twarogowym kremem z płatkami migdałowymi.. tworzą kompozycję doskonałą! ;)
Jesień zbliża się wielkimi krokami.. wieczory są chłodniejsze, szybciej nastaje mrok a w naszym menu pojawiają się rozgrzewające dania. Jednym z jesiennych akcentów jest bez wątpienia cynamon, a raczej jabłka z cynamonem. Rozgrzewająca korzenna przyprawa, połączona z naszymi polskimi jabłkami w pulchnym, ziemniaczanym cieście. Czego chcieć więcej ?
 

Knedle ziemniaczane to jedno z dań, które przywołuje wspomnienia. Pulchne knedle (najczęściej ze śliwami) w głębokiej misce, polane obficie śmietaną i posypane cukrem. Tak proste, a tak pyszne! Prawda jest taka, że knedle smakują świetnie nie tylko ze śliwkami. Wersje z truskawkami, brzoskwiniami, morelami, malinami czy borówkami są równie obłędne! I doskonale o tym wiedzą w Bośni i Hercegowinie. W mieście Banja Luka istnieje kawiarnia o nazwie "Gotiva Knedle", specjalizująca się właśnie w knedlach ;) Przygotowują tam cudowne knedle z płynną czekoladą, mango, w przeróżnych posypkach, pistacjowych, kokosowych i w polewach. Totalny obłęd ! Zaobserwujcie ich instagram. Są mistrzami ;)

Aby knedle ziemniaczane ( wersja z twarogiem też jest świetna) wyszły naprawdę dobre i trzymały formę, ważna jest odmiana ziemniaków. Idealne odmiany ziemniaków to te najbardziej mączyste, które się rozpadają i mają sypki miąższ. Są to odmiany typu C - Tajfus, Gracja, Gustaw, Bryza i Ibis. Z odmian ziemniaków typu A i B przygotujemy świetne frytki i sałatki.

Reasumując poniżej przedstawiam przepis na przepyszne knedle z jabłkami.

Składniki na ok 23-25 szt. knedli:
* 1,3 kg ziemniaków typu C ( z których otrzymamy ok. 1 kg w końcowej fazie)
* 2 szczypty soli
* 5 dużych jabłek ( *najlepsze odmiany: Szampion /Lobo/ Makintosz)
* 1 łyżeczka cynamonu
* cukier brązowy do smaku
* 1 łyżka masła klarowanego

* 200 gramów twarogu tłustego
* 200 gramów jogurtu greckiego
* pół szklanki mleka krowiego/ migdałowego/kokosowego
* 150 gramów płatków migdałowych
* 1 łyżka cukru pudru

* bułka tarta
* masło klarowane

Dodatkowo:
* wałek do ciasta
* łyżka cedzakowa
* mąka pszenna w zasięgu ręki do podsypywania blatu roboczego
* blender lub blender kielichowy

Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy, kroimy w mniejsze części i gotujemy do miękkości. Odcedzamy, stawiamy na 2 minuty na palnik, po to aby odparować pozostałą wodę z dna. Następnie przeciskamy przez praskę i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Ziemniaki przygotowane dzień wcześniej, lepiej zachowują się podczas lepienia.
Przeciśnięte przez praskę ziemniaki łączymy z żółtkami, mąką i solą. Przekładamy na podsypaną mąką stolnicę./blat i wyrabiamy. Ciasto jest gotowe kiedy wyraźnie się połączy z mąką i delikatnie przylepia się do dłoni. Odrywamy po kawałku ciasta wielkości orzecha włoskiego i wałkujemy/rozpłaszczamy na wzór okrągłego placuszka. Na każdy placuszek nakładamy łyżeczkę/ półtorej przygotowanych wystudzonych jabłek. Uformowane knedle odkładamy na wcześniej przygotowaną tacę, oprószoną mąką.

* Nadmiar knedli możemy zamrozić. Ważne aby najpierw mrozić je na tace oprószonej mąką, tak by nie dotykały siebie nawzajem. Po ok 30 minutach mrożenia, możemy przełożyć knedle do woreczka próżniowego i przechowywać do 3 miesięcy.

Knedle wrzucamy delikatnie za pomocą łyżki cedzakowej do gotującej się, osolonej wody. Wrzucamy po ok. 5 -6 sztuk na jeden szeroki garnek. Muszą swobodnie pływać i nie dotykać siebie nawzajem. Knedle wyławiamy łyżką cedzakową po ok. 4 minutach od wypłynięcia na wierzch. 

Przygotowanie jabłek:
Jabłka obieramy, pozbywamy gniazd nasiennych i kroimy w niewielką kosteczkę. Dodajemy cynamonu i smażymy na złoty kolor. Pod koniec smażenia dodajemy cukier brązowy według upodobań. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

Przygotowanie kremu twarogowo-migdałowego
W dużej misy lub w kielichu blendera umieszczamy : twaróg jogurt grecki, mleko, migdały i cukier puder. Wszystko miksujemy na gładki puszysty mus.

* bułkę tartą prażymy na suchej patleni do uzyskania złotego koloru. Następnie zdejmujemy z ognia i dodajemy masło klarowane.

Smacznego! ;) 

Read more »
on września 02, 2020 0
Podziel się!
etykiety
knedle z jabłkami, kuchniapolska, obiad
Nowsze posty
Starsze posty

sierpnia 28, 2020

Pieczone bezmięsne sajgonki w cieście filo z domowym sosem chili słodko-kwaśnym


Witajcie! ;)

Dzisiejsza piątkowa propozycja na bezmięsny obiad to przepyszne i bardzo syte sajgonki. W tym przepisie użyłam warzyw korzeniowych i ciasta filo. Przygotowałam również domowy sos chilli słodko kwaśny, który doskonale komponuje się z chrupiącymi sajgonkami. 


Sajgonki to nic innego jak wietnamskie krokieciki z mięsnym lub warzywnym farszem. Jak sama nazwa wskazuje, pochodzą z Sajgonu (dzisiejszego Ho Chi Minch City). Wietnamski przysmak smażony w głębokim tłuszczu ma naprawdę wielu fanów. Wiosenne naleśniki możemy przyrządzić na zimno i na ciepło. Te na zimno zawijamy w papier ryżowy, a te na ciepło w ciasto pszenne. W tym przepisie całkowicie pomijamy smażenie - nasz żołądek nam za to podziękuje ;)

Reasumując poniżej przedstawiam przepis na wyborne wegetariańskie sajgonki ;)

Składniki na 20 - 22 szt. sajgonek:
* 1 opakowanie ciasta filo
* 1 opakowanie makaronu ryżowego 200 gramów
* 1 dużych rozmiarów por
* 1 duży seler
* 4 duże marchewki
* 2 zielone papryki
* 1 duża czerwona cebula
* 2 ząbki czosnku
* 1 pęczek cebuli dymki
* świeży imbir wielkości kciuka
* ok. 30 ml octu ryżowego
* ok. 30 ml sosu rybnego
* 2 łyżki stołowe gęstego sosu ostrygowego
* sól himalajska wedle uznania
* 1 rozbełtane jajko
* biały sezam
* olej/ oliwa do smażenia i smarowania ciasta

Składniki na ostry sos słodko-kwaśny:
* 2 łyżki stołowe cukru brązowego
* 250 ml wody
* 1 duża czerwona papryka
* 2 małe suszone papryczki piri-piri
* 1 duży ząbek czosnku
* kawałek imbiru wielkości ząbka czosnku
* ok. 15 ml octu ryżowego
* 1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej
* 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
* sól himalajska do smaku
Ponadto potrzebujemy:
* dużą blachę z papierem do pieczenia
* wok lub inną głęboką patelnię
* małą patelnię z nieprzywierającą powłoką
* pędzelek (najlepiej silikonowy) do smarowania


Przygotowanie:
W pierwszej kolejności musimy przygotować wszystkie warzywa. Cebulę dymkę, czosnek i imbir drobno siekamy. Pora kroimy na 6 cm części ( całą jasną część), rozwijamy i kroimy w cienkie słupki. Marchew i selera obieramy, kroimy najpierw w cienkie plastry, następnie w cienkie słupki. Paprykę również kroimy w słupki.

Na niewielkiej ilości tłuszczy smażymy wszystkie warzywa do zarumienienia i odparowania nadmiaru wody. W międzyczasie przygotowujemy makaron ryżowy według zaleceń na opakowaniu. Gotowy makaron odcedzamy, przelewamy zimną wodą i rozdzielamy na mniejsze części. Dodajemy do przesmażonych warzyw i doprawiamy sosami oraz octem ryżowym. Odparowujemy, tak aby powstał nam gęsty i zbity farsz. Gotowy odkładamy do całkowitego wystudzenia.

Nastawiamy piekarnik na 200 stopni grzanie góra/dół i przygotowujemy w zasięgu ręki blachę z papierem do pieczenia.



Przygotowujemy również dwie małe miseczki i pędzelek - jedną miseczkę z tłuszczem, drugą z rozbełtanym jajkiem.

Płat ciasta filo dzielimy na cztery części. Resztę ciasta przykrywamy ściereczką (zapobiegniemy wysuszeniu). Każdy z czterech kawałków ciasta delikatnie smarujemy tłuszczem. Zasada jest taka, że jeżeli chcemy przygotować dużych rozmiarów ( z dużą ilością farszu) sajgonki, używamy podwójną ilość ciasta (dwie warstwy). Czyli na jednym posmarowanym tłuszczem płacie, nakładamy jeszcze jeden płat ciasta. Jeżeli nasze sajgonki chcemy zrobić mniejsze (na tzw. jeden kęs) wystarczy jedna warstwa ciasta. 
Ja na jeden płat ciasta nałożyłam jedną kopiatą łyżkę farszu. W przypadku dwóch łyżek warto zastosować dwa płaty.

Nakładamy farsz i zwijamy najpierw ciasto po bokach, następnie delikatnie ( tak samo jak gołąbki/krokiety) zawijamy wszystko razem do środka. Gotowe sajgonki smarujemy rozbełtanym jajkiem, posypujemy sezamem i układamy na blaszce z papierem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika ( 200'C) i pieczemy ok. 15 minut - do momentu aż sajgonki nabiorą złotego koloru. W przypadku mocnego piekarnika warto obserwować nasze sajgonki już po 10 minutach. 


Przygotowanie ostrego sosu słodko-kwaśnego:
Przede wszystkim ostrość tego sosu oceniam na 7 ( w skali 1-10). Jeżeli wolicie mniej ostry smak sosu, użyjcie jednej papryczki piri-piri zamiast dwóch.

W pierwszej kolejności wsypujemy cukier brązowy na niewielką patelnię. Nastawiamy moc palnika na średnią. Cukier musi się rozpuścić ( UWAGA: nie mieszamy cukru, nie ruszamy patelni). Paprykę czerwoną, czosnek oraz imbir drobno siekamy. Papryczki piri-piri również drobno siekamy. Do powstałego karmelu wlewamy wodę, następnie dodajemy posiekaną paprykę czerwoną, piri - piri, czosnek oraz imbir. Sos dusimy ok 10 minut, następnie dodajemy łyżeczkę skrobi ziemniaczanej i energicznie mieszamy. Kiedy nasz sos nabierze gęstości, dodajemy ocet ryżowy i odstawiamy do wystudzenia. 

Gotowe sajgonki, podajemy z naszym domowym sosem i posypujemy posiekaną cebulą dymką.
P.S. nadmiar sajgonek możemy zamrozić. Najważniejsze aby były nieupieczone. Po rozmrożeniu, sajgonki pieczemy ok 25 minut w 180 stopniach.

Smacznego! ;)
Read more »
on sierpnia 28, 2020 0
Podziel się!
etykiety
obiad, sajgonki, wegetariańskie
Nowsze posty
Starsze posty

sierpnia 24, 2020

Dorsz pieczony w sezamowej marynacie z fit frytkami i dipem czosnkowo-miętowym



Witajcie! ;)
Dzisiejsza propozycja na lekki i syty obiad to pieczony dorsz z azjatycką nutą. Marynata do dorsza to mieszanka tajskich sosów z sezamem, imbirem i kurkumą. Wyrazista w smaku ryba doskonale komponuje się z pieczonymi ziemniakami, burakami oraz sałatką z letnich, świeżych warzyw zebranych wprost z ogródka.

Dzisiejszą główną rolę na talerzu odgrywa aromatyczny dorsz. Dorsz to ryba o wyjątkowych właściwościach. Jest źródłem kwasów omega 3, które mają dobroczynny wpływ na serce oraz jest polecany dla osób narażonych na niedobory potasu. Ponadto ta wyjątkowa rybka ma bardzo dużo białka, niewiele cholesterolu i jest bogata w witaminę B12. W dorszu znajdziemy selen i witaminę D3. Jako ciekawostkę dodam, że dorsz jako chuda ryba powinna (!) być pieczona lub przyrządzana na parze. Smażona traci cenne właściwości ( w tym kwasy omega 3) i podczas tej obróbki wytwarzają się niekorzystne dla zdrowia kwasy tłuszczowe trans. 

Jako dodatek przygotowałam pieczone frytki z ziemniaków i buraków. Możemy upiec też marchewki pokrojone w słupki seler lub pietruszkę. Uzupełnieniem całego dania, nadaniem chrupkości i świeżości jest sałatka z pomidorów malinowych własnej uprawy oraz ogórki i czerwona cebula też z własnej uprawy.
Reasumując poniżej przedstawiam przepis na przepyszny obiad ! ;)

Składniki:
* 2 Filety z dorsza
* 3 łyżki stołowe białego sezamu
* 3 łyżki stołowe oliwy z oliwek
* 2 łyżki stołowe sosu ostrygowego
* 2 łyżki stołowe sosu rybnego
* 1/2 łyżeczki tartego, suszonego imbiru
* 1/2 kurkumy
* 1/2 łyżki stołowej octu ryżowego

Dodatkowo:
* 4 duże ziemniaki
* 4 duże buraki ( najlepiej podłużne)
* oliwa z oliwek do skropienia warzyw przed pieczeniem
* 1 szt. serka wiejskiego, naturalnego, granulowanego np. od "Piątnicy" 200 gramów
* 1 ząbek czosnku
* ok. 7 listków mięty
* sól himalajska/pieprz kolorowy świeżo mielony

Ponadto potrzebujemy:
* dużą blachę na frytki
* naczynie żaroodporne lub drugą blachę
* papier do pieczenia
* blender ( najlepiej kielichowy )

Przygotowanie:
Filety z dorsza osuszamy, pozbywamy ości i kroimy w mniejsze części. Składniki marynaty łączymy ze sobą w misy i obtaczamy solidnie ryby. Odstawiamy na czas pieczenia warzyw.
Piekarnik nastawiamy na 220 stopni termoobieg. Przygotowujemy blachę z papierem do pieczenia. Ziemniaki i buraki obieramy i kroimy w cienkie słupki. Następnie przekładamy na blachę, skrapiamy oliwą i układamy tak aby frytki nie dotykały siebie nawzajem ;) Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 20 minut. Cienkie słupki ziemniaków i buraków upieką się naprawdę szybko. Kiedy frytki nabiorą wyraźnie złotego koloru wyjmujemy je, mieszamy na blasze i solimy. 

Zmniejszamy temperaturę piekarnika na 200'C grzanie góra/ dół i wkładamy dorsza w marynacie sezamowej do nagrzanego piekarnika. Rybę pieczemy ok. 15 minut ( grubsze filety możemy podpiec kilka minut dłużej dla pewności) . Pod koniec pieczenia, możemy z powrotem włożyć nasze frytki aby nabrały temperatury.



Serek wiejski umieszczamy w misie blendera, dodajemy pokrojony w mniejsze kawałki czosnek, miętę, sól oraz pieprz. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Dip wykładamy do miseczki i skrapiamy oliwą.

Smacznego! ;)

Read more »
on sierpnia 24, 2020 0
Podziel się!
etykiety
dorsz, frytki, obiad, pieczone, sałatka, sałatkawitaminowa
Nowsze posty
Starsze posty

sierpnia 24, 2020

Gulasz z cielęciny z kurkami z szałwią i natką pietruszki



Gulasz cięlecy z kurkami

Delikatny, wyjątkowy smak. Cielęcina i kurki to bez wątpienia kompozycja doskonała. 

Kurka - tzw. pieprznik jadalny to grzyb o wyjątkowych właściwościach. Jest lepszym źródłem beta-karotenu niż pomidor czy marchew. Zawartość B1 w kurce przewyższa zawartość drożdży piekarskich. Choć grzyby mają ogromną rzeszę wielbicieli, są niewskazane dla osób borykających się z problemami gastrycznymi.


Cielęcina to jedno z najzdrowszych mięs, ma bardzo dużo białka i mało tłuszczów. Pochodzi od cieląt do 8 miesiąca życia. Jest najbogatszym źródłem potrzebnych organizmowi aminokwasów. W mięsie cielęcym mamy bardzo wysoki poziom potasu, magnezu i cynku. Rewelacyjnie usprawnia metabolizm, pomaga w usuwaniu nadmiernego cholesterolu i ma również działania prozdrowotne. 
Dodatki jakie przygotowałam do gulaszu z cielęciny to kasza orkiszowa, podsmażona na klarowanym maśle i ćwikła z chrzanem. Przepis na ćwikłę znajdziecie tutaj → KLIK
Poniżej przedstawiam przepis na przepyszny gulasz z cielęciny!
Składniki na 6 porcji:
* ok. 1 kg łopatki cielęcej
* ok 300 gramów świeżych/ mrożonych kurek
* 2 średniej wielkości cebule
* 1 średniej wielkości ząbek czosnku
* 2 łyżki stołowe masła min. 82%
* 3 łyżki stołowe oleju roślinnego
* 3 łyżki stołowe mąki pszennej
* ok. 400 ml bulionu/ ewentualnie wody
* ok. 140 ml białego wytrawnego wina
* 500 ml śmietanki 18% ew 30%
* świeże listki szałwii ( ok. 8 listków średniej wielkości i kilka mniejszych do dekoracji) ew. Szałwia suszona
* 1 pęczek natki pietruszki
* sól himalajska
Przygotowanie:
Mięso kroimy w kostkę ok. 2 cm na 2 cm i pozbywamy ewentualnych błon. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Czosnek obieramy i siekamy drobno. Szałwię i natkę pietruszki również drobno siekamy.

Świeże kurki dokładnie płuczemy. Kurki są dość problematyczne, mogą zawierać sporo piasku, dlatego warto wypłukać je nawet 2-3 razy. Dobrym sposobem na płukanie kurek jest zalewanie ich na krótką chwilę wrzątkiem z solą. Wyławiamy je po chwili z wrzątku, a piasek powinien opaść na dno naczynia. Proces powtarzamy do momentu aż kurki będą całkowicie czyste. 


Łyżkę oleju rozgrzewamy na patelni. W międzyczasie pokrojone mięso doprawiamy solą i oprószamy mąką pszenną. Cielęcinę nie doprawiamy pieprzem - dlaczego? Ponieważ zatracimy delikatny smak mięsa, a to ono odgrywa główną rolę w tym daniu.

Pokrojone i oprószone w mące mięso smażymy partiami na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Najlepiej zrobić to 3 razy niż raz ( wtedy mięso ugotujemy na patelni, a to byłby błąd ). Przyrumienione kawałki cielęciny przekładamy do dużego garnka. Na patelni po smażeniu mięsa smażymy kolejno cebulę oraz czosnek i też przekładamy do garnka. Na rozgrzaną patelnię dodajemy masło i wrzucamy kurki. Podsmażone i nieco odparowane kurki zalewamy odmierzoną ilością wina. Następnie całość przekładamy do garnka z mięsem, czosnkiem i cebulą.

Kiedy wszystkie składniki podsmażone wraz z winem znajdują się w garnku, zalewamy bulionem. Gulasz gotujemy na niewielkiej mocy palnika do momentu aż mięso wyraźnie zmięknie. Może to potrwać ok. 40 minut.

Po upływie ok. 30 minut dolewamy śmietankę, wsypujemy świeże zioła i nadal gotujemy na słabym ogniu. Mięso powinno być kruche, a sos delikatny, kremowy i aromatyczny dzięki szałwii.

Smacznego! ;)

smaczny gulasz z kaszą i ćwikłą

Read more »
on sierpnia 24, 2020 0
Podziel się!
etykiety
cielęcina, gulasz, kuchniapolska, obiad, sos grzybowy
Nowsze posty
Starsze posty
Strona główna
Subskrybuj: Posty (Atom)

Łączna liczba wyświetleń

Polecany post

Moje pomidory

Jest 7 listopada 2023 roku i dopiero dziś kończę swoją przygodę z uprawą pomidorów. Prawie kończę, bo zostawiłam jeden krzak z niedojrzałymi...

Popularne posty

  • Cynamonki z malinami i kremem maślanym
    Witajcie!;) Wczoraj upiekłam rozpływające się w ustach Raspberry Cinnamon Rolls, czyli trochę lata w typowo jesiennym wypieku. Element kwaśn...
  • Duszone polędwiczki wieprzowe w sosie z boczniakami
    Witajcie! Dzisiejszy pomysł na pyszny obiad, to rozpływające się w ustach bitki z polędwiczek wieprzowych w gęstym, grzybowym sosie. Kruche,...
  • Żeberka wieprzowe kruche i soczyste
    Witajcie! Mam dla Was doskonały przepis na żeberka wieprzowe. Są soczyste, kruche, kostka z nich dosłownie wypada. Smakują wyjątkowo z ziemn...
  • Jogurtowe ciasto z truskawkami na dużą blachę
    Witajcie! ;) Sezon na przepyszne truskawki trwa w najlepsze! ;) Dlatego przygotowałam bardzo aromatyczne i wilgotne ciasto z truskawkami. Id...
  • Ciasto z rabarbarem i bezą na dużą blachę
    Najlepsze kruche ciasto z rabarbarem i bezą – przepis na dużą blachę (35 × 24 cm) To kruche ciasto z rabarbarem i bezą to absolutny hit wios...
  • Domowy ramen z pieczoną karkówką, marynowanym jajem, boczniakami i olejem z palonego czosnku
    Witajcie! ;) Dzisiaj chciałabym przedstawić Wam danie, nad którym pracowałam od kilku dni. Co ciekawsze, przymierzałam się do ugotowania go ...
  • Moje pomidory
    Jest 7 listopada 2023 roku i dopiero dziś kończę swoją przygodę z uprawą pomidorów. Prawie kończę, bo zostawiłam jeden krzak z niedojrzałymi...
  • Kapitalny tatar wołowy
    Tatar wołowy to wyjątkowe, tradycyjne danie kuchni polskiej, choć jego pochodzenie nieco zadziwia. Historia tatara sięga czasów tatarskich, ...
  • Ogórki małosolne
    Ogórki małosolne – tradycyjny przepis domowy Ogórki małosolne to jeden z najbardziej charakterystycznych smaków polskiego lata. Przygotowuje...
  • Pierogi z borowikami ceglastoporymi
    Witajcie! ;)  Jeżeli szukacie pomysłu na wykwintny obiad to świetnie trafiliście! Obiad, którym oczarujecie swoich bliskich, ponieważ zaskak...

Kompozycja Doskonała

Roboty kuchenne - wybierz na Ceneo
Baza przepisów kulinarnych

Etykiety

(nie)bolognese babeczki babka babka wielkanocna babka z malinami barszcz czerwony barszcz czerwony obiad bataty beza beza szwajcarska beza włoska biała czekolada bigos bitki wieprzowe boczniaki borowiki ceglastopore bób brownie brukselka cezar chleb ciasto ciasto z galaretką Ciasto z rabarbarem ciasto z truskawkami ciasto ze śliwkami cielęcina cinnamon rolls cynamonki czereśnie ćwikła z chrzanem de volaille domowy ramen dorsz drozdzowki drożdzówkizserem drożdżówki fasolka fasolka po bretonsku fasolka szparagowa fast food faszerowana cukinia faszerowane bakłażany flaczki wołowe flaki frytki ganache gnocchi gołąbki green curry gulasz gulasz wołowy gulasz z jelenia gzik jajko jogurtowe ciasto kacze udka kakaowa tarta kapusta zasmażana karkówka kiwi klopsiki drobiowe kluski śląskie knedel chlebowy knedle z jabłkami kotlet schabowy krem krem maślany krem z dyni krokiety krupnik kuchniapolska kurczak kurczak po chińsku kurczak w glazurze czosnkowej kurczak w sosie łosoś makaron makaron pappardelle makaron penne makaron spaghetti Makaron tagliatelle marchewkowe mazurek naleśniki obiad ogórki Ogórki małosolne ogórki w marynacie pasztet pavlova penne pieczeń pieczone pierniczkowe muffiny piernik piernik długodojrzewający piernikstaropolski pierogi pierogi ruskie pierogi z bobem pierogi z kapustą i grzybami pierogi z prawdziwkami ziemniakami i białą kiełbasą pizza placek placki ziemniaczane polędwiczka wieprzowa pomidorowa pomidory przepis rabarbar rabarbarem ramen roladki z kurczaka rosół rosół drobiowo-wołowy rosół z kaczki rumsztyk ryba rzodkiewki sajgonki salsa paprykowa sałatka sałatkawitaminowa sernik sernik na zimno sernik pistacjowy serowocebulowa słodkokwaśny soczewica solony karmel sos chrzanowy sos czosnkowy sos grzybowy sos paprykowy sos pietruszkowy sospomidorowy spaghetti surówka surówka z białej kapusty surówka z kiszonej kapusty surówka z marchwi surówka z pora surówka z selera szarlotka szaszłyki szparagi szpinak święta tarta tarta z malinami tarta z rabarbarem tartaletki tatar tatar wołowy tiramisu Tort czekoladowy tortilla truskawki udka udkawsosie wegańskie wegetariańskie wielkanoc wino witaminy wrapy zapiekanka ziemniaki zupa zupa krem z pieczarek i pora Żeberka wieprzowe

Kompozycja Doskonała

Roboty kuchenne - wybierz na Ceneo

Wykwintne dania na specjalne okazje

Wykwintne dania na specjalne okazje

Archiwum bloga

Obsługiwane przez usługę Blogger.
Ⓒ 2018 Kompozycja Doskonała - przepisy na pyszne obiady, zupy i ciasta . Design created with by: Brand & Blogger. All rights reserved.