Kompozycja Doskonała - przepisy na pyszne obiady, zupy i ciasta

Strony

  • Dania główne
  • Zupy
  • Słodkości
  • Przystawki
  • Instagram
  • Facebook
  • TIK TOK
  • UPRAWA POMIDORÓW

listopada 29, 2020

Wyśmienita pieczeń pachnąca czosnkiem i majerankiem

Witajcie! Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na kruchą i soczystą pieczeń z karczku wieprzowego. Marynowana w dużej ilości czosnku i majeranku, doskonale sprawdzi się w Święta Wielkanocne. Pieczeń świetnie smakuje zarówno na ciepło w sosie własnym lub na zimno jako wędlina na kanapki. Swoją kruchość zawdzięcza długiemu pieczeniu w niskiej temperaturze. Pieczony kark wieprzowy jest tak soczysty, że nie musimy polewać go sosem. Karkówka doskonale smakuje z puszystym puree ziemniaczanym i surówką z marchwi i jabłka. Krojona cienko na plastry, cudownie łączy się z pajdą domowego chleba, ogórkiem kiszonym i musztardą np. sarepską. 



Pieczenie w niskiej temperaturze ma coraz większą rzeszę zwolenników. Zyskujemy niesamowitą kruchość mięsa, soczystość i niebywały aromat. Choć pieczenie może zająć nawet do 4 (!) godzin, efekt końcowy zwali z nóg nie jednego konesera mięsa. Niecodziennie przygotowujemy tak wymagającą potrawę, dlatego warto zaplanować wcześniejsze marynowanie i wstawić mięso do piekarnika kilka godzin przed przyjściem gości.

Ważnym elementem podczas przygotowania karkówki jest nie tylko przesmażenie mięsa przed pieczeniem, ale odczekanie min. 15 minut po upieczeniu zanim zaczniemy kroić. Reasumując aby pieczeń miała wyjątkową kruchość, kolor i rzecz jasna smak należy trzymać się kilku zasad - długie marynowanie ( najlepiej przez 2 dni ) - po tym czasie wyjmujemy mięso z lodówki, tak aby nabrało temperatury pokojowej - szybkie smażenie z każdej strony do zamknięcia soków mięsa i nadania złotego koloru - pieczenie w niskiej temperaturze - krojenie dopiero po min. 15 minutach od wyciągnięcia mięsa z piekarnika. W przypadku kiedy mięso pieczemy by uzyskać wędlinę - warto kroić je dopiero na następny dzień. Zastosowanie tych wskazówek gwarantuje zadowolenie konsumujących ;) 

Do tak pieczołowicie przygotowanego mięsa powinniśmy bez wątpienia zaserwować czerwone wino. Mięso o wyraźnym aromacie czosnku i majeranku doskonale współgra ze słodkim, czerwonym winem z czarnej porzeczki. To połączenie zapewnia wybitne dopełnienie i zbalansowaną całość. Na świątecznym stole doskonale sprawdzi się wino z Winiarni Zamojskiej. Intensywne wino z czarnej porzeczki o głębokiej barwie, przyjemnym lekko kwaśnym smaku i charakterystycznym owocowym zapachu umili rodzinny obiad i zaskoczy częstowanych gości.

Składniki:
* ok 1.7kg karkówki wieprzowej
* 3 opakowania suszonego majeranku
* 1 cała główka czosnku
* 1 czubata łyżka stołowa soli np. himalajskiej
* olej słonecznikowy

Dodatkowo potrzebujemy:
* duże naczynie żaroodporne
* moździerz
* dużą patelnię

Przygotowanie:
Mięso myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Czosnek obieramy, rozgniatamy i łączymy z solą najlepiej w moździerzu. Dodajemy majeranek, ucieramy i dodajemy olej słonecznikowy. Dodajemy na tyle, aby powstała gęsta pasta. Gotową mieszanką nacieramy karkówkę ze wszystkich stron. Przekładamy do głębokiego naczynia i szczelnie zakrywamy. Odstawiamy na 2 dni do lodówki. Następnego dnia mięso obracamy w naczyniu.


Kolejnego dnia karkówkę wyjmujemy z lodówki i odstawiamy na ok. 30 minut aby nabrała temperatury pokojowej. Piekarnik nastawiamy na 140'C, grzanie góra/dół. Kratkę grillową ustawiamy na środkowej półce piekarnika. Rozgrzewamy niewielką ilość oleju na patelni, na dość dużej mocy palnika. Smażymy karkówkę krótką chwilę ze wszystkich stron, aby nabrała złotego, rumianego koloru. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez 4 godziny. W trakcie pieczenia, mięso obracany ok. 3 razy. 15 minut przed końcem pieczenia, zdejmujemy przykrywkę z mięsa i podkręcamy temperaturę na 190 stopni. Mięso po upieczeniu powinno być "luźne". Kroimy po ok 15 minutach od wyjęcia z piekarnika. Pozostały sos który wyciekł z mięsa możemy zredukować na patelni, podciągnąć złotą zasmażką, wymieszać np. Z podsmażonymi na maśle grzybami lub dodać chrzanu. Jeżeli mięso przeznaczamy na wędlinę - najlepiej kroić dopiero następnego dnia. Smacznego! :)


Read more »
on listopada 29, 2020 0
Podziel się!
etykiety
karkówka, obiad, pieczeń, pieczone, święta
Nowsze posty
Starsze posty

listopada 15, 2020

Pappardelle w sosie śmietanowym z maślakami i jajem w koszulce



Witajcie! ;)
W dzisiejszą, słoneczną niedzielę przygotowałam bardzo kremowy i wyrazisty w smaku makaron. Przy tej potrawie jest niewiele pracy, dzięki czemu można delektować się resztą dnia i spożytkować go na przyjemny spacer.  Mięsiste maślaki, solidna porcja parmiggiano reggiano w połączeniu ze śmietankowym sosem i rozpływającym się żółtkiem, tworzą doskonałą kompozycję. Bez wątpienia nie może zabraknąć białego, dobrze schłodzonego wina.

Jajeczne pappardelle czyli szerokie wstążki, dzięki swojej porowatej strukturze doskonale chłoną sos. Pappardelle pochodzą ze środkowo-północnych Włoch, gdzie "pappare" oznacza jedzenie ze smakiem. Makaron wyśmienicie współgra z grzybowymi oraz mięsnymi, gęstymi sosami. Choć podane z rybą i szpinakiem także świetnie smakuje. 



Kropką nad i oraz nadaniem niepowtarzalnych walorów smakowych potrawy, jest oczywiście wino. Nie byle jakie, a białe, słodkie o niespotykanej intensywności. Wyobraźcie sobie to połączenie grzybów, czyli darów lasu, które są podkręcone smakiem włoskiego króla serów. Następnie sięgacie po kieliszek zimnego wina z jabłek z polskich sadów. Czysta poezja! Dlatego moim numerem jeden, faworytem wśród białych win jest lodowe wino z Winiarni Zamojskiej. Świeżość, słodycz przełamana z kwasowością i wymowny smak naszych polskich jabłek. Czego chcieć więcej ?

Reasumując, jeżeli szukacie pomysłu na romantyczną kolację we dwoje, to ten przepis przypadnie wam do gustu! 



Składniki: porcje dla 2 osób
* ok. 260 gramów makaronu pappardelle 
* ok. 270 gramów maślaków mrożonych lub świeżych
* 250 ml śmietanki kremówki 30% 36%
* 1 biała, duża cebula
* 2 ząbki czosnku
* 1 łyżka masła min. 82%
* 1 łyżka stołowa posiekanej natki pietruszki
* twardy włoski ser Parmiggiano Reggiano, Grana Padano, Pecorino
* sól oraz pieprz do smaku

* 2 jajka w temperaturze pokojowej
* 2 łyżki stołowe octu spirytusowego
* 2 szczypty soli
* 1 litr wody + niewielki garnek

+  rukola/ roszponka/świeży szpinak

Przygotowanie:
W pierwszej kolejności przygotowujemy sos. Cebulę oraz czosnek obieramy i drobno kroimy. Grzyby płuczemy i kroimy w mniejsze części. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i szklimy cebulę wraz z czosnkiem. Dodajemy grzyby, smażymy do momentu aż nieco odparują i nabiorą miękkości. Zalewamy śmietanką i dusimy na średniej mocy palnika. Powinno to zająć ok 10-11 minut.



W trakcie gotowania sosu nastawiamy duży garnek z osoloną wodą. Po zagotowaniu dodajemy makaron, gotujemy al dente. Nie możemy go rozgotować, a wyjąć za w czasu z wody, tak aby na patelni nasiąknął sosem. Do sosu przekładamy makaron z garnka na patelnię  - i uwaga! dodajemy jedną chochlę wody, w której gotował się makaron. Całość delikatnie mieszamy, patelnię możemy przykryć. 

W niedużym garnku nalewamy wodę do 2/3 wysokości. Wodę musimy zagotować. W międzyczasie wbijamy jajko do małej miseczki, tak aby nie uszkodzić żółtka. Gdy woda się zagotuje, zmniejszamy ogień na średnią moc palnika i dodajemy 2 łyżki octu i dwie szczypty soli. Robimy w wodzie wirek za pomocą łyżki lub rózgi. Gdy wirek nieco się uspokoi dopiero wtedy delikatnie wrzucamy jajko. Gotujemy ok. 3 minut. Wyjmujemy za pomocą łyżki cedzakowej. Do drugiego jajka możemy użyć tej samej wody. 

Siekamy nać pietruszki i dodajemy do sosu. Pod koniec solimy i pieprzymy. Podajemy z tartym dojrzewającym serem. Dekorujemy rukolą, szpinakiem bądź roszposznką.
Smacznego! ;)

Read more »
on listopada 15, 2020 1
Podziel się!
etykiety
jajko, makaron pappardelle, sos grzybowy, wino
Nowsze posty
Starsze posty

listopada 07, 2020

Wyborny pasztet z kolorowym pieprzem

 
Witajcie! ;)
Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem, na coś zupełnie nowego i nie będzie to danie obiadowe. Puszysty, lekki, aksamitny w konsystencji pasztet wyjątkowy! W skład pasztetu wchodzi mięso drobiowe, warzywa i wędzony boczek. Dopełnieniem smaku i aromatu jest kolorowy pieprz, który dodaje przyjemnej ostrości. Pasztet doskonale smakuje na ciepło, na zimno, z owocową konfiturą lub na pajdzie chleba z kiszonym ogórkiem. Jest to swojski, pieczony wyrób o puszystej konsystencji, dzięki czemu możemy go zarówno kroić, jak i smarować nim pieczywo. Po spróbowaniu domowego pasztetu, już nigdy nie będziecie sięgać po ten sklepowy. Różnica jest kolosalna, ponieważ wiemy co jemy i doprawiamy według własnych upodobań.


Główna zasada przy przygotowaniu pasztetu jest taka, że najlepiej jest kroić go następnego dnia. Warto więc za pieczenie zabrać się dzień wcześniej, wypiek wystudzić i wstawić do lodówki na całą noc. Masa jaką przygotowujemy na pasztet, jest z wolno gotowanego mięsa. Dlatego mięso wraz z warzywami gotowałam do godziny 17:00. Wystudzone, zmieliłam trzykrotnie. Następnie upiekłam i wystudzone wstawiłam do lodówki. Pasztetu wcześniej nie ruszałam i nie kroiłam. Z samego rana mogłam delektować się wyśmienitym pasztetem, który trzymał swoją formę i miał wyjątkowy zapach.

Kolejna ważna kwestia to pozostałości po ugotowaniu mięsa, a dokładnie wywar. Absolutnie nie pozbywamy się płynu, warto go zachować, a najlepiej zamrozić. Ponieważ mięso gotujemy w niewielkiej ilości wody, to co nam zostanie, możemy użyć do przeróżnych sosów. Może się też okazać, że podczas wyrabiania masy na pasztet, będziemy też potrzebowali chochelkę bulionu. 

Wszelkie mięsne przekąski, wyszukane zakąski czy aromatyczne przystawki warto serwować z winem. Nie byle jakim, a dodającym głębię smaku. Kto z nas nie lubi odkrywania coraz to ciekawszych zestawień smakowych ? Łączenia świeżości, słodyczy i kwasowości z kęsem czegoś dostatecznie słonego i zaskakująco pikantnego. Dlatego dzisiejsza kompozycja doskonała to pieczony pasztet z drobiu i wędzonego boczku w akompaniamencie półsłodkiego, różowego wina (z gruszek i czarnej porzeczki z polskich sadów z regionów Roztocza). Można by rzec, że jest to iście wyjątkowa, kulinarna podróż z Winiarnią Zamojską.

Resumując poniżej przedstawiam przepis na cudowny pasztet z kolorowym pieprzem, do którego warto dobrać szlachetne wino. 

Z poniższych składników przygotowałam dwa pasztety w foremkach/keksówkach o wymiarach 22 cm (długość spodu) na 9 cm (szerokość spodu) i 7 cm (wysokość). Każdy z pasztetów miał wysokość ok. 5,5cm. Masę można przełożyć do większej keksówki i upiec jeden, a wysoki.

Składniki:
Łączna waga mięsa przed ugotowaniem i obraniem z kości wynosiła niecałe 1,8kg.
*ok. 500 gramów mięsa z udźca z indyka
* 3 ćwiartki z kurczaka o łącznej wadze 740 gramów
* 2 podudzia o wadze 300 gramów
* ok 250 gramów wędzonego boczku
* 2 pszenne kajzerki + mleko do namoczenia
* 2 jaja rozm. M ( osobno żółtka i białka)
* 2 średniej wielkości marchewki
* 1 średniej wielkości korzeń pietruszki
* 2 średniej wielkości białe cebule
* 2 ząbki czosnku
* 4 liście laurowe
* ok. 5 ziarenek ziela angielskiego
* 1 łyżka stołowa suszonego majeranku
* 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej (dodanej do zmielonej masy)
* 1 garść kolorowego pieprzu
* sól oraz pieprz do smaku

Ponadto potrzebujemy:
* garnek o pojemności ok 5 litrów
* maszynkę do mielenia mięsa
* keksówki/foremki
* papier do pieczenia
* mikser lub rózgę do ubijania białek

Przygotowanie:
Mięso płuczemy, w razie potrzeby kroimy na mniejsze części. Warzywa obieramy i również kroimy. Przekładamy do garnka, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Solenie, pieprzenie i ostateczne doprawianie pozostawiamy na sam koniec, kiedy będziemy mieli już gotową masę. Warzywa wraz z mięsem zalewamy zimną wodą, ok 1,5 cm ponad poziom wszystkich składników. Zagotowujemy, następnie gotujemy na wolnym ogniu do miękkości (ok. 1,5 - 2h). Najlepiej gdy mięso odchodzi od kości. Odcedzamy i studzimy. Studzimy również pozostały wywar. Jeżeli masa będzie za bardzo zbita, dodajemy chochelkę bulionu. Resztę bulionu możemy poporcjować i zamrozić.



Pszenne kajzerki moczymy w mleku. Wystudzone mięso obieramy wraz z warzywami, mielimy trzykrotnie. Mielimy również odciśnięte z mleka kajzerki. Na tym etapie możemy doprawić i próbować masę ( dodajemy również pieprz kolorowy w kuleczkach). Następnie dodajemy żółtka i mieszamy. Białka ubijamy na sztywno, przekładamy do masy i delikatnie mieszamy. W razie potrzeby dodajemy chochelkę wystudzonego wywaru z mięsa i warzyw. Masa na pasztet nie powinna być ani za gęsta, ani zbyt płynna. Przy zamieszaniu łyżką, powinien pozostawać na masie ślad. Keksówki wyścielamy papierem do pieczenia. Masę ostrożnie przekładamy, wygładzamy i delikatnie dociskamy aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Wierzch pasztetu/ pasztetów możemy ponacinać, udekorować liśćmi laurowymi, ziołami, kolorowym pieprzem lub posypać niewielką ilością bułki tartej.


Piekarnik nastawiamy na 190 stopni z termoobiegiem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na środkową półkę. Pieczemy ok 1,20 h do suchego patyczka oraz do momentu wyraźnego zarumienienia wierzchu i odejścia boków pasztetu od foremki. Dla pewności, w końcowej fazie ( jeżeli paszet nie odchodzi od brzegów) możemy skręcić temperaturę do 150 stopni i podpiec jeszcze 20 minut. Po upieczeniu, wyjmujemy, studzimy i przekładamy do lodówki na całą noc. Następnego dnia przed krojeniem, pasztet odwracamy i delikatnie wyjmujemy na deskę do krojenia. Kroimy i podajemy z ulubionym pieczywem, podgrzewamy i podajemy z ciepłym żurawinowym lub wiśniowym sosem. Serwujemy solo w towarzystwie wyjątkowego wina. 
Smacznego! ;)
Read more »
on listopada 07, 2020 0
Podziel się!
etykiety
chleb, pasztet
Nowsze posty
Starsze posty

listopada 04, 2020

Czekoladowe naleśniki z musem z persymony


Witajcie! ;)
Dzisiejsza propozycja na wyśmienity deser bądź obiad to czekoladowe naleśniki z lekkim musem z persymony, inaczej kaki. Naleśniki są wypełnione ubitą na puch śmietanką kremówką, a kropką nad i są podsmażone na maśle kawałki pomarańczy. Odkrywamy z każdym kęsem coraz to ciekawszy smak. Naleśniki są delikatne, dostatecznie słodkie. Mus z persymony mocno przypomina połączenie marchwi z mango. Choć kaki świeżo obrane przypomina smak moreli, a nawet śliwki. Natomiast kwaśny element czyli rozpływające się w ustach pomarańcze przełamują słodycz i perfekcyjnie dopełniają danie. Dlatego jeżeli chcecie zaserwować swoim gościom coś wyjątkowego, coś czym chcecie zaskoczyć, a tym samym nie przesadzić z ilością słodyczy to... skorzystajcie z tego przepisu;) Nie jest on skomplikowany. Uporacie się z nim w 45 minut. 


Owoc kaki czyli persymona (albo szaron) to bogate źródło witaminy A oraz C. Posiada liczne właściwości lecznicze i odżywcze. Pochodzi z Chin, gdzie uznawane jest za doskonały lek stosowany na podrażnioną skórę. Według badań, wyciąg z kaki ma właściwości antynowotworowe. Obniża poziom cholesterolu i ochrania wzrok dzięki dużej zawartości karotenoidów. Beta karoten czyli zawarta w kaki prowitamina A zmniejsza ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej (przyczyna utraty wzroku przez osoby w podeszłym wieku).

Kaki ma soczyście pomarańczową skórkę, którą obieramy. Wybieramy owoce o lśniącej i gładkiej powierzchni. Dojrzałe trzymamy w lodówce. Kroimy w ćwiartki bądź w mniejsze kawałki. Możemy użyć je do sałatki, przerobić na przetwory lub serwować na ciepło/zimno w towarzystwie deserów lodowych lub ubitej śmietany. 


Naleśniki z tego przepisu są serwowane na zimno, ze względu na wypełnienie czyli ubitą na puch, chłodną śmietankę. Mus z kaki również zaserwowałam na zimno, natomiast pomarańcze podałam gorące, prosto z patelni. Sposób podania możecie modyfikować. Ciepłe naleśniki wypełnić ciepłym musem z persymony i pomarańczami. Na wierzch jako dekorację zastosować ubitą kremówkę ( np. za pomocą rękawa cukierniczego). 

Reasumując poniżej przedstawiam przepis na wyborne czekoladowe naleśniki. Z poniższych składników przygotowałam 12 naleśników o średnicy 18cm.

Składniki na ciasto naleśnikowe:
* 1 szklanka mąki tortowej ( ok. 150 gramów)
* 1 szklanka mleka w temperaturze pokojowej ( ok. 250ml)
* 3/4 szklanki wody gazowanej
* 2 jajka w rozmiarze M w temperaturze pokojowej
* 1 płaska łyżka stołowa ciemnego kakao
* 1 łyżeczka cukru pudru
* 3 łyżki stołowe oleju
* szczypta soli

Składniki na mus z persymony:
* 3 szt. dojrzałych owoców persymony(kaki)
* 1/2 szklanki wody
* 1 łyżka stołowa cukru kryształu (lub według upodobań)

Krem śmietankowy:
* 500 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% 36%
* 1 płaska łyżka stołowa cukru pudru (lub według upodobań)

Dodatkowo:
* 2 szt. pomarańczy
* 2 łyżki stołowe masła min. 82%
* 1 łyżka cukru białego lub brązowego ( lub według upodobań)

Ponadto potrzebujemy:
* miskę + rózgę lub mikser
* blender

Przygotowanie:
W pierwszej kolejności przygotowujemy wszystkie niezbędne składniki. Muszą być w temperaturze pokojowej. Przesianą mąkę łączymy z cukrem pudrem, szczyptą soli i łyżką kakao. Następnie dodajemy mleko, wodę oraz jajka. Energicznie mieszamy i pozbywamy się grudek. Dodajemy olej i znów mieszamy. Musimy otrzymać jednolitą, lejącą się masę, niezbyt gęstą. Gotowe ciasto odkładamy w ciepłe miejsce na 10 minut. Jeżeli ciasto jest zbyt gęste dolewamy wodę gazowaną i obserwujemy konsystencję. Następnie rozgrzewamy małą patelnię (najlepiej naleśnikową) bez dodatku tłuszczu. Wylewamy po jednej małej chochelce ciasta na patelnię i smażymy do zarumienia z obu stron. Smażymy na mocy palnika 5 ( w skali 1-10). Gotowe i wystudzone smarujemy ubitą kremówką. Zwijamy lub składamy w trójkąty. 

Kaki obieramy, kroimy w niewielkie kawałeczki, dolewamy wodę i podduszamy na wolnym ogniu wraz z cukrem. Miękkie miksujemy blenderem na mus.

Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno wraz z cukrem pudrem.

Pomarańcze obieramy, kroimy w plastry, słodzimy i podsmażamy na maśle.
Smacznego! ;)

Sprawdź przepis na naleśniki z solonym karmelem i twarożkiem 👉KLIK👈

Read more »
on listopada 04, 2020 0
Podziel się!
etykiety
ciasto, naleśniki
Nowsze posty
Starsze posty

października 31, 2020

Pikantny krem z pieczonych ziemniaków z gzikiem i chorizo



Witajcie!:)
Listopad za pasem, chłodne wieczory i niezbyt przyjemna aura powodują, że w naszym menu pojawiają się rozgrzewające dania. Dzisiejsza gęsta zupa-krem o pikantnym i dymnym aromacie, świetnie wpasowuje się w ten jesienny klimat. Połączenie kremu z twarożkiem i podpieczoną kiełbaską chorizo doskonale ze sobą współgra. Jest bardzo treściwa, idealna na spotkanie w gronie rodzinnym. Zaskakuje smakiem, zapachem i cieszy oczy swoim nietuzinkowym wyglądem. Wyjątkowość tej zupy-krem zyskujemy dzięki przypieczeniu nie tylko ziemniaków ale i włoszczyzny. Dużą rolę odgrywa pieczony por, czosnek oraz cebula. Podkręcają smak i przyjemnie rozgrzewają. 


Jako dodatek przygotowałam ziemniaczki faszerowane gzikiem. Gzik w tym przepisie jest z nutą chrzanu - jeżeli nie przepadacie, można go oczywiście pominąć. Chorizo natomiast użyłam w plasterkach, wiem że są jeszcze w sklepach dostępne kiełbaski. Oczywiście jest pełna dowolność w wyborze ;) 

Z poniższych składników przygotowałam ok. 5 litrów gęstej zupy-krem. 

Składniki:
* ok 1 kg ziemniaków najlepsze odmiany typu B: "Gloria", "Ingrid", "Flaming", "Irys" - są one najlepsze do zapiekania nawet ze skórką. Upieczone stają się wilgotne i kruche wewnątrz, a chrupkie z zewnątrz. 
* 1 duży por
* 1 duża marchew
* 1 duży korzeń pietruszki
* 2 cebule najlepiej czerwone
* 2 ząbki czosnku
+ 2,5 litra wcześniej przygotowanego wywaru mięsnego/grzybowego/ warzywnego
* olej/oliwa z oliwek
* sól himalajska/ pieprz kolorowy świeżo mielony 

Dodatkowo:
* 150 gramów twarogu chudego/półtłustego/tłustego
* 2 łyżki stołowe śmietany 18% / 12% lub jogurtu naturalnego
* 1 łyżka stołowa chrzanu ze słoiczka
* sól himalajska oraz pieprz kolorowy świeżo mielony do smaku 

* chorizo w plasterkach lub kiełbaski 
* koperek/nać pietruszki

Ponadto potrzebujemy:
* dużą blachę z papierem do pieczenia
* blender

Przygotowanie:
Aby krem miał solidną podstawę warto wcześniej przygotować wywar mięsny lub warzywny. 

Piekarnik nastawiamy na 200'C grzanie góra/dół. Warzywa obieramy i kroimy w mniejsze części. Kilka  mniejszych ziemniaków tylko myjemy i kroimy na pół - będą potrzebne do wypełnienia gzikiem. Przekładamy na blachę z papierem, skrapiamy olejem/oliwą, solimy i pieprzemy. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 40 minut do wyraźnego zarumienienia. 


Upieczone warzywa przekładamy do garnka zalewamy wywarem, zagotowujemy i miksujemy (oprócz kilku ziemniaków ze skórką) . Doprawiamy solą oraz pieprzem. 

Twaróg łączymy z resztą składników i nakładamy na ziemniaczki. Aby zmieścić więcej gzika, możemy ziemniaczki wydrążyć.

Chorizo kroimy w mniejsze części, układamy na blaszce z papierem i podpiekamy ok 7 minut w 200 stopniach. 

Smacznego! ;)

Read more »
on października 31, 2020 1
Podziel się!
etykiety
gzik, krem, pieczone, ziemniaki, zupa
Nowsze posty
Starsze posty

października 29, 2020

Kurczak w sosie z pieczonej papryki i cukinii z mascarpone i oliwkami


Witajcie!:)
Dzisiejsza propozycja na wyśmienity obiad to kawałki grillowanego kurczaka zapieczone w gęstym warzywnym sosie. Danie jest bogate w różne smaki i aromaty, zachęca zapachem i wyglądem. Przygotowanie jest dość łatwe,  a efekt końcowy zadowoli nawet wymagających niejadków. Bogaty w składniki sos nie wymaga żadnych zagęstników. Dopełniającym akcentem jest kremowy serek mascarpone. Choć ricotta lub ser feta też świetnie pasują. 


Jako dodatek skrobiowy, przygotowałam podsmażony ryż z rozbełtanym jajkiem. Alternatywą dla standardowej surówki są chrupkie ogórki, które wcześniej zamarynowałam w zalewie o charakterystycznej orientalnej nucie. Tak przyrządzony czwartkowy obiad zyskał miano kompozycji doskonałej ;)

Reasumując poniżej przedstawiam przepis na pyszny obiad. Z poniższych składników otrzymałam dwie solidne porcje. 

Składniki:
* Podwójna pierś z kurczaka
* 5 czerwonych papryk
* 1 duża cukinia
* 2 duże cebule ( np. biała i czerwona)
* 3 ząbki czosnku
* 1 opakowanie 250 gramów serka mascarpone
* oliwki czarne/zielone
* nać pietruszki/ listki bazylii/ szałwii
* oliwa z oliwek/ olej
* sól himalajska/ pieprz kolorowy świeżo mielony

Dodatkowo:
* ryż ok. 100 gramów
* masło
* 1 - 2 jajka
* sól/pieprz

* 2 szt. dużych ogórków szklarniowych lub ok. 4 ogórków gruntowych
* 1 szklanka ( 250ml) przegotowanej letniej wody
* 3 łyżki stołowe octu np. jabłkowego/winnego lub spirytusowego
* 1 łyżka stołowa oleju sezamowego
* 3 łyżki stołowe cukru/ lub według upodobań
* 1/2 łyżeczki soli np. himalajskiej
* 1 łyżka stołowa sezamu
* 1 łyżeczka suszonego imbiru
* 1 duży ząbek czosnku
* 2 szt. suszonych papryczek piri-piri lub innych (ew. według upodobań)

Ponadto potrzebujemy:
* głębokie naczynie żaroodporne z pokrywką/ ew. folia aluminiowa
* blender


Przygotowanie:
W pierwszej kolejności nastawiamy piekarnik na 200 stopni grzanie góra/dół. Wszystkie warzywa kroimy w mniejsze części i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Skrapiamy oliwą/olejem dość obficie i doprawiamy solą oraz pieprzem. Naczynie szczelnie zakrywamy. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 45 - 50 minut. Pod koniec pieczenia zdejmujemy pokrywkę/folię i podpiekamy jeszcze ok 12 minut to zarumienienia. Upieczone warzywa miksujemy za pomocą  blendera do uzyskania gęstego sosu.  Bardzo ważne jest, aby naczynie było wysokie, ponieważ na dno będzie spływała woda z warzyw. Dzięki temu nie będziemy musieli sosu niczym podlewać. Będzie on naturalnie gęsty i łatwiej będzie nam się go miksowało. 


Pierś z kurczaka pozbywamy błon i ewentualnych chrząstek. Kroimy w tzw. polędwiczki o grubości ok. 1 cm. Doprawiamy solą, pieprzem i grillujemy na niewielkiej ilości tłuszczu do uzyskania jasno-złotego koloru. 

Na warzywnym sosie układamy grillowanego kurczaka. Dodajemy gdzieniegdzie mascarpone i oliwki. Całość zapiekamy ok 20 minut góra/ dół w 200 stopniach bez przykrycia. Sos powinien nabrać wyraźniejszego koloru. Mięso dzięki zapieczeniu w sosie, nabierze soczystości, a serek zyska przyjemną skorupkę z zewnątrz. Pod koniec dekorujemy świeżymi ziołami.


Podczas pieczenia gotujemy ryż do miękkości. Odcedzamy i smażymy na niewielkiej ilości masła przez krótką chwilę. Dodajemy rozbełtane jajko i energicznie mieszamy. Pod koniec doprawiamy solą oraz pieprzem. 


Ogórki myjemy, kroimy wzdłuż i pozbywamy gniazd nasiennych. Sezam prażymy na suchej patelni. Czosnek przepuszczamy przez praskę lub drobno siekamy. Papryczki piri-piri również drobno siekamy. W misy łączymy wszystkie składniki marynaty. Doprawiamy do momentu uzyskania słodko-słonego, a zarazem ostrego smaku. W moim przypadku dwie papryczki piri-piri to idealny poziom ostrości. Musimy uzyskać balans z słodyczą i kwasowością. Ogórki przekładamy do marynaty i wkładamy do lodówki na minimum 15 minut. Najlepiej smakują po całej nocy spędzonej w zalewie, w lodówce. 
Smacznego!:)


Read more »
on października 29, 2020 1
Podziel się!
etykiety
kurczak w sosie, obiad, ogórki w marynacie, sos paprykowy
Nowsze posty
Starsze posty

października 17, 2020

Domowe tortilla wraps z pieczonym kurczakiem i sosem czosnkowo-chrzanowym


Witajcie! ;)
Dzisiejsza propozycja na obiad to domowy fast food z pieczonym w płatkach kukurydzianych kurczakiem. Jest to lżejsza wersja popularnych stripsów, ponieważ pomijamy smażenie w głębokim tłuszczu. Duża porcja świeżych warzyw, domowe tortille pszenne i samodzielnie przygotowany sos jest świetną opcją dla najmłodszych głodomorów ;) Zdrowsza wersja wrapów zupełnie nie odstępuje smakiem od tych, które znamy z popularnej sieci oferującej fast food. Dzięki temu wiemy co jemy i co podajemy naszym najbliższym. 


Zawijamy w torille tak naprawdę to na co mamy ochotę. W tym przepisie znajdziecie propozycję na moją wersję. Kurczak najlepiej smakuje kiedy jest długo marynowany. Najlepiej całą noc, a przynajmniej minimum 2 godziny. Możecie jednak modyfikować wnętrze zawinięte w pszenny placek. Kurczaka możecie zastąpić wołowiną krojoną w cienkie paseczki, mieloną wieprzowiną lub w wersji wege z grillowanym tofu i bakłażanami. 

Pszenne placki przygotowałam z przepisu od "Ania Gotuje". Była to moja pierwsza i jakże udana próba przygotowania domowych tortilli. Kupowane w sklepie mają w składzie tablicę Mendelejewa i niestety ich cena odstrasza ( sięga nawet 7 zł za 4 sztuki ). Dlatego zdecydowałam przygotować je sama w domu ponieważ w ich skład wchodzi zaledwie masło, mąka, sól i woda. 


Nie przedłużając poniżej przedstawiam przepis na pyszny domowy fast food. 
*  Z poniższych składników przygotowałam 5 sporej wielkości wrapów  *
Składniki:
* Podwójna pierś z kurczaka
* 2 i 1/2 szklanki płatków kukurydzianych "cornflakes"
* 1 łyżka stołowa papryki słodkiej najlepiej wędzonej
* oliwa z oliwek/ olej 
Marynata:
* 1 jogurt naturalny duży ok. 350-400 gramów
* 1 płaska łyżka stołowa papryki słodkiej najlepiej wędzonej
* 1 płaska łyżeczka papryki ostrej 
* 1 łyżka stołowa granulowanego czosnku lub 2 ząbki świeżego
* 2 łyżki stołowe soku z cytryny/limonki
* 1 łyżka stołowa dowolnego miodu
* 1/2 łyżeczki suszonego tartego imbiru
* 1/2 łyżeczki soli himalajskiej mielonej
Składniki na sos czosnkowo-chrzanowy:
* 3 ząbki czosnku
* 1 jogurt naturalny mały ok. 150 gramów
* 3 łyżki stołowe majonezu 
* 1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich 
* 1 łyżeczka chrzanu ze słoiczka ( lub według upodobań)
* sól himalajska/ pieprz kolorowy świeżo mielony do smaku
Dodatkowo:
*ok. 100 gramów wędzonego boczku w plastrach * pomidory malinowe * ogórki gruntowe/szklarniowe *czerwona cebula * świeży szpinak * wstążki marchewki * sałata maslova/endywia/lollo rossa/ rzymska *rukola 
Ponadto potrzebujemy:
* dużą blachę/ naczynie ceramiczne/żaroodporne z papierem do pieczenia
* tłuczek + woreczek 
* folię aluminiową


Przygotowanie: 
Piersi z kurczaka pozbywamy błon i chrząstek. Kroimy po skosie na tzw. polędwiczki/ plastry o grubości ok. 0,5 cm. W misy przygotowujemy marynatę, dokładnie mieszamy i łączymy z kurczakiem. Całość szczelnie zakrywamy i wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny albo na całą noc. 
Płatki kukurydziane musimy pokruszyć albo za pomocą tłuczka do mięsa ( płatki umieszczamy w woreczku foliowym i wtedy tłuczemy) lub w misie malaksera z końcówką do kruszenia lodu. Pokruszone mieszamy z papryką słodką wędzoną. 
Piekarnik nastawiamy na 180 stopni grzanie góra/dół. Przygotowujemy blachę z papierem do pieczenia lub płaskie naczynie ceramiczne/żaroodporne. Papier do pieczenia skrapiamy tłuszczem i rozsmarowujemy. 


Zamarynowane mięso panierujemy w pokruszonych płatkach kukurydzianych z papryką słodką wędzoną. Wykorzystujemy jak największą ilość marynaty przed włożeniem do "panierki". Oblepiamy solidnie mięso jogurtową mieszanką, a następnie mocno przyciskamy do płatków. Gotowe układamy na papierze do pieczenia, tak aby nie dotykały siebie nawzajem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika 180 stopni grzanie góra/dół. Pieczemy ok 30-35  minut. W połowie pieczenia mięso musimy obrócić i skropić oliwą. Zastosowanie w panierce dużej ilości marynaty i skrapianie oliwą podczas pieczenia spowoduje, że mięso nie będzie suche. 


Przygotowanie pszennych tortilli - skorzystajcie z przepisu od 👉 ANIA GOTUJE 👈

Przygotowanie sosu czosnkowo-chrzanowego:
Obrany czosnek przepuszczamy przez praskę i w miseczce łączymy z resztą składników. Jeżeli nie przepadacie za chrzanem możecie go pominąć. Sos najlepiej smakuje po ok. 30 minutach spędzonych w lodówce. 


Wykończenie dania:
Boczek grillujemy na suchej patelni, a warzywa kroimy w mniejsze części. Składanie tortilli zaczynamy od przesmarowania placków sosem. Przez środek układamy wszystkie składniki w dowolnej ilości. Składanie zaczynamy od lewej strony do środka, następnie całość przytrzymujemy i zwijamy od siebie. Możemy również zawinąć prawą i lewą stronę, następnie zwinąć jak gołąbki/krokiety i zrumienić na grillowej patelni. Gotową możemy zawinąć od spodu folią aluminiową. 
Smacznego! ;)
Read more »
on października 17, 2020 3
Podziel się!
etykiety
fast food, obiad, sos chrzanowy, sos czosnkowy, tortilla, wrapy
Nowsze posty
Starsze posty

października 14, 2020

Pierogi z prawdziwkami, tłuczonymi ziemniakami i białą kiełbasą z sosem chrzanowym


Witajcie! ;)

Dzisiejsza propozycja na wyśmienity obiad to pierogi do złudzenia przypominające w smaku wielkanocny żurek. Farsz ma bardzo przyjemny aromat dzięki grzybom i białej kiełbasie. Dopełniającym akcentem jest sos śmietanowo-chrzanowy, który z pierogami tworzy kompozycję doskonałą! W tym przepisie użyłam suszonych prawdziwków, aczkolwiek świeże będą jeszcze bardziej pasowały. Możecie użyć również innych grzybów np. maślaków, kurek, koźlaków, kani, gąsek czy rydzów.

Jeżeli śledzicie moje przepisy, to na pewno zauważyliście, że farsze do pierogów przygotowuje z wyjątkową starannością. Szukam przeróżnych kombinacji smakowych. Pierogi tak naprawdę możemy wypełnić dowolnym farszem. Ogranicza nas tylko wyobraźnia. Kapitalnym pomysłem jest zaserwowanie pierogów z sosem albo nawet z pesto. Jeśli szukacie inspiracji sprawdźcie koniecznie moje przepisy na pierogi z bobem i pesto z liści marchewki , pierogi z borowikami ceglastoporymi i sosem pietruszkowym lub pierogi z kaczką, kaszą jęczmienną itd. z sosem żurawinowym ( kliknij w powyższe linki ).

Z doświadczenia wiem, że farsz do pierogów warto przygotować dzień wcześniej. Następnego dnia czujemy głęboki smak połączonych ze sobą składników. Próbując nadzienie, które spędziło noc w lodówce, możemy ocenić czy powinniśmy jeszcze doprawić czy też nie. Poza tym konsystencja jest zupełnie inna, bardziej zbita i przyjemniej nakłada się na kółeczka z ciasta. 


Z poniższych składników przygotowałam ok. 90 szt. pierogów. Nadmiar możemy oczywiście zamrozić. Z początku na oprószonej mąką tacce, następnie w woreczkach próżniowych lub pojemnikach. 

Składniki: 
* ok. 1 kg ziemniaków
* ok. 400 gramów białej kiełbasy parzonej
* ok. 80 gramów suszonych prawdziwków
* 1 duża biała czosnkowa cebula
* 2 ząbki czosnku
* 1 pęczek koperku
* 50 gramów miękkiego masła
* 1 łyżeczka suszonego majeranku
* 1 łyżeczka suszonego lubczyku lub 1/2 łyżki stołowej świeżo siekanego
* sól himalajska i pieprz kolorowy świeżo mielony do smaku 

Składniki na ciasto:
* 750 gramów mąki pszennej tortowej typ 450
* ok. 450 ml gorącej wody
* 1 1/2 łyżki stołowej oleju
* 2 szczypty soli

Składniki na sos chrzanowy:
* 250 ml słodkiej śmietanki 30-36% uht
* 2 łyżki stołowe chrzanu ze słoiczka
* sól himalajska i pieprz kolorowy świeżo mielony

Przygotowanie farszu:
Grzyby płuczemy aby zapobiec przedostania się piasku, igieł itp. Zalewamy wodą i odstawiamy na kilka godzin lub na całą noc. Odcedzamy i wodę, która pozostała, odkładamy w zasięgu ręki. Namoczone grzyby drobno siekamy i smażymy na patelni z niewielką ilością masła. Po 7-  8 minutach zalewamy wodą, pozostałą po moczeniu grzybów. Przykrywamy i dusimy do miękkości i odparowania płynu. 


Cebulę, czosnek i białą kiełbasę drobno siekamy. Smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu do wyraźnego zarumienienia. Odstawiamy do wystudzenia. 
Ziemniaki gotujemy do miękkości, odcedzamy i przepuszczamy przez praskę. Wszystkie przygotowane i wystudzone składniki mieszamy w dużej misy. Robimy to dość delikatnie, aby zachować przyjemną strukturę farszu. Doprawiamy drobno posiekanym koprem, majerankiem, lubczykiem solą oraz pieprzem. Aby nadzienie było bardziej aksamitne dodajemy miękkie masło. Odstawiamy do "przegryzienia się" na kilka godzin lub całą noc do lodówki. 

Przygotowanie ciasta:
Mąkę przesiewamy. Dodajemy sól i gorącą wodę. Najpierw ciasto możemy mieszać drewnianą łyżką w misce, następnie po chwili zagniatać rękoma. Dodajemy olej i wyrabiamy. Ciasto powinno być aksamitne, zbite i elastyczne zarazem. Gotowe ciasto przekładamy do siateczki, zawijamy szczelnie i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.
Po upływie 15 minut, dzielimy ciasto na 3 - 4 części i wałkujemy po jednej. Im cieniej rozwałkujemy ciasto, tym smaczniejsze będą pierogi. To farsz jest najważniejszy, choć ciasto nie powinno odstawać z boku ;) Farsz nakładamy solidnie, łyżeczkę na jedno kółko. Polecam do wykrajania kółek - metalowy ring, ale szklanka również będzie dobra. Każdy pierożek dokładnie lepimy i odkładamy na oprószoną mąką tacę. Gotowe pierogi wrzucamy na gotującą, osoloną wodę. Gotujemy ok 4 - 5 minut. Wyławiamy za pomocą łyżki cedzakowej.
*** Sposób w jaki lepiłam pierogi znajdziecie na youtube KLIK *** 

Przygotowanie sosu chrzanowego:
Na niewielkiej patelni podgrzewamy śmietankę. Redukujemy na średniej mocy palnika do uzyskania wyraźnej gęstości. Następnie zdejmujemy z ognia i dodajemy chrzan. Mieszamy i doprawiamy. 
Smacznego! ;) 

Read more »
on października 14, 2020 0
Podziel się!
etykiety
pierogi, pierogi z prawdziwkami ziemniakami i białą kiełbasą, sos chrzanowy
Nowsze posty
Starsze posty

września 21, 2020

Zupa krem z zielonych warzyw z grillowaną fasolką szparagową

Witajcie! ;) 
Jeżeli szukacie w tych ostatnich dniach lata ciekawej propozycji na pożywną zupę, to świetnie trafiliście! ;) Soczyście zielona zupa o wyjątkowych właściwościach doskonale uzupełnia wszelkie niedobory w diecie. Poza tym smakuje wyjątkowo, ponieważ z każdym ruchem łyżki odkrywamy inny smak.
Krem z zielonych warzyw to doskonała opcja, kiedy w domu mamy niejadków ;) Możemy przemycić sporą ilość warzyw, a sposób w jaki zaserwujemy zupę na pewno skusi swoim wyglądem. W końcu najpierw jemy oczami.. ;)

Fasolka szparagowa, szpinak i brokuł w jednej zupie to skarbnica wartości odżywczych. Fasolka szparagowa (zielona) jest bogata w witaminę C, E oraz A. Brokuł ( inaczej zielony kalafior lub kapusta szparagowa) jest źródłem białka, a także witaminy C, A, K, B1, B2 i PP. W brokułach znajdziemy również wiele soli mineralnych takich jak wapń, potas, żelazo, magnez, fosfor i siarka. 


Badania potwierdziły, że liście szpinaku wykazują właściwości antynowotworowe i chronią przed miażdżycą. Jest to zasługa betakarotenu, witaminy C oraz luteiny, znanych przeciwutleniaczy, których w szpinaku jest pod dostatkiem. 

Nie przedłużając poniżej przedstawiam przepis na przepyszną zupę krem z zielonych warzyw.

Składniki:
* 1 główka brokułu ok. 400-500 gramów
* 200 gramów świeżego szpinaku/ ew. mrożonego
* 200 gramów zielonej fasolki szparagowej
* ok. 600 ml bulionu np. kaczego KLIK lub warzywnego
* 1 średniej wielkości cebula
* 2 ząbki czosnku
* sól himalajska/ pieprz kolorowy świeżo mielony do smaku
* jogurt naturalny
* tłuszcz do smażenia

Przygotowanie: 
W pierwszej kolejności przygotowujemy wszystkie warzywa. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Brokuł płuczemy i dzielimy na mniejsze różyczki. Fasolkę szparagową również płuczemy, odcinamy końcówki i kroimy w mniejsze części. Szpinak płuczemy lub rozmrażamy. 

W dużym garnku na niewielkiej ilości tłuszczu smażymy cebulę wraz z czosnkiem. Następnie dodajemy wszystkie warzywa. Smażymy do momentu aż warzywa wyraźnie się zarumienią. Dodajemy bulion i gotujemy na niewielkiej mocy palnika. W połowie gotowania możemy wyłowić garść fasolki szparagowej, potrzebnej do dekoracji. Zupę gotujemy do momentu, aż warzywa całkowicie zmiękną. 

Wystudzoną zupę miksujemy blenderem na krem. Wyłowioną wcześniej fasolkę, podsmażamy na patelni grillowej przez kilka minut doprawiając solą oraz pieprzem. 

Gotowy krem serwujemy z kleksami jogurtu, skrapiamy dowolną oliwą lub smakowym olejem ( np. z awokado) i dekorujemy fasolką szparagową, listkami szpinaku i pieprzem. 

Smacznego! ;)




Read more »
on września 21, 2020 0
Podziel się!
etykiety
fasolka szparagowa, krem, szpinak, zupa
Nowsze posty
Starsze posty

września 18, 2020

Kakaowa tarta z malinami i białą czekoladą


Witajcie ! ;)
Dzisiaj upiekłam wyjątkowo kruchą i rozpływającą się w ustach tartę. Jej przygotowanie jest banalnie proste, a efekt końcowy jest piorunujący! Użyłam świeżych malin zebranych wprost z ogródka, soczystych i delikatnie kwaśnych. Spód tarty jest mocno kakaowy, baaardzo kruchy i stabilny. Kropką nad i jest polewa z białej czekolady i listki pieprzowej mięty.
 

Do przygotowania tarty użyłam metalowej formy z wyciąganym dnem o średnicy 26 cm. Do tarty możemy użyć każdych owoców, niekoniecznie malin. Świetnie będą pasowały borówki, truskawki lub jeżyny. Dlatego, jeżeli szukacie przepisu na szybkie, pyszne i proste w wykonaniu ciasto, to ta receptura jest idealna !

Nie przedłużając poniżej przedstawiam przepis na obłędną, kruchą, kakaową tartę z malinami i białą czekoladą ;)

Składniki:
* 650 gramów świeżych malin (ewentualnie mrożonych)
* 2 - 3 łyżki cukru drobnego kryształu
* 200 gramów mąki pszennej tortowej typ 450/500
* 100 gramów mąki krupczatki
* 200 gramów bardzo zimnego masła 
* 25 gramów kakao ( ok. 2 kopiate stołowe łyżki)
* 1/2 szklanki cukru pudru
* 1 żółtko
* 1 kopiata łyżka kwaśnej śmietany 12%/18%

* 1 tabliczka białej czekolady
* 1/4 szklanki mleka
* mięta np. pieprzowa/cytrynowa

Dodatkowo potrzebujemy:
* foremkę do tarty o średnicy 26cm

Przygotowanie:
*W pierwszej kolejności musimy nasmarować blaszkę masłem - nie przesadzamy z ilością masła.


Masło kroimy w kostkę ( pamiętajmy aby masło było naprawdę zimne). Mąkę pszenną łączymy z masłem oraz kakao i siekamy. Można siekać nożem lub łopatką metalową. Ja preferuję łopatkę, jest bardziej poręczna i wygodna. W momencie gdy mąka razem z masłem i kakao będzie przypominała konsystencję piasku, robimy wgłębienie. Dodajemy cukier puder, żółtko i śmietanę.
Wszystko razem łączymy nadal siekając. Kiedy składniki wyraźnie się połączą, a ciasto będzie bardziej zbite możemy wyrabiać je rękami. Nie długo, minutę, dwie i tworzymy zwartą kulę. Dzielimy na dwie części - jedną większą, drugą mniejszą.


Większą część ciasta wałkujemy na grubość ok. 2-3 m i przekładamy na blaszkę. Dziurkujemy i wkładamy na 10 - 15 minut do lodówki. Możemy nastawić piekarnik na 180'C grzanie góra/dół.

Drugą część możemy od razu rozwałkować, przełożyć na talerz lub spód od innej blaszki wyłożony folią spożywczą/ aluminiową. Kroimy w paseczki i wkładamy do lodówki. Możemy też całą bryłę pozostałego ciasta zamrozić, następnie w kolejnym etapie zetrzeć na tarce. 


Schłodzony spód tarty wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 15 minut. Na podpieczony spód  (UWAGA nie wyłączamy piekarnika) wykładamy maliny, posypujemy je drobnym cukrem kryształem i dekorujemy pozostałym ciastem. Pieczemy 30 - 35 minut.

* W przypadku mrożonych malin warto je wcześniej rozmrozić i nieco odsączyć na ręczniku papierowym.


Upieczoną i wystudzoną tartę dekorujemy rozpuszczoną białą czekoladą. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej ( na garnku z wodą stawiamy miskę). Do rozpuszczonej czekolady dodajemy mleko i energicznie mieszamy. Powinna powstać błyszcząca, lejąca polewa. 
Smacznego! ;) 

Read more »
on września 18, 2020 1
Podziel się!
etykiety
ciasto, kakaowa tarta, tarta, tarta z malinami
Nowsze posty
Starsze posty
Strona główna
Subskrybuj: Posty (Atom)

Łączna liczba wyświetleń

Polecany post

Moje pomidory

Jest 7 listopada 2023 roku i dopiero dziś kończę swoją przygodę z uprawą pomidorów. Prawie kończę, bo zostawiłam jeden krzak z niedojrzałymi...

Popularne posty

  • Cynamonki z malinami i kremem maślanym
    Witajcie!;) Wczoraj upiekłam rozpływające się w ustach Raspberry Cinnamon Rolls, czyli trochę lata w typowo jesiennym wypieku. Element kwaśn...
  • Duszone polędwiczki wieprzowe w sosie z boczniakami
    Witajcie! Dzisiejszy pomysł na pyszny obiad, to rozpływające się w ustach bitki z polędwiczek wieprzowych w gęstym, grzybowym sosie. Kruche,...
  • Żeberka wieprzowe kruche i soczyste
    Witajcie! Mam dla Was doskonały przepis na żeberka wieprzowe. Są soczyste, kruche, kostka z nich dosłownie wypada. Smakują wyjątkowo z ziemn...
  • Moje pomidory
    Jest 7 listopada 2023 roku i dopiero dziś kończę swoją przygodę z uprawą pomidorów. Prawie kończę, bo zostawiłam jeden krzak z niedojrzałymi...
  • Domowy ramen z pieczoną karkówką, marynowanym jajem, boczniakami i olejem z palonego czosnku
    Witajcie! ;) Dzisiaj chciałabym przedstawić Wam danie, nad którym pracowałam od kilku dni. Co ciekawsze, przymierzałam się do ugotowania go ...
  • Kapitalny tatar wołowy
    Tatar wołowy to wyjątkowe, tradycyjne danie kuchni polskiej, choć jego pochodzenie nieco zadziwia. Historia tatara sięga czasów tatarskich, ...
  • Pierogi z borowikami ceglastoporymi
    Witajcie! ;)  Jeżeli szukacie pomysłu na wykwintny obiad to świetnie trafiliście! Obiad, którym oczarujecie swoich bliskich, ponieważ zaskak...
  • Żur staropolski
    Żur staropolski na żytnim zakwasie. Gęsty, wyrazisty, lekko pikantny, idealnie kwaśny. Z wędzonymi żeberkami, białą kiełbasą i chrzanem. Zap...
  • Placki ziemniaczane z kurczakiem w kremowym sosie
    Witajcie! Dzisiejszy przepis przypadnie do gustu smakoszom chrupiących, złocistych placków ziemniaczanych. Rumiane, o czosnkowym aromacie py...
  • Jogurtowe ciasto z truskawkami na dużą blachę
    Witajcie! ;) Sezon na przepyszne truskawki trwa w najlepsze! ;) Dlatego przygotowałam bardzo aromatyczne i wilgotne ciasto z truskawkami. Id...

Kompozycja Doskonała

Roboty kuchenne - wybierz na Ceneo
Baza przepisów kulinarnych

Etykiety

(nie)bolognese babeczki babka babka wielkanocna babka z malinami barszcz czerwony barszcz czerwony obiad bataty beza beza szwajcarska beza włoska biała czekolada bigos bitki wieprzowe boczniaki borowiki ceglastopore bób brownie brukselka cezar chleb ciasto ciasto z galaretką Ciasto z rabarbarem ciasto z truskawkami ciasto ze śliwkami cielęcina cinnamon rolls cynamonki czereśnie ćwikła z chrzanem de volaille domowy ramen dorsz drozdzowki drożdzówkizserem drożdżówki fasolka fasolka po bretonsku fasolka szparagowa fast food faszerowana cukinia faszerowane bakłażany flaczki wołowe flaki frytki ganache gnocchi gołąbki green curry gulasz gulasz wołowy gulasz z jelenia gzik jajko jogurtowe ciasto kacze udka kakaowa tarta kapusta zasmażana karkówka kiwi klopsiki drobiowe kluski śląskie knedel chlebowy knedle z jabłkami kotlet schabowy krem krem maślany krem z dyni krokiety krupnik kuchniapolska kurczak kurczak po chińsku kurczak w glazurze czosnkowej kurczak w sosie łosoś makaron pappardelle makaron penne makaron spaghetti marchewkowe mazurek naleśniki obiad ogórki w marynacie pasztet pavlova penne pieczeń pieczone pierniczkowe muffiny piernik piernik długodojrzewający piernikstaropolski pierogi pierogi ruskie pierogi z bobem pierogi z kapustą i grzybami pierogi z prawdziwkami ziemniakami i białą kiełbasą pizza placek placki ziemniaczane polędwiczka wieprzowa pomidorowa pomidory przepis rabarbar rabarbarem ramen roladki z kurczaka rosół rosół drobiowo-wołowy rosół z kaczki rumsztyk ryba rzodkiewki sajgonki salsa paprykowa sałatka sałatkawitaminowa sernik sernik na zimno sernik pistacjowy serowocebulowa słodkokwaśny soczewica solony karmel sos chrzanowy sos czosnkowy sos grzybowy sos paprykowy sos pietruszkowy sospomidorowy spaghetti surówka surówka z białej kapusty surówka z kiszonej kapusty surówka z marchwi surówka z pora surówka z selera szarlotka szaszłyki szparagi szpinak święta tarta tarta z malinami tarta z rabarbarem tartaletki tatar tatar wołowy tiramisu Tort czekoladowy tortilla truskawki udka udkawsosie wegańskie wegetariańskie wielkanoc wino witaminy wrapy zapiekanka ziemniaki zupa zupa krem z pieczarek i pora Żeberka wieprzowe

Kompozycja Doskonała

Roboty kuchenne - wybierz na Ceneo

Wykwintne dania na specjalne okazje

Wykwintne dania na specjalne okazje

Archiwum bloga

Obsługiwane przez usługę Blogger.
Ⓒ 2018 Kompozycja Doskonała - przepisy na pyszne obiady, zupy i ciasta . Design created with by: Brand & Blogger. All rights reserved.